Οι τοποθετήσεις των εκλεγμένων της ΛΑΣ για το Πανθεσσαλικό

Όπως είναι γνωστό πραγματοποιήθηκε η 1η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το 2021, με κυρίαρχο θέμα την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης μεταξύ Δήμου Βόλου και της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στην ίδια συνεδρίαση η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής Βόλου καταψήφισε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να πραγματοποιηθεί έκτακτη ειδική συνεδρίαση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία σχετικά με την πανδημία.

Στην πρώτη τοποθέτησή του ο Αποστόλης Ριζόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η τοποθέτηση του δημάρχου, ο υβριστικός τρόπος με τον οποίο απευθύνεται σε όλο το δημοτικό συμβούλιο έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιχειρεί να αποκρύψει ότι είναι ένας από τους πιο συστημικούς δημάρχους. Σε μια πόλη με 130 νεκρούς από την πανδημία, χωρίς γιατρούς στο νοσοκομείο, με σχολεία ανοιχτά εν μέσω πανδημίας, χωρίς μέτρα προστασίας, με εργαζόμενους να συγχρωτίζονται μέσα στους χώρους δουλειάς χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους και είναι στα πρόθυρα χρεωκοπίας, δεν έχει βγει να πει μια κουβέντα, να διεκδικήσει μέτρα στήριξης για τα πραγματικά προβλήματα του λαού της πόλης που υποφέρει! Και στο θέμα του Πανθεσσαλικού αποδεικνύεται ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση υπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών. Το Πανθεσσαλικό είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Το έχει φτιάξει ο ελληνικός λαός με τους ματωμένους φόρους που έχει πληρώσει. Ο ελληνικός λαός και ο βολιώτικος λαός πρέπει να απολαμβάνει αυτές τις εγκαταστάσεις ΔΩΡΕΑΝ και όχι να τις ξαναπληρώσει. Αυτό που έκανε ο δήμαρχος δεν είναι καμιά δική του πρόταση, ουσιαστικά εφαρμόζει τον κανονισμό εκμίσθωσης – παραχώρησης της ΕΤΑΔ. Το Πανθεσσαλικό δεν περιέρχεται στη περιουσία του Δήμου Βόλου, το εκμισθώνει επ’ αόριστον να το εμπορευματοποιήσει, να το ιδιωτικοποιήσει, να το μετατρέψει σε μια επιχείρηση, «καθαρίζει την μπουγάδα» για λογαριασμό της κυβέρνησης, και την «μπουγάδα» θα την πληρώσουμε εμείς. Αυτή η τεράστια εγκατάσταση χρειάζεται τεράστια κεφάλαια και για να λειτουργήσει και για να συντηρηθεί. Καλείται ο βολιώτικος λαός και οι αθλητικοί σύλλογοι να πληρώσουν πανάκριβα το Πανθεσσαλικό στη δημοτική αρχή, από το οποίο η ΕΤΑΔ θα παίρνει και ενοίκιο το 20% επί των εισπράξεων. Αυτό λοιπόν πήγε και υπέγραψε ο Μπέος. Έχει «λερωμένη τη φωλιά του» και στο θέμα του Πανθεσσαλικού και σε μια σειρά άλλα ζητήματα. Έχει μετατρέψει το δήμο σε μια επιχείρηση, για αυτό και το υβριστικό του παραλήρημα. Να κατεβάσει του τόνους ο δήμαρχος. Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση, είναι υπηρεσία που πρέπει να λειτουργία προς όφελος των λαϊκών οικογενειών του Βόλου, που εν μέσω πανδημίας και καπιταλιστικής κρίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα».

Ο Βασίλης Ντακούμης στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής: «Θα ήθελα να κάνω δυο επισημάνσεις. Η πρώτη αφορά την άσκηση bullying στο δημοτικό συμβούλιο, το όποιο θα ήθελα να καταγγείλω. Δεν είναι όροι συζήτησης αυτοί σε ένα συλλογικό όργανο και σε καμία περίπτωση δεν προάγουν τον διάλογο. Θα πρέπει να απαιτηθεί απ’ όλους του δημοτικούς συμβούλους, ο δήμαρχος να αυτοπεριορίσει το φρασεολόγιό του. Η δεύτερη αφορά τα οράματα, τα οποία ζητήθηκε να αποτυπωθούν. Υπάρχουν δυο οράματα, τα οποία συγκρούονται στην ουσία και για το συγκεκριμένο θέμα του Πανθεσσαλικού. Το πρώτο όραμα λέει ότι με τα λεφτά των δημοτών γίνονται διάφορες υποδομές τις οποίες μετά για να τις χρησιμοποιήσουν οι δημότες πρέπει να ξαναπληρώσουν. Το δεύτερο όραμα λέει ότι από τη στιγμή που έχουμε πληρώσει αυτές τις δημόσιες υποδομές οφείλει η πολιτεία να τις παραχωρήσει δωρεάν στους δημότες. Αυτήν είναι η σύγκρουση! Για παράδειγμα το νοσοκομείο, τα σχολεία μας, τα οποία τα πληρώσαμε μέσα από αβάσταχτη φορολογία που πληρώνει ο ελληνικός λαός, δεν πρέπει να απαιτείται από τους δημότες να ξαναπληρώσουν αυτές τις υποδομές για να τις χρησιμοποιούν. Το Πανθεσσαλικό θα έχει κόστος. Ποιος θα το πληρώνει; Αυτό που ζητείται από τους δημότες είναι μια υποχρέωση του κράτους να την αναλάβουν αυτοί. Το κόστος είναι μεγάλο! Δυο φορές θα πληρώνουμε το ίδιο πράγμα. Υπάρχει πρόταση. Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να τις μετατοπίζει στους δήμους. Είναι απαράδεκτο αυτό να γίνεται με τη συμφωνία του δημοτικού συμβουλίου. Η διαχείριση του Πανθεσσαλικού, ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει, μπορεί να γίνει μέσα από τη συνεργασία διαφόρων φορέων, αθλητικών συλλόγων, του δήμου, κ.ά., αλλά το οικονομικό κομμάτι πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας, του κράτους».

