Πρότεινε πρωτάθλημα με δύο ομίλους η ΚΑΕ Ολυμπιακός

Το πλάνο του Ολυμπιακού για το νέο πρωτάθλημα της Α1 περιλαμβάνει επαγγελματική διαιτησία, φρέσκο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος και αναζήτηση περισσότερων πόρων.

Στη διάρκεια της σημερινής (15/05) συνεδρίασης του ΕΣΑΚΕ οι εκπρόσωποι της ΚΑΕ Ολυμπιακός κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πρωτάθλημα της περιόδου 2019/2020, λίγο πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα έντονα εκνευρισμένοι από την απόφαση της διοργανώτριας αρχής να διεξαχθούν τα play offs το Σαββατοκύριακο (18-19/05).

Η πρόταση των Πειραιωτών περιλαμβάνει ένα εντελώς νέο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, το οποίο θα αποτελείται από τρεις φάσεις. Η πρώτη, η δεύτερη και τα play offs. Το πρωτάθλημα θα ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου με 16 ομάδες, αφού έχει προηγηθεί η κλήρωση της κανονικής περιόδου και το All-Star Game, που θα γίνονται τον Ιούλιο.

Από εκεί και πέρα στην Α’ φάση οι ομάδες θα χωρίζονται σε δύο ομίλους των οκτώ με βάση την κατάταξη της προηγούμενης περιόδου. Ο πρώτος θα είναι επικεφαλής στον έναν όμιλο και ο δεύτερος στον άλλο. Θα υπάρχουν 14 αγωνιστικές σε 14 εβδομάδες και όλοι θα παίζουν με όλους (επτά εντός και επτά εκτός έδρας).

Στη Β’ φάση οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου θα δημιουργούν την φάση του TOP-8, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες θα δημιουργούν τη φάση του LOW-8. Στον όμιλο του TOP-8 θα παίζουν όλοι με όλους σε ένα νέο πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών και οι τέσσερις πρώτοι θα πηγαίνουν στα playoffs και σε σειρές best-of-five, από τις οποίες θα προκύπτει το ζευγάρι των τελικών.

Οι ομάδες του LOW-8 θα παίζουν το δικό τους πρωτάθλημα και μετά από 14 αγωνιστικές οι δύο τελευταίοι θα υποβιβάζονται στην Α2.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού εκτιμούν ότι με το πλάνο αυτό το πρωτάθλημα θα φρεσκαριστεί και ταυτόχρονα θα γίνει πιο ανταγωνιστικό. Θα αυξηθούν οι κρίσιμοι αγώνες, θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κορυφή και την ουρά της βαθμολογίας, ενώ θα καταργηθούν οι αγώνες των play offs που αφορούν τις θέσεις 1-8 και 2-7 καθώς δεν προσφέρουν ανταγωνισμό και ενδιαφέρον.

Το πρωτάθλημα θα χωριστεί σε δύο αυτοτελείς φάσεις, θα δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες που δεν ξεκίνησαν καλά να ανακάμψουν και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στη δεύτερη.

Έτσι θα αυξηθούν τα εμπορικά έσοδα, η ανταγωνιστικότητα για τις πρώτες θέσεις και την παραμονή, θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από χορηγούς και κόσμο και ταυτόχρονα θα μειωθούν τα έξοδα των ομάδων.

Στο θέμα της διαιτησίας, ο Ολυμπιακός υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση σε επαγγελματικά πλαίσια. Να δημιουργηθεί μια νέα, ανεξάρτητη ΚΕΔ με τη συμμετοχή τριών νέων μελών που θα προσληφθούν ύστερα από ψηφοφορία και έγκριση των 3/4 των μελών του ΔΣ της Λίγκας.

Η σχέση αυτών των τριών μελών με τη Λίγκα θα είναι έμμισθη και θα καθορίζεται από συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Στη συνέχεια η ΚΕΔ θα επιλέξει 40 διαιτητές που θα υπογράψουν επίσης τριετή συμβόλαια.

Θα χωριστούν σε τρία groups, στο πρώτο θα βρίσκονται 12 διαιτητές που θα σφυρίξουν στις 22 από τις 28 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, στο δεύτερο θα βρίσκονται 18 που θα σφυρίξουν σε 16 και στο τρίτο θα βρίσκονται δέκα που θα σφυρίξουν σε 12.

Όλοι θα ελέγχονται από ένα ανεξάρτητο Σώμα Παρατηρητών, ενώ η ΚΕΔ δεν θα έχει το δικαίωμα να αναιρέσει τιμωρίες που θα προκύπτουν ύστερα από τις βαθμολογίες των παρατηρητών. Θα υπάρχουν τιμωρίες για μη συμμετοχή σε μία ή δύο αγωνιστικές, υποβιβασμός σε χαμηλότερο group, ακόμη και αποβολή από το πρωτάθλημα.

Δε θα υπάρχουν ορισμοί, αλλά κληρώσεις, οι αμοιβές θα αυξηθούν σε ποσοστό 50-100% ανάλογα με το νέο κεντρικό τηλεοπτικό συμβόλαιο, ενώ στα playoffs θα συμμετέχουν αυτοί που θα έχουν την υψηλότερη βαθμολογία στην κανονική περίοδο.

Όσον αφορά τη διαχείριση των εμπορικών δικαιωμάτων, οι «ερυθρόλευκοι» προτείνουν να δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία που θα προβαίνει σε όλες τις διαδικασίες. Θα πραγματοποιηθεί σημαντική αναδιάρθρωση στην τηλεοπτική παραγωγή και κάλυψη των αγώνων, με στόχο την βελτίωση του τηλεοπτικού προϊόντος και την αύξηση της τηλεθέασης.

Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο θα είναι το μέσο της Λίγκας για την πλήρη αναδιοργάνωσή της, θα καθοριστεί από πριν και θα είναι δεδομένο ότι ένα μέρος του ποσού που θα προκύπτει ετησίως από το κοινό τηλεοπτικό συμβόλαιο θα διατίθεται για την λειτουργία και χρηματοδότηση της επαγγελματικής διαιτησίας.

Ένα σημαντικό ποσό θα διατίθεται για έργα ανακατασκευής των γηπέδων, ενώ θα υπάρχει και bonus για τις ομάδες, ανάλογα με την τελική τους κατάταξη.