Οι εντυπώσεις του Κ. Μπράτσου από το συνέδριο με Βαλβέρδε, Ποτσετίνο και Βενγκέρ

Στην Ισπανία κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται συνέδρια ποδοσφαίρου, στα οποία προσκαλούνται και μερικά από τα κορυφαία ονόματα προπονητών που εργάζονται είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Το τρέχον καλοκαίρι και εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού ένα παρόμοιο συνέδριο διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 12-13/6/2020, όπου μεταξύ άλλων υπήρχαν περίπου 20 εισηγήσεις ανδρών και γυναικών του ποδοσφαίρου όλων των ειδικοτήτων.

Ενδεικτικά εκτός της καθαρά ποδοσφαιρικής προσέγγισης υπήρχαν εισηγήσεις π.χ. για την τεχνητή νοημοσύνη, για την ανίχνευση ταλέντων, για τη διοικητική οργάνωση, για το marketing κτλ., ενώ δίδαξαν μεγάλα ονόματα της προπονητικής, όπως ο Βαλβέρδε, ο Ποκετίνο, ο Βενγκέρ, ο Ντελ Μπόσκε κ.α.

Στο παραπάνω συνέδριο είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και ο τεχνικός διευθυντής της Σχολής Ποδοσφαίρου της Αγίας Παρασκευής, Κώστας Μπράτσος, και σ’ αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η γνώση του στην ισπανική γλώσσα.

Το Magnesiasports επικοινώνησε με τον Βολιώτη τεχνικό, ο οποίος μίλησε για την εμπειρία του: «Η ευκαιρία να αλληλεπιδράς και να ακούς τις εμπειρίες τόσο εγνωσμένης αξίας προπονητών και μέσα από την όλη διαδικασία να αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο σκέψης και διαχείρισης καταστάσεων είναι μοναδική.

Είχα την ευκαιρία να μάθω τον τρόπο λειτουργίας και τη μεθοδολογία των υποδομών της Αθλετικ Μπιλμπάο από τον Διευθυντή Μεθοδολογίας Antoni Bombin. Εναν άνθρωπο, με τον οποίο έχουμε τον ίδιο ρόλο, έστω και σε διαφορετική εμβέλεια. H αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό αναζητούσα πληροφορίες για το πώς αυτό το club καταφέρνει και επιβιώνει σε υψηλό επίπεδο με γηγενείς ποδοσφαιριστές και μάλιστα σκεφτόμουν να πραγματοποιήσω και ταξίδι στη χώρα των Βάσκων γι’ αυτό τον λόγο. Το μότο τους είναι ότι «με τους φιλάθλους και τις υποδομές δε χρειαζόμαστε χρήματα για μεταγραφές». Άκουσα ότι παίρνουν ό,τι καλύτερο υπάρχει από την ηλικία των 12 ετών και άνω από την περιοχή του Μπιλμπάο, ενώ μέχρι τότε τα παιδιά είναι μέλη άλλων σχολών ποδοσφαίρου και ακαδημιών. Σ’ αυτό το συνέδριο ουσιαστικά συνάντησα αυτό που αναζητούσα και πράγματι οι πληροφορίες που απεκόμισα ήταν όντως ουσιαστικές».

Οι εντυπώσεις από Βαλβέρδε, Ποκετίνο και Βενγκέρ

Σίγουρα τα ονόματα των ομιλητών που ξεχώρισαν στο συνέδριο ήταν αυτά του Βαλβέρδε, του Ποκετίνο, και του Βενγκέρ.

Για τον καθένα ξεχωριστά ο κ. Μπράτσος κατέθεσε τις εντυπώσεις του:

«Σε ό,τι αφορά τον Βαλβέρδε εντύπωση μου έκανε η αναφορά του στο πώς διαχειρίστηκε προπονητικά – ποδοσφαιρικά τον Μέσι και ότι θεωρεί ως μια από τις πιο έντονες προπονητικές του εμπειρίες τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό λόγω της πίεσης από τον κόσμο για τίτλους.

Σε ό,τι αφορά τον Ποκετίνο αντιλήφθηκα από τα πρώτα του λόγια για ποιο λόγο είναι τόσο επιτυχημένος και ότι πρόκειται για μια τεράστια προσωπικότητα με εσωτερική αναζήτηση μεταξύ άλλων. Στην παρουσίαση του έδειχνε φάσεις για το πώς αντιμετώπιζε τα ποδοσφαιρικά θέματα και πώς έβρισκε λύσεις πάντα συμπεριλαμβάνοντας και τα ανθρώπινα συναισθήματα στη διαχείριση καταστάσεων.

Ο Βενγκέρ στάθηκε περισσότερο στο γεγονός ότι ο προπονητής πρέπει να είναι σίγουρος για ό,τι λέει και κάνει, γιατί οι ποδοσφαιριστές στο υψηλό επίπεδο έχουν δείκτη ευφυΐας τέτοιο που αντιλαμβάνονται αμέσως την παραμικρή αδυναμία ή έλλειψη αυτοπεποίθησης».

Για την παρουσία κι άλλων μεγάλων προπονητών και η σύγκριση με τους Έλληνες:

«Ήταν πολύ διδακτική η παρουσία των πρώην επιτυχημένων προπονητών της Εθνικής Ισπανίας: Ντελ Μπόσκε, Κλεμέντε, Καμάτσο και Ιέρο. Οι άνθρωποι αυτοί -κάποιοι εμφανώς γερασμένοι-  έδωσαν μια άλλη νότα στο συνέδριο, κοινοποιώντας ιστορίες και εμπειρίες από την παρουσία τους σε παγκόσμια κύπελλα.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι το ποδόσφαιρο έχει την ίδια γλώσσα παγκοσμίως και ότι οι Έλληνες προπονητές δε διαφέρουν σε ποιότητα από τους Ισπανούς. Πολλά από αυτά που άκουσα τα γνώριζα ήδη και περισσότερα είχα την ευκαιρία να τα ακούσω και από Έλληνες συναδέλφους σε διαδικτυακά σεμινάρια κατά το διάστημα των περιοριστικών μέτρων.

Απλώς θυμηθείτε τα λόγια του Βαλβέρδε που προανέφερα (σ.σ. περί πίεσης στην Ελλάδα) και θα ενστερνιστείτε την καθημερινότητα ενός Έλληνα προπονητή.

Αν το ποδόσφαιρό μας αναβαθμιστεί , αποκτήσει την απαραίτητη και απαιτούμενη αξιοπρέπεια και οι παράγοντες που το διοικούν πιστέψουν και επενδύσουν στον Έλληνα προπονητή ποδοσφαίρου, τότε θα καταλάβουν όλοι την πραγματική αξία του Έλληνα προπονητή που τιμάει την ιδιότητά του».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.