Κυβερνητικός αξιωματούχος: Δεν έγινε διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, μόνο συζητήσεις

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση». Αυτό ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Ύστερα από πέντε ημέρες διαβουλεύσεων, συμφωνήθηκε το κοστολόγιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αλλά δεν ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις για τον δημοσιονομικό χώρο, ούτε του 2018, ούτε του 2019. Αυτό, όπως ανέφερε ο αξιωματούχους, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές ειδικά σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων.

Μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», ανέφερε ο αξιωματούχος σε διευκρινιστική ερώτηση, τονίζοντας πολλές φορές πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Το πρωί, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε πως οι θεσμοί «μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις» και «έχουν ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κομισιόν: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Διαψεύδει στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σενάρια περί συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών για ακύρωση των νομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019, με εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Pacta sunt servanda», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Αλεξάντερ Ουίντερσταϊν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, χρησιμοποιώντας τη λατινική παροιμία που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ερωτηθείς για τα ελληνικά σχέδια να μην εφαρμοστεί η συνταξιοδοτική περικοπή.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε πως σε ανάλογο σχόλιο είχε προβεί την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Reuters: Καμία συμφωνία ακόμη για τις συντάξεις

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σημείωνε νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά της.

Ωστόσο, πηγή που επικαλείται το Reuters τόνισε πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Κατά την ίδια πηγή, είναι ακόμη απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά.

Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Η Αθήνα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωνε το Reuters, θέσπισε νομοθετικές διατάξεις για περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.