Ανεβάζουν ταχύτητα στη Νέα Δημοκρατία

Με στόχο την αυτοδυναμία χαράσσει η Ν.Δ. τις επόμενες κινήσεις της, 17 μόλις μέρες πριν από την κάλπη. Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ στην τελευταία τιμητική θέση βρίσκεται ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Σήμερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα κάνει εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα μετά και την τουρκική προκλητικότητα. Μάλιστα θα έχει τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αυτό που επιδιώκεται είναι η αύξηση της συμμετοχής και η ταυτόχρονη διεύρυνση τόσο προς το κέντρο όσο και προς τα δεξιά του κόμματος. Οι περιοδείες θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, ενώ το δίλημμα είναι σαφές: «Ισχυρή εντολή ή περιπέτειες».

Οι ισορροπίες
Το βλέμμα είναι στραμμένο όχι μόνο στο «γαλάζιο» ποσοστό της 7ης Ιουλίου, αλλά και στον αριθμό των κομμάτων που θα σπάσουν το φράγμα του 3%. Όσο περισσότερα κόμματα κατακτήσουν ένα κοινοβουλευτικό «εισιτήριο», τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Στον αντίποδα, σε μια πεντακομματική Βουλή γίνεται ευκολότερη η κατάκτηση του… μαγικού αριθμού 151.

Σε αυτήν τη φάση πρώτη προτεραιότητα της Πειραιώς είναι να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φτάσουν στην κάλπη. Κατά την περιοδεία του στην Πετρούπολη ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι, παρά το κύμα αποδοχής της Ν.Δ. που εκφράζει το έντονο αίτημα πολιτικής αλλαγής, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση οι πολίτες να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Η κάλπη δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια της μεγάλης εκλογικής νίκης της 26ης Μαΐου», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες σε εγρήγορση.

Παράλληλα, μια σειρά εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές ευνοούν σε έναν βαθμό τη «γαλάζια» στρατηγική. Η απόφαση του Ποταμιού και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να μη δοκιμαστούν στην αναμέτρηση του Ιουλίου καθιστά ευκολότερο το άνοιγμα προς το Κέντρο αλλά και προς τα δεξιά αντίστοιχα. Τα φώτα πέφτουν και προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που μπορεί να απορροφήσει ένα τμήμα δεξιών ψηφοφόρων. «Οι πολίτες που ψήφισαν κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. θα σκεφτούν και πάλι την επιλογή τους» σημειώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τονίζει, μάλιστα, πως θα ήταν καλό για τη δημοκρατία να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ.
Αύριο, στον Ελληνικό Κόσμο, θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. για «Ισχυρή Ανάπτυξη και Αυτοδύναμη Ελλάδα». Μιλώντας στο Star για την επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως:

H Βουλή θα μείνει ανοιχτή το καλοκαίρι. Στο πρώτο νομοσχέδιο θα υπάρχει ο τρόπος οργάνωσης της κυβέρνησης, ενώ τον Σεπτέμβριο σειρά θα πάρει το φορολογικό νομοσχέδιο.
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα είναι παρά τω Πρωθυπουργώ, με στόχο να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.
Ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξάνεται σε διπλάσιο ποσοστό της αύξησης του ΑΕΠ.
Σε πρώτη φάση θα γίνει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στο δεύτερο μισό της τετραετίας η γενικευμένη μείωση στο 11% και στο 22%.
Το επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους θα διατηρηθεί. Επίσης, σκοπός είναι, εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική άνεση, να επανέλθουν τα πολυτεκνικά επιδόματα.
Στοχευμένες ομιλίες
Μια ανάσα πριν από τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις στοχευμένες ομιλίες για θέματα πρώτης γραμμής. Μετά την Πάτρα, όπου ξεδίπλωσε το σχέδιο για την ανάπτυξη, και την Άρτα, όπου κυριάρχησαν τα αγροτικά θέματα, ακολουθεί μια νέα συζήτηση στην Ελευσίνα για την κοινωνική αλληλεγγύη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον αέρα ανανέωσης των ψηφοδελτίων. «Κατορθώσαμε να συνενώσουμε την εμπειρία των παλαιότερων με την ορμή των νέων» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., σημειώνοντας: «Εφόσον με εμπιστευθείτε στις 7 Ιουλίου, την επόμενη μέρα θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, και αυτών που δεν μας ψήφισαν».

Όσον αφορά το διακύβευμα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως κρίνεται «αν θα πάει η Ελλάδα μπροστά, αν θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη, αν θα έχουμε πολλές καλές δουλειές για τα νέα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό, αν θα έχουμε καλά δημόσια πανεπιστήμια, χωρίς μπαχαλάκηδες». Ζήτησε, μάλιστα, «ισχυρή πολιτική εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.