«Όμηροι κυβερνητικών αντιφάσεων οι πρώην ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και του ΠΑΣ Γιάννινα»

Τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής Μαγνησίας αναφέρει σε προσωπική του δήλωση:

“Την 31η Ιανουαρίου 2024 καταθέσαμε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αθλητισμού και Οικονομικών σχετικά με το μείζον ζήτημα των ανεξόφλητων οφειλών της Πολιτείας προς τους 45 ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Άρης και της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, καλώντας – ταυτόχρονα – τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή και την ολοσχερή εξόφληση των δεδουλευμένων των ανωτέρω ποδοσφαιριστών.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2024 ο κ. Βρούτσης μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία από το ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) και των 45 ποδοσφαιριστών, δήλωνε ότι: «Συμφωνήσαμε λοιπόν από κοινού να κινήσουμε κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες το Υπουργείο Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Οικονομικών για να δώσουμε λύση στο δίκαιο αίτημα των αθλητών. Όπως προανέφερα, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Αθλητισμού, αλλά κυρίως το Οικονομικών, με το οποίο πρέπει να μιλήσω».

Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών στην επίσημη απάντησή του δηλώνει αναρμοδιότητα για το θέμα και παραπέμπει αποκλειστικά στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού. Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη και διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα αφήσουμε την αξιοπρέπεια κανενός ανθρώπου να καταρρακωθεί σε μια ιδιότυπη διελκυστίνδα αρμοδιοτήτων”.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 

  • Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  • Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 ΘΕΜΑ: «Σε τέλμα ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Η κυβέρνηση αρνείται την εξόφληση δεδουλευμένων»

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών-Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) (https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/475456_bia-einai-na-zeis-se-mia-hora-poy-na-min-mporeis-na-breis- dikaiosyni?fbclid=IwAR2mVOtLeLahTHEkbX444gyywAWQnL9vwgGyvz9nxO086z8QKPhyVt17dyI) επανήλθε στην επικαιρότητα το μείζον ζήτημα των ανεξόφλητων οφειλών της Πολιτείας προς τους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Άρης και της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Σε ένα σύντομο ιστορικό, με το άρθρο 44 του ν. 1892/1990 και το άρθρο 86 παρ. 13 του ν. 3606/2007 ρυθμίστηκε το ζήτημα των απαιτήσεων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών κατά της ΠΑΕ ΑΡΗΣ και κατά της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, μετά την ένταξη των ομάδων σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Στο νόμο, μεταξύ άλλων, ορίστηκε ότι: «Θα ικανοποιηθούν οι μεν απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ μέχρι του χρηματικού ποσού των τεσσάρων εκατομμυρίων εκατόν εβδομήντα επτά χιλιάδων (4.177.000) ευρώ, οι δε απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών της Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ μέχρι του χρηματικού ποσού των εξακοσίων εξήντα τεσσάρων χιλιάδων εκατόν πενήντα τριών (664.153) ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσω του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.).

Ο τρόπος και ο χρόνος εκταμίευσης των ποσών αυτών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προς τον Π.Σ.Α.Π., τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, ορίστηκε ότι θα ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υφυπουργού».

Στη συνέχεια εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 42609/2008 (ΦΕΚ Β΄ 2084) ΚΥΑ, στην οποία διευκρινίσθηκε ο τρόπος και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή των δόσεων προς τους ως άνω ποδοσφαιριστές. Ακολούθησαν δύο ακόμα Υπουργικές Αποφάσεις με την καταβολή των πρώτων δύο δόσεων στους δικαιούχους ποδοσφαιριστές.

Τα παραπάνω μέχρι το 2010. Μετά το 2010, την ένταξη της χώρας σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών των Υπουργείων, οι καταβολές των υπολειπόμενων δύο δόσεων στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων διακόπηκαν.

Σήμερα, και ενώ έχουν παρέλθει δεκατέσσερα (14) έτη, η εξόφληση των ποσών στους δικαιούχους δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό ενώ από το 2019 και μετά από μακρά δημοσιονομική προσαρμογή, η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από το καθεστώς επιτήρησης, εξαιτίας του οποίου είχε διακοπεί η καταβολή των δόσεων στους δικαιούχους ποδοσφαιριστές.

Το συνολικό ύψος των οφειλόμενων δόσεων ανέρχεται σε 2.420.576,40€ και αφορά σε 45 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ακόμα περιμένουν τα δεδουλευμένα τους και σήμερα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο ΠΣΑΠΠ, προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για επίλυση του ζητήματος. Έξι και πλέον μήνες μετά, οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα ποσά.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία που η κυβέρνηση επιχειρεί επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος. Τον Απρίλιο του 2023, ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης είχε αποστείλει επιστολή στον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών ζητώντας του να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του ζητήματος, χωρίς φυσικά να ακολουθεί κάποια ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία.

Τα δημοσιονομικά εργαλεία είναι πλέον διαθέσιμα για να ολοκληρωθεί η καταβολή των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Αυτό που φαίνεται πως λείπει είναι η πραγματική πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή των υπολειπόμενων δόσεων στους ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορέσουν να βγουν από το οικονομικό τέλμα και να ανασάνουν οι ίδιοι και οικογένειές τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Για ποιον λόγο, ενώ από το 2019 η χώρα δε βρίσκεται πλέον σε δημοσιονομική προσαρμογή και υπάρχουν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά εργαλεία, οι καταβολές των δύο τελευταίων δόσεων των οφειλόμενων ποσών στους ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και τους ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν ολοκληρώνονται;
  2. Προεκλογικά δεσμεύτηκαν για επίλυση του προβλήματος και εξόφληση των δεδουλευμένων στους δικαιούχους ποδοσφαιριστές. Τι συνέβη και έξι μήνες μετά η εξόφληση ακόμα εκκρεμεί;
  3. Προτίθενται να προχωρήσουν επιτέλους στις καταβολές των δύο τελευταίων δόσεων των οφειλόμενων ποσών στους ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και τους ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορέσουν να βγουν από το οικονομικό τέλμα και να ανασάνουν οι ίδιοι και οικογένειές τους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Καραμέρος Γεώργιος

Κασιμάτη Νίνα

Λινού Αθηνά

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.