Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Δ. Μπαλτάκος για τον τελικό κυπέλλου και τη Super League 2

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα «Ελευθερία» και στον Σωτήρη Κέλλα

Πρόσωπο της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, που σε σαράντα περίπου μέρες συμπληρώνει έναν χρόνο στην προεδρία της, αλλά αυτή την περίοδο υπάρχουν «καυτά» ερωτήματα, δίνοντας μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Κέλλα, αναφερόμενος και στον τελικό και στη Super League 2.

«Ο τελικός θα γίνει όπως ακριβώς προβλέπεται στην προκήρυξη. Είχαμε πει ότι αν από τις δύο ομάδες είναι η μία από Θεσσαλονίκη και η άλλη από Αθήνα θα πρέπει να γίνει κάπου ενδιάμεσα και η πόλη είναι ο Βόλος. Δεν δέχεται όπως γνωρίζουμε όλοι ο δήμαρχος του Βόλου να φιλοξενήσει οπαδούς των δύο ομάδων γιατί στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί επεισόδια. Και αυτό που ζητάει είναι να γίνει ο αγώνας στον Βόλο, αλλά ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή με προσκλήσεις μόνο ονομαστικές που θα δώσει η ΕΠΟ. Δεν δέχεται καθόλου φιλάθλους» ανέφερε.

Επίσης σημείωσε: «Αυτό σημαίνει καταρχήν ότι εμείς πρέπει να αναζητήσουμε ένα γήπεδο άλλο όπως είναι το ΟΑΚΑ, αν βεβαίως είναι σε διαθεσιμότητα, κάτι που δεν ξέρουμε. Αλλά για να παιχθεί ο αγώνας στο ΟΑΚΑ θα πρέπει να συμφωνήσει ο ΠΑΟΚ γιατί η προκήρυξη δεν λέει Αθήνα, λέει Βόλος. Άρα λοιπόν οι επιλογές είναι δύο, είτε στο ΟΑΚΑ αν συμφωνήσει ο ΠΑΟΚ είτε θα γίνει στον Βόλο, αλλά με τις προϋποθέσεις που θέτει ο δήμαρχος του Βόλου γιατί το γήπεδο είναι δημοτικό. Συνεπώς ο δήμαρχος έχει αποφασιστική αρμοδιότητα».

Γιατί δεν γίνεται ο τελικός σε άλλη πόλη. Παράδειγμα στη Λάρισα που έχει ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό γήπεδο, το Ael Fc Arena…

«Μπορεί να γίνει σε άλλη πόλη αν και η προκήρυξη προβλέπει τον Βόλο και το λέει ξεκάθαρα στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Για να γίνει σε άλλη πόλη θα πρέπει καταρχήν ο δήμαρχος Βόλου να αρνηθεί την παραχώρηση του γηπέδου κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και κατόπιν να συμφωνήσουν και οι διαγωνιζόμενες ομάδες».

-Η Ελλάδα διαβάζουμε ότι διεκδικεί το Μουντιάλ 2030 με προτεινόμενες πόλεις Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο. Τι έχετε να πείτε; Αληθεύει;

«Προτεινόμενες από ποιον; Πρέπει να τονίσουμε ότι η διεκδίκηση δεν γίνεται από τις κυβερνήσεις αλλά από την Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία δεν έχει ασχοληθεί, όταν η Ομοσπονδία ασχοληθεί τότε θα δούμε και ποιες πόλεις θα είναι».

-Οι σχέσεις με την Πολιτεία στην αρχή της θητείας σας ξεκίνησαν διαταραγμένες. Τώρα σε τι επίπεδο βρίσκονται;

«Είναι σ‘ ένα επίπεδο ουδέτερο. Δεν μπορώ να πω ότι είναι καλές όπως θα έπρεπε να είναι σε απόλυτο βαθμό, ούτε κακές. Είναι ουδέτερες».

-Από την αρνητικότητα φθάσαμε στην ουδετερότητα. Είναι βελτίωση…..

«Βελτιώθηκαν, αλλά δεν είμαστε εκεί που θα μπορούσαμε να είμαστε. Η ΕΠΟ κανονικά θα έπρεπε να είναι μακριά από κάθε κυβέρνηση, αυτό άλλωστε λέει και το καταστατικό της ΕΠΟ και το καταστατικό της ΦΙΦΑ. Δηλαδή ότι πρέπει να είναι ουδέτερες. Όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά με κάθε κυβέρνηση. Η ΕΠΟ δεν πρέπει να έχει καμία σχέση».

