Ντάισελμπλουμ: Χαλάγατε λεφτά σε γυναίκες και ποτά

Χυδαία επίθεση κατά των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου εξαπέλυσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστηρίζοντας ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία σπατάλησαν τα χρήματά τους σε “ποτά και γυναίκες” και μετά ζητούσαν βοήθεια.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινοβουλευτικής ακρόασης στις Βρυξέλλες, ευρωβουλευτές αντέδρασαν απέναντι στις εν λόγω δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ τις οποίες είχε παραχωρήσει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, χαρακτηρίζοντας τες «προσβλητικές» και «χυδαίες».

Ωστόσο, μόνο δύο ήταν οι ευρωβουλευτές αντέδρασαν έντονα. Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Gabriel Mato ανέφερε ότι τα σχόλια ήταν «απολύτως απαράδεκτα» και «προσβλητικά» προς τα κράτη-μέλη του Νότου, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε χάσει την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Ernest Urtasun δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια ατυχής δήλωση, ίσως είναι αστεία για σας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για να ανανεώσει τη θέση σας ως πρόεδρος του Eurogroup».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τους ισχυρισμούς του επιμένοντας ότι «αλληλεγγύη» στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιμείνουν στις υποσχέσεις τους και να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα όρια του χρέους και του ελλείμματος.

«Δεν νιώθω προσβεβλημένος, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Η Ολλανδία κατάφερε να συμμορφωθεί με ό,τι είχε συμφωνηθεί (σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες).»

«Πρέπει να καταλάβετε ότι αν θέλετε να διατηρηθεί η δημόσια και η πολιτική στήριξη σε όλη την ΕΕ για την αλληλεγγύη πρέπει πάντα να μιλάμε για το τι δεσμεύσεις και ποιες προσπάθειες πρέπει να γίνουν από όλους για να διατηρηθεί η αλληλεγγύη. Αυτό είναι το πώς η αλληλεγγύη πρέπει να λειτουργεί και θα λειτουργήσει ».

Η εντολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο του 2018 και ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να δημιουργηθεί και επίσημα συνασπισμός στην Ολλανδία.

Πηγή: documentonews.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.