Εργαζόμενοι στις μεταφορές: Καταγγέλλουν «δώρα» της κυβέρνησης στα ΚΤΕΛ

«Δώρα» στα ΚΤΕΛ «βλέπει» στις διατάξεις που αφορούν σε αυτά και έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα υδατοδρόμια, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), η οποία και απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την επιστολή, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση καταργεί επί της ουσίας τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού των ΚΤΕΛ, ο οποίος έως τώρα καταρτιζόταν με πράξεις της εκτελεστικής εξουσίας και ήταν ενιαίος και στο εξής η σχετική αρμοδιότητα ανατίθεται σε κάθε ΚΤΕΛ «μονομερώς άνευ οποιουδήποτε περιορισμού ως προς το περιεχόμενο και άνευ οποιουδήποτε ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας», όπως επισημαίνεται.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «επιτρέπει την ανεξέλεγκτη υπέρβαση του χρόνου οδήγησης στα φορτηγά και τα τουριστικά λεωφορεία», ενώ διευρύνει τη «χορηγία» που έως τώρα δινόταν στους προέδρους των ΚΤΕΛ Α.Ε., οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τρεις θητείες και το 60ό έτος της ηλικίας τους επιλεκτικά και στους αντιπροέδρους των υπεραστικών ΚΤΕΛ αλλά μόνο της Κρήτης.

Το ύψος της μηνιαίας χορηγίας των διατελεσάντων προέδρων ΚΤΕΛ έχει οριστεί στο 80% του μισθού που αντιστοιχεί στο βαθμό λογιστή χωρίς πτυχίο, εγγάμου με δύο παιδιά και με τριακονταετή προϋπηρεσία, για όσα ΚΤΕΛ έχουν ενταγμένα στη δύναμή τους πάνω από 35 λεωφορεία. Για τα ΚΤΕΛ που έχουν στη δύναμή τους 12 μέχρι 35 λεωφορεία, το ύψος της αποζημίωσης αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο του ποσού που αντιστοιχεί στο εξήντα τοις εκατό (60%) του ως άνω μισθού και για τα ΚΤΕΛ που έχουν στη δύναμή τους κάτω από 12 λεωφορεία στο 30% του ίδιου μισθού.

Όπως μάλιστα σημειώνει η Ομοσπονδία, η οποία ζητεί την κατάργηση της ισόβιας χορηγίας, τα χρήματα αυτά, «επιβαρύνουν τους επιβάτες, οι οποίοι πληρώνουν κόμιστρο αυξημένο κατά 5% για τη συνολική εισφορά του ν.2963/2001, στην οποία περιλαμβάνεται και η επίμαχη εισφορά».

Πίσω ολοταχώς
Επιπροσθέτως, η Ομοσπονδία καταγγέλλει και στροφή προς τα …πίσω καθώς με άλλη διάταξη του ίδιου νόμου καταργείται η ηλεκτρονική υποβολή των υπερωριών, του μηνιαίου πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης και των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίων για κάθε λεωφορείο και «επανέρχεται σε ισχύ το προισχύσαν καθεστώς της χειρόγραφης τήρησης των ανωτέρω στοιχείων, με την υποχρέωση της απλής ταξινόμησης και τήρησής τους στα αρχεία κάθε ΚΤΕΛ».