-Όμως μπλέξατε αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο αρχικός ορισμός του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας συμπίπτει με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

«Αυτό είναι κάτι που δεν ευθύνεται η ΕΠΟ και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Για να γίνει στην Ελλάδα ένας ποδοσφαιρικός αγώνας πρέπει να δώσει άδεια η Αστυνομία. Η Αστυνομία είναι κυβέρνηση. Εμείς είχαμε σκεφτεί να γίνει ο τελικός 21 Μαΐου, φυσικά δεν μπορεί να γίνει ούτε μπορεί να γίνει 20 Μαΐου γιατί απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, αν θυμάμαι καλά.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα δώσει άδεια ούτε για τις 20 Μαΐου, ημέρα Σάββατο. Σε μας μένει η εβδομάδα πριν τις εκλογές Τετάρτη ή Πέμπτη και η εβδομάδα μετά τις εκλογές. Αυτές είναι οι ημερομηνίες».

-Έχετε καταλήξει κάπου στην ημερομηνία;

«Όχι πρέπει να βρούμε πρώτα το γήπεδο. Το γήπεδο προέχει γιατί εμείς μπορούμε να πούμε την ημερομηνία, αλλά να μην μπορεί να μας δοθεί το γήπεδο εκείνη την ημέρα. Πρέπει να βρούμε πρώτα το γήπεδο… Όλα αυτά θα γίνουν στις 27 Απριλίου, τότε που συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ. Τότε θα αποφασιστούν και το γήπεδο και η ημερομηνία».

-Είμαστε στη Λάρισα που φέτος είχε τρεις ομάδες στη Super League 2. Αλήθεια ποια είναι η προσωπική σας γνώμη για την κατηγορία που ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα και ομάδες αρχίζουν να σταματάνε τη δραστηριότητά τους.

«Θα έπρεπε να έχει λιγότερες ομάδες. Είναι ξεκάθαρο αυτό, δεν μπορεί η ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα να αντιμετωπίσει ένα πρωτάθλημα Β’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου τόσων ομάδων. Θα πρέπει κατά τη δική μου εκτίμηση οι ομάδες της Β’ Εθνικής να είναι 14 συν τις τέσσερεις ομάδες των μεγάλων ομάδων. Δηλαδή τις δεύτερες ομάδες ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ κατ’ αλφαβητική σειρά…

Για μένα εκεί πρέπει να είναι ο αριθμός γιατί τότε μόνο θα είναι βιώσιμο. Έτσι όπως είναι τώρα το πρωτάθλημα, με τόσες ομάδες που έχει, δεν είναι βιώσιμο. Από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα που βλέπουμε και πέρυσι και φέτος».

-Σε σαράντα μέρες συμπληρώνετε έναν χρόνο στην ΕΠΟ. Είστε ευχαριστημένος από το έργο σας;

«Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με την Εθνική ομάδα. Αυτό ήταν το βασικό, είχα πει πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές ότι κύριο σκοπό έχει η ΕΠΟ να πηγαίνει καλά η Εθνική ομάδα, η δική τους ομάδα, η ομάδα όλων. Η Εθνική ομάδα πήγε πολύ καλά και αυτό με ικανοποιεί απόλυτα. Επίσης με ικανοποιεί το γεγονός ότι έχουμε προχωρήσει για την εξεύρεση χώρου αλλά και προϋποθέσεων για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου της Εθνικής ομάδας, γιατί είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει προπονητικό κέντρο. Είχαμε ένα υποτυπώδες στον Άγιο Κοσμά που δεν μπορούμε να το έχουμε γιατί θα γίνει η επένδυση του Ελληνικού.

Από την άποψη της Εθνικής ομάδας είμαι πολύ ευχαριστημένος. Επίσης είμαι ευχαριστημένος από την άποψη των χρηματοδοτήσεων των ΕΠΣ. Αυτό που είπα προεκλογικά είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ πρέπει να ασχολείται με τη χρηματοδότηση των ΕΠΣ, γιατί δεν μπορείς να έχεις ποδόσφαιρο σε μια χώρα αν δεν έχεις ποδόσφαιρο σε κάθε συγκεκριμένη γειτονιά, σε κάθε χωριό. Από αυτές τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες βγαίνουν οι παίκτες των μικτών και από εκεί των εθνικών ομάδων. Ό,τι είχα πει πριν τις εκλογές υλοποιείται…».

-Αληθεύει ότι κάποιες Ενώσεις προσδοκούν να παίρνουν μέχρι 100.000 ευρώ…

«Θα πάρουν φέτος από την ΕΠΟ, εκτός από τα δελτία, 40.000 ευρώ γιατί είναι σύνθετο το θέμα. Μερικές ίσως να φθάσουν και τις 100.000 ευρώ, αλλά απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΠΟ θα είναι 40.000 ευρώ. Παράλληλα παίρνουν και ένα ποσοστό χρημάτων από τα δελτία που εκδίδουν. Οπότε άλλο ποσοστό θα πάρει από τα δελτία η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, άλλο τα Γρεβενά παραδείγματος χάρη…».

