“Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα προπόνησης σε γήπεδο”

Ο προπονητής αποκατάστασης της ΑΕΚ, Βαγγέλης Κουτσογιάννης, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας τον τεράστιο, όπως τον χαρακτηρίζει, κίνδυνο για τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών σε περίπτωση επανέναρξης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι επαγγελματίες παίκτες θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα να προπονούνται σε κάποια γήπεδο της περιοχής τους ατομικά. Ακόμη, έχει μεγάλη σημασία η δήλωσή του πως το πρόγραμμα εκγύμνασης που κάνουν οι ποδοσφαιριστές στο σπίτι τους έχει δέκα φορές λιγότερη επιβάρυνση απ’ αυτό που κάνουν στο γήπεδο!

Αναλυτικά η συνέντευξη του συνεργάτη του Μάσιμο Καρέρα, Βαγγέλη Κουτσογιάννη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Πόσο καιρό χρειάζονται οι ποδοσφαιριστές για να επανέλθουν σε αγωνιστική ετοιμότητα;

«Είναι λάθος να ριψοκινδυνέψουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Θα παίξει μεγάλο ρόλο πώς θα εμφανιστούν στις πρώτες ομαδικές προπονήσεις. Έτσι, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βγάζουμε προγράμματα μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, τα οποία να συνδυάζουν τη σωστή συντήρηση με χαμηλό ρίσκο. Αυτή τη στιγμή όλα είναι στον αέρα και υπάρχουν ομάδες που έχουν δώσει άδεια».

-Το πρόγραμμα που δίνουν οι ομάδες δεν αρκεί για να διατηρηθούν σε φόρμα;

«Όταν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής κάνει μόνος του, πρόγραμμα individual σε επιφάνειες εκτός από χόρτο, είναι εντελώς διαφορετικές οι επιβαρύνσεις και τα φορτία. Στην ομαδική προπόνηση με την μπάλα και το διπλό, είναι δεκαπλάσια τα φορτία στους μύες και τις αρθρώσεις, μεγαλύτερη η καταπόνηση του σώματος. Όποιο πρόγραμμα κι αν δώσουμε εμείς, όσο ευλαβικά κι αν το ακολουθήσουν οι παίκτες, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν την ομαδική προπόνηση. Είναι ένα άθλημα στο οποίο κάνεις τα πάντα: άλματα, επιταχύνσεις, επιβραδύνσεις και κυρίως αλλαγές κατεύθυνσης οι οποίες ασκούν φοβερή επιβάρυνση. Ως ποδοσφαιριστής έχεις μάθει να αγωνίζεσαι με συμπαίκτη και αντίπαλο. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας σε σύγκριση με το ατομικό άθλημα».

-Πώς θα διαμορφωθούν οι προπονήσεις, όταν και εφόσον ανακοινωθεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος;

«Όταν θα ενημερωθούμε για την επανέναρξη, θα δημιουργηθεί ένα πλάνο, το οποίο όμως δε θα είναι σαν κι αυτό της θερινής προετοιμασίας. Θα αναπροσαρμόζεται καθημερινά, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύπτουν για την κόπωση των παικτών. Είναι κοινή λογική. Αφού αντιμετωπίζουμε πρώτη φορά μια τέτοια κατάσταση, είμαστε έτοιμοι για περιπτώσεις που δε θα έχουμε χειριστεί ξανά στο πλαίσιο μιας κανονικής προετοιμασίας.

Όλοι σταμάτησαν στο peak της περιόδου και σίγουρα θα χρειαστεί μια μίνι προετοιμασία. Αν υποθέσουμε ότι η ΑΕΚ θα δώσει σε διάστημα 1,5 μήνα τα 13 ματς που χρωστάει, τότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος. Το καλοκαίρι οι ομάδες προετοιμάζονται, για να βγάλουν σεζόν με 4-5 ματς το μήνα, εάν δεν έχουν Ευρώπη. Τώρα, προέρχονται από διάστημα μεγαλύτερης αποχής και καλούνται να προετοιμαστούν για πολύ πιο βαρύ πρόγραμμα, συμπυκνωμένο σε πολύ σύντομο χρονικό πλαίσιο».

-Το μεγάλο ερωτηματικό είναι δηλαδή πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός των ποδοσφαιριστών;

«Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο και το επαναλαμβάνω, γιατί πρέπει να το κατανοήσουν όλοι. Πάνω στην κορύφωση της αγωνιστικής περιόδου, την ώρα που αναδεικνύονται πρωταθλητές, ξαφνικά μπαίνει ένα απότομο φρένο. Μιλάμε για αποχή 1,5-2 μηνών από το κανονικό πρόγραμμα των προπονήσεων. Για πολλούς ποδοσφαιριστές, είναι η πρώτη φορά στην καριέρα τους που συμβαίνει αυτό για τόσο μεγάλο διάστημα, αφού και στην καλοκαιρινή διακοπή δεν ξεκουράζονται παραπάνω από 20-25 ημέρες. Τώρα έφτασαν  στην κορύφωση, στο ταβάνι της κόπωσης και ξαφνικά μηδένισαν. Από το 100 έφτασαν στο 20, στο 10. Συνήθως αυτό συμβαίνει τον Μάιο ή τον Ιούνιο και το σώμα ενός επαγγελματία έχει συνηθίσει. Όταν του ζητάμε τώρα να ξαναπάει στο 100%, αυτό εγκυμονεί κινδύνους.

Το κλειδί είναι να φτάσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με το μικρότερο ρίσκο. Θέλει πολλή δουλειά και από τους ίδιους τους παίκτες, που πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, διατροφή, ξεκούραση, μέσα πρόληψης τραυματισμών, τα πάντα».

