Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το lockdown

Με τα αυξημένα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού να αποτελούν καθημερινότητα στη χώρα μας σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, οι ειδικοί κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου, με τις αντοχές του ΕΣΥ να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων όπως και το υπό ποιες συνθήκες και πότε είναι πιθανό η χώρα να βιώσει – έστω και κατά τόπους – ένα ακόμη lockdown.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός lockdown, η πρόεδρος των Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιβολή ενός lockdown είναι τρεις και είναι οι εξής:

Ο αριθμός των κρουσμάτων
Ο αριθμός νοσηλευομένων
Ο αριθμός διασωληνωμένων
Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, η κυρία Παγώνη δήλωσε: «Από 20 Οκτωβρίου μπορούν να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και μετά σιγά – σιγά οι μικρότερες ηλικίες».

Περισσότερα από 900 ενεργά κρούσματα στον δήμο Αθηναίων
Ο Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του επισήμανε αυτό που είχε πει και την Παρασκευή για την ύπαρξη 900 ενεργών κρουσμάτων στα επτά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων, τονίζοντας ότι οι κινητές μονάδες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης «ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε το επιδημιολογικό βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες και σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας». «Θα μεριμνήσουμε ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουμε για την Αττική», προσέθεσε.Οι κινητές μονάδες που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στις «κόκκινες» περιοχές θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τα rapid tests με στόχο την γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση. Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ν. Χαρδαλιάς, τα rapid tests θα γίνονται σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα μέτρα
Νέα μέτρα, προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι στόχος δεν είναι να μπει σε καθεστώς lockdown η Αττική. Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς – αναφερόμενος στα νέα μέτρα – έκανε σαφές ότι αν αυτά δεν αποδώσουν, μόνο τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε lockdown.

Με τη σειρά του και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στο θέμα, αναφέροντας: «Προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκαν στα κρούσματα κορονοϊού, τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά αυτά χτύπησαν «κόκκινο» (ειδικά στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 163 νέα).

Προτελευταίο μέτρο πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, το κλείσιμο των σχολείων
Ανησυχητικά ενεργό παραμένει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας καθώς καθημερινά, εκτός από σήμερα, έχουμε πάνω από 300 νέα κρούσματα, τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορονοϊό.

«Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία διεθνώς και ο στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lockdown. Το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων. Δεν πάμε σε πιο σκληρά μέτρα».

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε και για τις παρεμβάσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών τις τελευταίες ημέρες. «Έχουν γίνει 600 rapid τεστ και μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα είχαν βρεθεί έξι θετικά δείγματα σε τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.