Η απόφαση για τη φωτιά στο Μάτι και η διαφορά με το δυστύχημα των Τεμπών

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τη φωτιά στο Μάτι στην οποία έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μόλις ανακοινώθηκε καθώς από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή μόλις έξι εξ’ αυτών επιβάλλοντας τους ποινές φυλάκισης από τρία έως πέντε έτη και την μετατροπή της ποινής σε χρηματική.

Οι κατηγορούμενοι, πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της πυροσβεστικής και ο πολίτης που άναψε την φωτιά από την οποία προέκυψε στη συνέχεια η πυρκαγιά λόγω αναζωπύρωσης, κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και για σωματικές βλάβες.

Το θέμα, κυρίως, των χαμηλών ποινών για μια τόσο μεγάλη τραγωδία αλλά και η αθώωση στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και της Αυτοδιοίκησης προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντες όμως το δικαστήριο κινήθηκε γύρω από ένα νομικό πλαίσιο για πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες. Βέβαια μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο τα ΜΜΕ είχαν επισημάνει κατά καιρούς τη διαφωνία μεταξύ ανακριτικής και εισαγγελικής αρχής για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακούργημα.

Τώρα, και ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη γύρω από την πρωτόδικη απόφαση, η προσοχή του κόσμου στρέφεται στην επόμενη μεγάλη υπόθεση που αναμένεται να απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και δεν είναι άλλη από αυτή του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ωστόσο εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τη δίκη στο Μάτι καθώς η πλειονότητα των μέχρι στιγμής 33 κατηγορουμένων για τα Τέμπη βαρύνεται με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών επιπροσθέτως με τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των βαριών σωματικών βλαβών κτλ.

Για το συγκεκριμένο κακούργημα ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει σε περίπτωση ενοχής «κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».

Από τους 33 κατηγορούμενους οι τέσσερις διώκονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για δύο στελέχη της Hellenic Train και δύο μέλη της Επιτροπής μετατάξεων του ΟΣΕ.

Να σημειωθεί επίσης πως ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός διώκεται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το μπάζωμα του χώρου στα Τέμπη και θα αποτελέσει τον 34ο κατηγορούμενο αν δεν προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να μην συγχωνευτεί η δικογραφία του στη συνολική δικογραφία για το δυστύχημα που χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής από τον περασμένο Μάρτιο.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.