-Πού βρέθηκαν χρήματα για τις Ενώσεις. Ο Μπαλτάκος βρήκε κάποιο λεφτόδεντρο;

«Θα σας πω, υπήρχαν χρήματα που η ΟΥΕΦΑ τα κρατούσε και δεν τα έδινε για λόγους που δεν θέλω να εκθέσω ούτε αφορούν εμένα. Κρατούσε τότε ένα ποσό πάρα πολύ μεγάλο και δεν το απέδιδε. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω εκεί στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ, να συζητήσω με τους αξιωματούχους της, να τους πω ότι εκλέχθηκα τώρα και θέλω τα χρήματα που μας έχουν παρακρατήσει. Μου έδωσαν αυτά τα χρήματα και αποτέλεσμα αυτού είναι να έχει αυτή τη στιγμή η ΕΠΟ μια τεράστια οικονομική επάρκεια σε σχέση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια…».

-Από δω και πέρα θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση. Ποιο είναι το όραμά σας;

«Το ίδιο όραμα, να συνεχιστεί η επαρκής χρηματοδότηση των ΕΠΣ που για μένα είναι θεμελιώδες για να έχουμε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ομάδες. Το ποδόσφαιρο έχει 2.500 ενεργά σωματεία τώρα, είχε πριν μερικά χρόνια 4.300 σωματεία, τα οποία λόγω του μνημονίου και του κορονοϊού έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Στόχος δικός μου μεγάλος είναι να επαναλειτουργήσουν και όσο μπορούμε να βοηθήσουμε. Και για να τα βοηθήσουμε πρέπει να βοηθήσουμε τις ΕΠΣ».

-Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα;

«Στις ΕΠΣ όχι, στα σωματεία θα δώσουμε οικονομικά κίνητρα. Αυτό είναι το πρώτο, δεύτερο που θέλουμε είναι η Εθνική ομάδα να προκριθεί στο Euro 2024. Αυτό είναι τεράστιο θέμα να προκριθεί η Εθνική ομάδα. Έχουμε πολύ δύσκολη κλήρωση με Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, αλλά ευχόμαστε να πάρει τέτοια θέση ώστε να προκριθεί στο Euro.

Αυτός είναι δεύτερος μεγάλος στόχος. Συμπερασματικά το όραμά μου είναι η χρηματοδότηση των ΕΠΣ και η πρόκριση της Εθνικής».

-Ξένοι διαιτητές στη χώρα μας μέχρι πότε θα παίζουν;

«Τη χρονιά που τελειώνει τώρα εννοείται ότι θα παίζουν, την επόμενη χρονιά έχει προβλεφθεί να παίζουν ξένοι διαιτητές και θα γίνει σε μικρότερο ποσοστό απ’ ότι τώρα. Ο δικός μου στόχος είναι από το 2024 να παίζουν Ελληνες διαιτητές και σπάνια να έρχονται ξένοι και μόνο σε σημαντικούς και πολύ μεγάλους αγώνες».

-Νέα παιδιά έρχονται στον χώρο της διαιτησίας ή απομακρύνονται με όλα αυτά που συμβαίνουν…

«Αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα διότι όταν βλέπουν τα νέα παιδιά και αναφέρομαι στους νέους διαιτητές ότι δεν προχωρούν οι Έλληνες διαιτητές της Α’ Κατηγορίας ή οι διεθνείς, απογοητεύονται. Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο κάθε πρωτοετής εύελπις, που είχε πει κάποτε ο Έβερτ, όταν μπαίνει στη Σχολή Ευελπίδων αυτό που σκέφτεται είναι να γίνει κάποτε αρχηγός Στρατού. Και αυτό είναι το λογικό και το φυσιολογικό. Όταν λοιπόν κάποιος διαιτητής σε οποιονδήποτε νομό είναι 20 χρονών ξεκινάει και καταλαβαίνει ότι δεν θα φθάσει πουθενά και θα μείνει μόνο στον νομό, αντιλαμβάνεστε ότι το ενδιαφέρον του πέφτει και συρρικνώνεται διαρκώς. Για να έχουμε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πρέπει να έχουμε διαιτητές και να βλέπουν ότι αυτοί που είναι Α’ Εθνικής και διεθνείς παίζουν παιχνίδια. Αν δεν παίζουν αυτοί, δεν θα συνεχίσουν, θα σταματήσουν και δεν θα έχουμε διαιτητές στην Ελλάδα γιατί δεν θα έχουν την εξέλιξη που επιθυμούν».

-Στη Λάρισα εδώ και χρόνια λείπουν οι μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Μπορούν να έρθουν;

«Αν το ζητήσει η Λάρισα ναι, θα φέρουμε, αρκεί να συμφωνήσουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων που πρέπει να είναι αρωγοί. Είμαστε απολύτως θετικοί σ‘ αυτό».

-Τέλος ως γραμματέας για δύο χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά μπορείτε να κάνετε προγνωστικά για το διαμορφούμενο πολιτικό κλίμα…

«Όσο είμαι πρόεδρος της ΕΠΟ δεν θα το κάνω, γιατί δεν έχουμε καμία ανάμειξη με την πολιτική…».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.