Οι οδηγίες Μητσοτάκη μετά τον ανασχηματισμό

Υπό τη νέα του σύνθεση μετά τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα (15.06.2024) στις 10 το πρωί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, και όχι μόνο στους νέους υπουργούς και υφυπουργούς, είναι… να ξεχάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές και να «τρέξουν» το κυβερνητικό έργο μέσα στα χρονοδιαγράμματα που θα τους θέσει. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η αξιολόγηση όλων θα είναι συνεχής και προφανώς αυτός ο ανασχηματισμός δεν θα είναι ο τελευταίος…

Τι σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός
H καθημερινότητα, η έμφαση στην περιφέρεια με υπουργοποίηση βουλευτών από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και η αξιοποίηση στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο «γαλάζιων» και μόνο, στελεχών, είναι τα βασικά στοιχεία στον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος που ανακοινώθηκε χθες.

Πέντε ημέρες μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των Ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με στόχο να τρέξουν πιο γρήγορα παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις σε μία σειρά τομέων που οι πολίτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια με την ψήφο τους στις Ευρωεκλογές.

Τα «αγκάθια»
Πρώτον τομέας, η ακρίβεια. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε την αντικατάσταση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος επιστρέφει στην κυβέρνηση και καλείται να δώσει «μάχη» απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας, με νέες παρεμβάσεις στην αγορά.

Δεύτερος τομέας τα προβλήματα των αγροτών, οι οποίοι είχαν βρεθεί τους προηγούμενους μήνες στο δρόμο με τα τρακτέρ διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις αυστηρές προβλέψεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

O Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετήσει στα ηνία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δύο στελέχη από την αγροτική Θεσσαλία, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα των αγροτών. Υπουργός αναλαμβάνει ο Καρδιτσιώτης Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Λαρισαίος Χρήστος Κέλλας.

Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Καιρίδη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο νέος υπουργός προέρχεται από περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενισχύοντας την εκπροσώπηση της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία η Ν.Δ. στις εκλογές σημείωσε σημαντικές απώλειες προς κόμματα που βρίσκονται δεξιά της.

Στο υπουργείο Εσωτερικών αναβαθμίζεται ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος παίρνει τη θέση της Νίκης Κεραμέως.

Ο νέος υπουργός καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό των συναλλαγών των πολιτών με το κράτος αλλά και τις χρονοβόρες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία που “υποφέρει” από ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Η Νίκη Κεραμέως τοποθετήθηκε υπουργός Εργασίας, στη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου και καλείται να «τρέξει» θέματα εργασιακών σχέσεων και επιδομάτων.

Ενεργό ρόλο στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες στα λεωφορεία και γενικότερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναλαμβάνει ο Βασίλης Οικονόμου , ως υφυπουργός Μεταφορών και Συγκοινωνιών, στη θέση της Χριστίνας Αλεξοπούλου.

Αξιοποίηση «γαλάζιων» βουλευτών
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα αξιοποιήθηκαν, σε θέσεις υφυπουργών, αποκλειστικά μέλη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας.

Εκτός του Βασίλη Οικονόμου αξιοποιήθηκαν:

– ο Ιάσονας Φωτήλας στο υπουργείο Πολιτισμού,

– ο Κώστας Καραγκούνης στο υπουργείο Εργασίας,

– o Στέφανος Γκίκας στο υπουργείο Ναυτιλίας,

– ο Κώστας Γκιουλέκας στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα τα θέματα Μακεδονίας – Θράκης,

– ο Κώστας Καραγκούνης στο υπουργείο Εργασίας,

– η Κατερίνα Παπακώστα στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ποιοι πέρασαν στον… «πάγκο»
Οι υφυπουργοί που είδαν την πόρτα της εξόδου ήταν ο Χάρης Θεοχάρης στο υπουργείο Οικονομικών, που παρέδωσε στον Χρίστο Δήμα, ο οποίος ήταν υφυπουργός μέχρι χθες στο υπουργείο Πολιτισμού.

Εκτός Υπουργικού Συμβουλίου και ο μέχρι χθες υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Μάξιμος Σενετέκης που έδωσε το χαρτοφυλάκιο του στη Ζωή Ράπτη, η οποία είναι πλέον η νέα υφυπουργός Ανάπτυξης, η Μαρία Κεφάλα που κατείχε τη θέση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο Σταύρος Κελέτσης, μέχρι χτες υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και ο Γιάννης Παππάς που μετείχε στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας.

Αλλαγές και στην επιτελική ομάδα
Αλλαγές και στο Μέγαρο Μαξίμου με την προσθήκη του Γενικού Γραμματέα της Βουλής και στενού συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη, Γιώργου Μυλωνάκη, στη θέση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.

Η προσθήκη του κ. Μυλωνάκη έρχεται να καλύψει το κενό που άφησαν οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών, αυτές των κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου.

Στη θέση του παρέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.