Ξανθός: Αντικειμενικές δυσκολίες στην οργάνωση του χρόνου εργασίας στο ΕΣΥ

Αντικειμενικές δυσκολίες στην εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή οδηγία για το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, αναγνωρίζει ο υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο Ανδρέας Ξανθός δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τους γιατρούς του ΕΣΥ για τον τρόπο εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους, «βάσει των δυνατοτήτων της χώρας, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά κυρίως με σεβασμό των αναγκών, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ασθενών».

Η πρόσφατη απόφαση του 9ου Τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (23/12/2015) για το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών στην Ελλάδα, η οποία συζητήθηκε στις 23/9/2015 μετά από προσφυγή της ΟΕΝΓΕ (11-4-2014), είναι καταδικαστική για τη χώρα μας και θέτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την Πολιτεία γενικότερα ενώπιον της ευθύνης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της τήρησης των ευρωπαϊκών οδηγιών αναφορικά με τη μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας των γιατρών (οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας σχολιάζει ότι «η απόφαση αυτή αναδεικνύει μια εκκρεμότητα χρόνων που επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο την ασφαλή και αξιόπιστη εκτέλεση του ιατρικού έργου στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει «μεγάλη πρόκληση της επομένης περιόδου» την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας (ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό) και την αντιστροφή του ρεύματος επιστημονικής μετανάστευσης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα των νέων γιατρών. «Στην κατεύθυνση αυτή, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών (ειδικευόμενων και ειδικευμένων) και η αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα, μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά αυτή την προσπάθεια» σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα 2012-2015 η εκροή ανθρώπινου δυναμικού από το Δημόσιο Σύστημα ήταν πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα του ιατρικού προσωπικού που μειώθηκε κατά 16% εξαιτίας της αποχώρησης συνταξιοδοτηθέντων γιατρών που δεν αντικαταστάθηκαν λόγω μνημονικών περιορισμών, της απομάκρυνσης περίπου 2.500 γιατρών του ΕΟΠΥΥ από το ΠΕΔΥ μετά το ν.4238/2014 και της σταθερής μείωσης του αριθμού των ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα.

Το στοίχημα λοιπόν για το υπουργείο Υγείας είναι, με δεδομένο το σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά και την υποχρέωση υγειονομικής φροντίδας των ανασφάλιστων ανθρώπων, να προχωρήσει στη σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ με γιατρούς, να ανασυγκροτήσει την ΠΦΥ ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και να αναδιοργανώσει τη λειτουργία των νοσοκομείων (αυτόνομα ΤΕΠ) στην προοπτική της συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία για το ωράριο.

Το υπουργείο Υγείας δηλώνει έτοιμο να συζητήσει με τους γιατρούς του ΕΣΥ για μια εύλογη μεταβατική περίοδο έμπρακτης και βιώσιμης εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, με βάση τη λογική της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών αλλά κυρίως με σεβασμό των αναγκών, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ασθενών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.