Βλάχος: «Στο Παρίσι η Εθνική Πόλο για μετάλλιο, γιατί όχι και χρυσό»

Η συνέντευξη του Βολιώτη Ομοσπονδιακού Τεχνικού στο ΚΟΕ Magazine

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός μοιάζει να είναι ο ιδανικός καπετάνιος της Εθνικής Πόλο Ανδρών, η οποία δεν έχει ταβάνι και στοχεύει κάθε φορά και ψηλότερα, σύμφωνα με το ΚΟΕ Μagazine, το ηλεκτρονικό περιοδικό της Κολυμβητικής Ομοσπονδία Ελλάδας, στο οποίο μίλησε ο Βολιώτης προπονητής Θοδωρής Βλάχος.

Εκεί λοιπόν αποκάλυψε τα πλάνα του για το εγγύς και μακροπρόθεσμο μέλλον και αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αλλαγές στην καριέρα του, μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό.

Ερωτηθείς για το αν ήταν δίκαιο το τελικό αποτέλεσμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν σαφής: «Φυσικά ήταν δίκαιο το αποτέλεσμα, η Ισπανία έπαιξε για τρίτο συνεχόμενο τελικό τα τελευταία χρόνια, ως τώρα πάντοτε έχανε στις λεπτομέρειες. Είναι επίσης η ομάδα που δεν είχε αλλαγές σε σχέση με το Τόκιο και άξιζε την πρώτη θέση, όπως αντίστοιχα η Ιταλία άξιζε τη δεύτερη θέση, καθώς στον ημιτελικό ήταν καλύτερη από εμάς. Παρότι πιστεύουμε πως είμαστε ανώτεροί τους αγωνιστικά, αυτό πρέπει να το δείχνουμε στο νερό. Πήραμε αυτό που μας άξιζε, ένα μετάλλιο. Δείξαμε τα δόντια μας από την αρχή του Ολυμπιακού κύκλου και αποδείξαμε πως πάμε για μετάλλιο και διάκριση σε κάθε διοργάνωση».

Στην ερώτηση για τις μεγάλες αλλαγές στην ομάδα με την αποχώρηση παικτών και προσθήκη νέων προσώπων: «Πράγματι, όπως και μετά το Ρίο έτσι και τώρα, προβαίνουμε σε αλλαγές σαν ομάδα κατά τη διάρκεια του προολυμπιακού κύκλου. Ήδη υπάρχουν πέντε νέοι παίκτες με ποιότητα, που διακρίνονται με τις ομάδες τους».

Αναφορικά με την προετοιμασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Σπλιτ στα τέλη Αυγούστου, ο Θοδωρής Βλάχος σχολιάζει: «Από τις 14 Ιουλίου έχει ξεκινήσει η προετοιμασία μας για το Σπλιτ. Τα παιδιά ξεκουράστηκαν και έκαναν ολιγοήμερες διακοπές. Είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα ξεκουραστούν τον Αύγουστο και θεωρώ πως οι υποχρεώσεις στο Ευρωπαϊκό θα είναι ακόμα πιο δύσκολες σε σχέση με τη Βουδαπέστη. Στον όμιλό μας έχουμε δύο εξαιρετικές ομάδες: την οικοδέσποινα Κροατία και τη Γαλλία, που προετοιμάζεται βελτιωμένη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ έχει δύο «προσθήκες», τον Μποντέγκας και έναν τερματοφύλακα καταγόμενο από το Μαυροβούνιο. Προσωπικά διαφωνώ με την απόκτηση υπηκοότητας από ξένους αθλητές για να παίζουν σε Εθνικές ομάδες, είναι κάτι που εμείς ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις ποτέ δεν πράξαμε».

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στους στόχους της Ελλάδας από το συγκεκριμένο τουρνουά, ο έμπειρος κόουτς επεσήμανε: «Στο Σπλιτ πάμε για την πρωτιά στον Όμιλό μας και να βρεθούμε στην πρώτη 4άδα διεκδικώντας ένα μετάλλιο. Θα εμφανιστούμε χωρίς τον Μάνο Ζερδεβά και το Γιάννη Φουντούλη, που δυστυχώς τραυματίστηκαν και δεν θα συμμετάσχουν. Δεν το σκέφτομαι, είναι μια πρόκληση για αυτούς που θα παίξουν. Εύχομαι να γυρίσουν σύντομα κοντά μας».