Όσον αφορά τον κανονισμό προσωπικού, ουσιαστικά το σχέδιο νόμου εξομοιώνει τα ΚΤΕΛ με τις υπόλοιπες μεταφορικές επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια συγκοινωνία και μάλιστα κατ΄αποκλειστικότητα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι υφιστάμενοι κανονισμοί προσωπικού προβλέπουν μεταξύ άλλων γενικά και ειδικά προσόντα πρόσληψης, ειδικότητες των εργαζομένων και συγκεκριμένα καθήκοντα, χρονικά όρια απασχόλησης για τους οδηγούς αλλά και πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των υπουργείων Μεταφορών και Εργασίας. Αντίθετα, η μονομερής κατάρτιση κανονισμού ανά ΚΤΕΛ «θα οδηγήσει αντιστοίχως σε δημόσια συγκοινωνία διαφόρων ταχυτήτων ανά νομό της χώρας» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Επιπλέον η ΟΣΜΕ στην επιστολή της καταγγέλλει και την έλλειψη ελέγχων όσον αφορά την επιδότηση των ΚΤΕΛ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των λεωφορείων τονίζοντας ότι «στην προηγούμενη αντίστοιχη επιδότηση των ΚΤΕΛ προ δεκαετίας αγοράστηκαν από μετόχους των ΚΤΕΛ και με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πολλά καινούρια λεωφορεία, τα οποία δρομολογήθηκαν για κάποιο ελάχιστο διάστημα στα ΚΤΕΛ, στη συνέχεια όμως αντικαταστάθηκαν από άλλα παλαιά. Τα δε καινούρια πωλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους ή χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες δραστηριότητές τους με τεράστιο οικονομικό όφελος για τους ίδιους».

Και ανεφοδιασμός με καύσιμα στους σταθμούς των ΚΤΕΛ
Έντονες αντιδράσεις για πιθανή διακίνηση λαθραίων καυσίμων αλλά και ερωτηματικά για τη δημόσια ασφάλεια – όπως προκύπτει από τα σχόλια επί της διαβούλευσης – προκαλεί και το άρθρο του νομοσχεδίου, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ύπαρξης δεξαμενών καυσίμων στους χώρους στάθμευσης των ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων και μάλιστα χωρίς να απαιτείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας παρά μόνο πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 35 αναφέρεται ότι «στους χώρους στέγασης ή στάθμευσης και συντήρησης των λεωφορείων των ΚΤΕΛ Α.Ε., καθώς και στα αμαξοστάσια των αστικών ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ επιτρέπεται η τοποθέτηση δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων αποκλειστικά για τον εφοδιασμό των ιδιόκτητων ή ενταγμένων λεωφορείων. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, εκτός από την ύπαρξη Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας σε ισχύ, το οποίο χορηγείται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η παρούσα διάταξη ισχύει και για τους χώρους στέγασης ή στάθμευσης και συντήρησης τουριστικών λεωφορείων».

Σε σχόλιο που έχει αναρτήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριοιύχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) σημειώνει πως «Με το άρθρο 3, διευκολύνεται και μάλιστα θεσμοθετημένα, η διακίνηση λαθραίων καυσίμων και ανοίγουν οι πύλες για να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο αυτό, που όλες οι κυβερνήσεις διατείνονται πως προσπαθούν να περιορίσουν, το λαθρεμπόριο και η νοθεία καυσίμων! Με τη διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότητα στα γήπεδα των εγκαταστάσεων των ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων να εγκαθίστανται ανεξέλεγκτα, χωρίς καμία απολύτως έγκριση ή έκδοση άδειας, από κανέναν φορέα, δεξαμενές καυσίμων απεριόριστης χωρητικότητας!»

Η ΠΟΠΕΚ μάλιστα αναφέρεται και στο σύστημα εισροών εκροών υπογραμμίζοντας στο σχόλιό της πως «Εννοείται φυσικά ότι δεν θα διαθέτουν συστήματα εισροών εκροών, όπως όλα τα πρατήρια δημόσιας χρήσης. Αναρωτηθείτε λοιπόν πού άραγε θα διοχετεύονται τα παράνομα ή λαθραία καύσιμα, αν όχι εκεί που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος; Μοιάζει κυριολεκτικά να μην συναισθάνεται η κυβέρνηση ότι με την διάταξη αυτή σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες στο χώρο του λαθρεμπορίου καυσίμων!» τονίζει προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει ίχνος ισονομίας και χρηστής διοίκησης διότι οι πρατηριούχοι έχουν τοποθετήσει τα συστήματα εισροών εκροών στα πρατήρια τους διασυνδεδεμένα με τη ΓΓΠΣ, ενώ η κυβέρνηση αντί να θεσμοθετήσει αντίστοιχες διατάξεις για όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων, θεσμοθετεί διατάξεις που δίνουν χώρο στην ασυδοσία, στην παρανομία και στην ανασφάλεια».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.