-Δηλαδή θα γίνουν εργομετρικά τεστ, σα να ξεκινά η σεζόν από την αρχή;

«Πριν από την έναρξη της προετοιμασίας νομίζω ότι θα ήταν σωστό να υπάρξει μια εικόνα για την αερόβια κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι παίκτες. Τα άλλα όλα τα χτίζεις. Αν όμως στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης κάποιος είναι στο μίνιμουμ, τότε ξεκινάς από την αρχή. Γενικά, η προετοιμασία πρέπει να γίνει στοχευμένα σε συγκεκριμένους τομείς, χωρίς να διακινδυνεύουμε».

-Όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση ενέχει και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού;

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος! Από μόνο του το άθλημα έχει κινδύνους. Όταν ακούμε για παίκτες που χάνουν προπονήσεις λόγω μικροενοχλήσεων τι σημαίνει; Ότι ο οργανισμός σου στέλνει ειδοποίηση πως είναι πιθανό να τραυματιστείς. Το σώμα δέχεται φοβερές πιέσεις στο ποδόσφαιρο. Και τώρα τι έχει συμβεί; Παίρνεις ένα σώμα που διατηρεί το καρδιοαναπνευστικό σε καλή λειτουργία, αλλά πρέπει μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα να ανακτήσει όλα τα υπόλοιπα και να βγάλει στο γήπεδο εντάσεις».

-Οι παίκτες που ήταν τραυματίες στη διακοπή, ο Τσιγκρίνσκι και ο Γαλανόπουλος, πρόλαβαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος;

«Ο Τσιγκρίνσκι το κάλυψε, αλλά θα έπρεπε τώρα κι αυτός να έχει ήδη μπει με μπάλα. Εκείνος που θα μπορούσε να είναι σε πολύ καλή κατάσταση είναι ο Γαλανόπουλος, όμως λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, έμεινε πίσω. Ο Κώστας ήταν στη φάση της αποθεραπείας στον χειρουργημένο του αστράγαλο και είχε ξεκινήσει τρέξιμο σε χόρτο και μετά σε άμμο. Όταν όμως απαγορεύτηκαν τα πάντα, είναι αδύνατο να συνεχίσει στο τσιμέντο. Είναι απαραίτητη η μαλακή επιφάνεια για να μπαίνει το πόδι σε προσαρμογή. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και πρέπει να λυθεί».

-Αναφέρεστε στις αθλητικές εγκαταστάσεις που παραμένουν κλειστές;

«Ναι, και φυσικά είναι σωστό ως μέτρο, αλλά ειδικά οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα να γυμνάζονται σε γήπεδο της περιοχής τους, έστω για μία ώρα το πρωί να κάνουν τα τρεξίματά τους. Τώρα αναγκάζονται να τρέχουν σε άσφαλτο, σε τσιμέντο και δέχονται τρομερές επιβαρύνσεις σε όλη την περιοχή της λεκάνης. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα βγάλουν προβλήματα. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ανθρώπους των οποίων το σώμα είναι το εργαλείο της δουλειάς τους.

Δεν είναι τυχαίο που όλες οι προπονήσεις γίνονται σε χόρτο, για να απορροφώνται οι κραδασμοί, οι οποίοι είναι 100 φορές παραπάνω στο τσιμέντο. Ό,τι παπούτσι κι αν φορέσει, η πίεση ξαναγυρνάει στον αθλητή. Θα έχετε ακούσει πολλές φορές να διαμαρτύρονται για ένα γήπεδο ότι ήταν σκληρό ή να λένε ‘βρέξτε το να μαλακώσει’. Αυτά δείχνουν πόσο ζωτικής σημασίας είναι να παίζεται το ποδόσφαιρο σε μαλακή επιφάνεια και πόσο καταστροφική η αλλαγή της. Θεωρώ πως πρέπει να ανοίξουν οι αθλητικοί χώροι για τους επαγγελματίες. Το γήπεδο είναι 5000 τετραγωνικά, συνεπώς αν γίνεται προπόνηση σε γκρουπ, χωρίς καν τη χρήση αποδυτηρίων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο δρόμο οι άνθρωποι περπατάνε πιο κοντά! Άρα από τη στιγμή που από όλες τις πλευρές διαφαίνεται πως υπάρχει πρόθεση επανέναρξης, πρέπει να υπάρξει και μέριμνα για να μπουν οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, με ασφάλεια και σεβόμενοι πάντα τους κανόνες υγιεινής».

-Βαδίζουμε, λέτε, σε αχαρτογράφητα ύδατα. Συνεπώς ποια θα είναι η πυξίδα σας;

«Θα κάνουμε ό,τι υπαγορεύει η κοινή λογική, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα στην οποία θα μπορούσαμε να στηριχθούμε. Γι’ αυτό πιστεύω πως αυτή η πρωτοφανής συνθήκη θα μας δώσει την ευκαιρία να αναλύσουμε δεδομένα που δεν θα βλέπαμε ποτέ. Δεν θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πώς αντιδρά ένα σώμα σε τέτοια περίσταση, αφού δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλη διακοπή και ειδικά στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Θεωρώ ότι θα προκύψουν νέα επιστημονικά δεδομένα. Είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν πολλά και ότι θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την εκγύμναση, την κόπωση, την επιβάρυνση, την πρόληψη τραυματισμών. Είναι μια θετική πλευρά αυτής της πολύ αρνητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Λόγω φόρτου του αγωνιστικού προγράμματος, δεν θα ανακαλύπταμε ποτέ όλα όσα θα δούμε μόλις ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα των προπονήσεων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.