Αλ. Τσίπρας: Άμεσα στη Βουλή ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα

Την κατάθεση άμεσα στη Βουλή του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ορίζει προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ.
Σε δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εν τέλει ζήτημα δημόσιας πολιτικής, ενώ εξήγησε ότι ο νόμος ο οποίος θα κατατεθεί από το υπουργείο Πολιτσμού, θα ρυθμίζει «όλα τα σχετικά ζητήματα κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για νέες αυθαιρεσίες και αθέμιτες επιλογές».
Σημείωσε επίσης ότι η υπόθεση αυτή αφορά στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων της κοινωνίας, ενώ υπογράμμισε ότι «κάθε κακοδαιμονία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των θεσμών της χώρας, είναι στόχος αυτής της κυβέρνησης να εξαλειφθεί».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ΑΕΠΙ θεσμική «ιδιορρυθμία» ριζωμένη σε βάθος δεκαετιών, την οποία, όπως συμπλήρωσε, κληρονόμησε η κυβέρνηση.
Ανέφερε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις, που ξεκίνησαν από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που η κυβέρνησή μας είχε παραγγείλει, και φτάνουν στη δικαστική απόφαση για την υποχρέωση της ΑΕΠΙ να αποδώσει αναδρομικά ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δημιουργούς λόγω καταχρηστικών ποσοστών προμήθειας για τα λεγόμενα μηχανικά δικαιώματα, μας δείχνουν έναν συγκεκριμένο δρόμο. Ομοίως και η επισήμανση του δικαστηρίου για τη υποχρεωτική συνεκτίμηση, έστω, της γνώμης των δημιουργών για μια σειρά ζητημάτων λειτουργίας της ΑΕΠΙ».
«Μπροστά στη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση, η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των δημιουργών θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν. Ο κόσμος της εργασίας του Πολιτισμού έχει ανάγκη από διαφάνεια στη διαχείριση του μόχθου και των δικαιωμάτων του», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.