Γενικευμένη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση διαπίστωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη ενόψει της παρουσίας του στην 82η Διεθνή Έκθεση στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.
Αυτό δεν θα αποτελούσε είδηση αν δεν συνοδευόταν από την αγωνία των εργαζομένων για τις θέσεις εργασίας τους, ιδίως των 2.200 εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στην ανεργία και την ίδια ώρα βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα σε ξαφνικό και σφικτό εναγκαλισμό με τον επιχειρηματικό κόσμο να μιλά για την ανάγκη επενδύσεων. «Αν ήταν Ελληνας ο επενδυτής θα είχει φύγει ήδη» του είπαν οι εργαζόμενοι.
«Δεν μας βλέπει και δεν μας ακούει», ήταν το κοινό παράπονο που διατύπωσαν για τον Πρωθυπουργό όσοι συνάντησαν τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν ήθελε να μείνει μόνο στα προβλήματα αλλά να στείλει ένα ισχυρό επενδυτικό μήνυμα. Γι’ αυτό πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση με τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός». Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα και παρότι η εταιρεία έχει πάρει 16 αποφάσεις από το Συμβούλιο Επικρατείας για τη λειτουργία της, οι αντιγνωμίες των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν να την τινάξουν στον αέρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για την επένδυση στις Σκουριές. Είναι ειρωνεία», είπε, «ο πρωθυπουργός να μιλάει για επενδύσεις και, στην πράξη, η κυβέρνησή του να κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Μην ακούτε τι λένε, να βλέπετε τι κάνουν οι κυβερνώντες».
«Ο κίνδυνος για την επένδυση είναι ορατός», πρόσθεσε. «Και, ενώ το μέλημά μας θα έπρεπε να είναι οι δουλειές για τη αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, η κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς λόγους, συνειδητά, καθυστερεί την αδειοδότηση της επένδυσης». Αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ για την επένδυση, έστειλε σαφές μήνυμα: «Θα προστατέψουμε το Κράτος Δικαίου. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το θέμα». Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία «πιστεύει στη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», και πρόσθεσε:«Το βασικό μου μέλημα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Να προχωρήσει μια παραγωγική επένδυση σημαντική για τον τόπο, για την τοπική κοινωνία, για την ελληνική οικονομία».
Στις τοποθετήσεις προς τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «από μένα θα ακούτε μόνο προτάσεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν την επόμενη μέρα» και αρίθμησε τις προτεραιότητες του: «Πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Πως θα δημιουργήσουμε δουλειές. Πως θα συμμαζέψουμε το Κράτος. Πως θα μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση. Πως θα δημιουργήσουμε ένα κλίμα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα». «Εμείς», πρόσθεσε, «έχουμε ξεκάθαρη ταυτότητα. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Πιστεύουμε ότι μαζί, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, μπορούν να βάλουν ξανά την Ελλάδα σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Άρα, η δική μας ταυτότητα είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Δεν ανακαλύψαμε εμείς, πρόσφατα, την επιχειρηματικότητα, ούτε τις επιχειρήσεις. Και είμαστε οι μόνοι, οι οποίοι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας ένα ρεαλιστικό, τολμηρό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας να αξιοποιήσει τα μεγάλα αναξιοποίητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Και αυτό αφορά, ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία μόνο να κερδίσει έχει από την εφαρμογή του δικού μας προγράμματος».






























