Έρχονται στην Ελλάδα οι «43 Commando»

Στην Ελλάδα έρχεται η κορυφαία Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO, «43 Commando» της Βρετανίας, η οποία μετά τους Αμερικανούς Navy Seals, επιλέγει τη χώρα μας και τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου για συνεκπαίδευση σε μια σειρά από αντικείμενα υψηλής επιχειρησιακής δυσκολίας.

Πρόκειται για τους φημισμένους άνδρες της Βρετανίας της «43 Commando Fleet Protection Group Royal Marines» του ΝΑΤΟ, οι οποίοι για πρώτη φορά θα ταξιδέψουν στη χώρα μας για δύο εβδομάδες συνεκπαίδευσης μαζί με τους επίλεκτους Έλληνες SOF.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας

Το άλμα που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι Μονάδες της ΔΕΠ με αιχμή του δόρατος το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, το οποίο πλασάρεται πλέον μέσα στις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την αφρόκρεμα των επίλεκτων Μονάδων της Συμμαχίας, με τα αιτήματα για συνεργασία που φτάνουν από όλο και περισσότερες χώρες να έχουν εκτιναχθεί ειδικά για συνεκπαιδεύσεις στο μοναδικό Ελληνικό τερέν.

Η απόφαση των Βρετανών να έρθουν στη χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά επιλεκτικοί στις συνεκπαιδεύσεις τους και δύσκολα βγαίνουν από τη χώρα τους, πόσο μάλλον σε ένα πολύ μικρότερο κράτος όπως η Ελλάδα. Η «43 Commando» φτάνει στις 26 Μαρτίου και θα παραμείνει στη χώρα μας έως τις 5 Απριλίου. Συνολικά 32 άτομα θα λάβουν μέρος στην κοινή εκπαίδευση, εκ των οποίων 24 operators, 3 Αξιωματικοί και 5 επιπλέον στελέχη για ζητήματα υποστήριξης.

Ο ρόλος τους και τα σενάρια της συνεκπαίδευσης

Επίκεντρο όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων θα είναι η «φωλιά» των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ, το ΚΕΕΔ στη Νέα Πέραμο, ενώ σενάρια θα πραγματοποιηθούν και εκτός στρατοπέδου είτε σε θαλάσσιο περιβάλλον, είτε σε χερσαίες εγκαταστάσεις, είτε και στον αέρα με τη συνδρομή εναέριων μέσων. Η κοινή εκπαίδευση θα περιλαμβάνει μια σειρά από αντικείμενα CQB (Close Quarters Combat) με στόχο την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Βρετανίας και της Ελλάδας.

Η «43 Commando Fleet Protection Group Royal Marines» διαθέτει συνολική δύναμη 550 ατόμων και ανήκει στο βρετανικό βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό (Royal Navy) με έδρα τη Ναυτική Βάση HM Clyde στη Σκωτία. Κύρια αποστολή της Μονάδας είναι η προστασία των πυρηνικών όπλων της Βρετανίας, ενώ ακόμα έχει την ευθύνη 24/7 και 365 μέρες το χρόνο να προστατεύει τα υποβρύχια κλάσης Vanguard, τα οποία μεταφέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Ο τρόπος λειτουργίας και οι αποστολές

Ανήκει στην 3η Ταξιαρχία Commando, της υψηλής ετοιμότητας αποβατικής δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου και εξειδικεύεται στην καταπολέμηση της πειρατείας ή ακόμα και του εμπορίου ναρκωτικών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, διαθέτει από ελεύθερους σκοπευτές που μπορούν να εξουδετερώσουν τους χειριστές ενός κινούμενου ταχύπλοου ακόμα και μέσα από ένα ελικόπτερο καταδίωξης, έως και επίλεκτους operators με εξειδίκευση σε μάχες ακόμα και εντός κατοικημένων περιοχών ή και σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, η «43 Commando» συνεργάζεται στενά τόσο με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες όσο και με το αμερικανικό Λιμενικό Σώμα και στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται η χρήση όλων των νέων τεχνολογιών, όπως σύγχρονα drones αλλά και ρομπότ που συνδράμουν σε μια σειρά από καθώς αμφίβιες επιχειρήσεις, σε σήραγγες αλλά και σε περιοχές αστικού ιστού. Πρόκειται για τεχνολογία, την οποία τα τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει και οι Έλληνες SOF με την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: onalert.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.