Στη δευτερολογία του ο Αποστόλης Ριζόπουλος τοποθετήθηκε ως εξής: «Η δημοτική αρχή δεν χαρακτηρίζεται για ανικανότητα. Η κριτική μας γίνεται για το ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει συγκρουστεί με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, γι’ αυτό  και τη χαρακτηρίζουμε ως συστημική.  Αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και στην τοπική διοίκηση, που λέει κόβω δικαιώματα, πλήρωσε ελληνικέ λαέ όλο και περισσότερα και βγάλτε με τις επενδύσεις εσείς οι επιχειρηματίες ακόμη περισσότερα. Για παράδειγμα το τουριστικό κεφάλαιο τα προηγούμενα χρόνια κέρδισε πακτωλό εκατομμυρίων, γιατί οι εργαζόμενοι αμείβονταν με 400 και 500 €. Αυτό και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Και για να μην αδικήσουμε και κανέναν. Για την εξέλιξη σε σχέση με το Πανθεσσαλικό, την ευθύνη δεν την έχει μόνο η δημοτική αρχή. Έχει ευθύνη η ΝΔ σήμερα, έχει ευθύνη η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν κατάργησε ούτε την ΕΤΑΔ ούτε τους κανονισμούς λειτουργίας, τους κανονισμούς με τους οποίους μισθώνει – ξεπουλάει ιδιωτικοποιεί τη λαϊκή περιουσία. Εδώ είδαμε ανάμεσα στον κ. Παπαδούλη, στον κ. Αποστολάκη και στην κ. Καπούλα μια λογική διαχείρισης για το πώς θα αποδώσει οικονομικά το στάδιο, ζητώντας και οικονομικές και τεχνικές μελέτες. Ποιος θα το πληρώσει για να αποδώσει οικονομικά; Η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις είναι στην ίδια πλευρά! Υπερασπίζουν την ίδια ακριβώς πολιτική. Εφαρμόζουν τους νόμους που ψήφισαν Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, που συνεχίζουν ο ένας μετά τον άλλον να φέρνει νέους αντιλαϊκούς νόμους για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Εμείς θέλουμε να τα ξέρει αυτά ο ελληνικός λαός και να οργανώσει τον αγώνα του να διεκδικήσει δικαιώματα. Είναι δικαίωμά του να πηγαίνει το παιδί του χωρίς να πληρώνει με τον αθλητικό σύλλογο και στο Πανθεσσαλικό και στο ΕΑΚ και παντού. Το ΕΑΚ! Το ΕΑΚ και για ποια χρηματοδότηση 500.000 μιλάμε; Θα πέσει το ΕΑΚ! Αν αυτές οι υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομείο, σχολεία, δικαστικό μέγαρο, κ.ά. δεν αναλάβει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης η κεντρική κυβέρνηση, το κράτος, τότε να ξέρετε θα διπλοπληρώσουμε και στο τέλος δε θα καταφέρουμε να τα κρατήσουμε και όρθια. Να τα πληρώσει το κράτος, γιατί εμείς πληρώνουμε ένα σκασμό φόρους. Και το γνωρίζετε αυτό ο καθένας. Άρα, λοιπόν, μπροστά στην συνέχεια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, γιατί έρχονται κι άλλα, όπως οι αναπτυξιακοί οργανισμοί ΟΤΑ για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων, που θα υποβαθμίσουν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, έχουμε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς να παρέχονται οι απαραίτητοι πόροι, έχουμε παραπέρα μείωση της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ… Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι δήμοι μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που θα πρέπει να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς επιβάλλοντας διπλή φορολογία στα λαϊκά στρώματα. Εμείς σ’ αυτό πάμε κόντρα! Σ’ αυτό συγκρουόμαστε!»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.