Όπως είναι γνωστό, ο Θοδωρής Βλάχος ήταν επί 11 συναπτά έτη προπονητής του Ολυμπιακού και τα τελευταία οκτώ είναι και προπονητής της Εθνικής ομάδας. Έπρεπε να πάρει μια απόφαση και αποδέχτηκε την πρόταση της ΚΟΕ, με αποτέλεσμα να συνεχίσει μόνο στην Εθνική, αφήνοντας στο παρελθόν τον ΟΣΦΠ: «Έχω κουραστεί να συζητώ το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο θα κάνω μια ακόμη αναφορά. Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα θεωρώ πως ήταν ικανοποιητικά ως τώρα, ωστόσο πλέον κοιτάζω το αύριο. Ήταν δική μου απόφαση, κανένας δε με υποχρέωσε και νομίζω πως έπραξα σωστά. Η ΚΟΕ πέρυσι έκανε προς τιμήν της ένα βήμα πίσω και μου επέτρεψε να παραμείνω στον Ολυμπιακό ακόμη μια σεζόν. Ήθελα πολύ να συνεχίσω στην Εθνική. Μετά το Τόκιο και την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, οι δυναμικές αυτές της ομάδας αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Με τον Ολυμπιακό έφτασα στην κορυφή και το Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα θέλω να διεκδικήσω μια κορυφή και με την Εθνική ομάδα».

Ο δρόμος για το Παρίσι και η διάκριση εκεί, δεν θα είναι εύκολος, μια άποψη που ενστερνίζεται φυσικά και ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός: «Αρχικά, στόχος μας είναι να καταφέρουμε να πάμε στο Παρίσι. Όλοι γνωρίζουν τις δυσκολίες, μετά από εκεί, στόχος φυσικά θα είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου. Εάν γίνεται, ένα καλύτερο  ακόμη και από αυτό που κατακτήσαμε στο Τόκιο. Υπάρχει μια ταύτιση απόψεων με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ξέρουμε όλοι πως τα πάντα μπορούν να συμβούν. Κανένας δεν έχει κάνει συμβόλαιο με την επιτυχία. Εμείς πρέπει να δώσουμε στα παιδιά όλα τα εφόδια, να κάνουμε σωστές και δίκαιες επιλογές, να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια αποφυγής λαθών. Πρέπει να αναδείξουμε την ποιότητα της ομάδας και να πάμε στα μεγάλα ραντεβού με στόχο να παραμείνουμε στο υψηλότερο επίπεδο. Η διάθεση του Κυριάκου Γιαννόπουλου και του Γιώργου Αφρουδάκη είναι μεγάλη, όλα πάνε κατ’ ευχήν. Έχω τους κορυφαίους συνεργάτες και ό,τι χρειαζόμαστε από πλευράς προετοιμασίας».

Ο Θοδωρής Βλάχος βρίσκεται στο χώρο 35 χρόνια. Μιλώντας για ανθρώπους που ήταν δίπλα του και τον στήριξαν, υπογραμμίζει: «Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Δεν έχω κολλητούς, έχω φιλίες και σχέσεις που διέπονται από αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμό. Αν μπορούσα να αναφέρω κάποιον ξεχωριστά, θα ανέφερα τον φίλο και συνάδελφο Νίκο Μαμούρη, έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο τον οποίο εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια διότι δεν μου λέει αυτά που θέλω να ακούσω, αλλά αυτό που είναι σωστό».

Για το πως σκέφτεται τη ζωή του μόλις αποσυρθεί από το χώρο της προπονητικής: «Για όλα υπάρχει ένα τέλος. Μπορεί να μη το βλέπω ακόμη, αλλά το γνωρίζω. Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει, αλλά ξέρω σίγουρα πως θα συνεχίσω να ασχολούμαι με το πόλο, δε μπορώ να ζήσω μακριά από τις πισίνες. Δεν θα ασχολούμουν ποτέ με την πολιτική, έχω τις πεποιθήσεις και τις απόψεις μου αλλά δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Προτεραιότητα για εμένα είναι η οικογένεια και η επαγγελματική αποκατάσταση».

Τι συμβουλές θα έδινε στα νέα παιδιά που θαυμάζουν τον ίδιο και τους αθλητές του ο Θοδωρής Βλάχος; «Θα πρέπει να αγαπούν αυτό που κάνουν. Αν το αγαπούν, θα πρέπει να το υπηρετούν με σκληρή δουλειά. Να μη θεωρούν ότι αδικούνται, αλλά ακόμη και αν νιώσουν κάτι τέτοιο, να αποτελεί το έναυσμα για να δουλέψουν ακόμη σκληρότερα».

Το μεγάλο χόμπι του είναι η ζωγραφική. Από μικρό παιδί τη λάτρευε και στο τέλος της καριέρας του ως αθλητής, έκανε και μαθήματα για να βελτιωθεί σε αυτό το χόμπι. Μπορεί τώρα να δυσκολεύεται να το ασκήσει τακτικά, λόγω της αυξημένης πίεσης, ωστόσο σίγουρα κάποια στιγμή μόλις ολοκληρώσει την καριέρα του, όπως υποστηρίζει θα αποτυπώσει εκεί όλες τις εμπειρίες της ζωής του, με φόντο φυσικά το γαλάζιο της θάλασσας και του νερού, που τον συνοδεύει σε ολόκληρη τη ζωή του.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.