«Παίρνει μπρός» από σήμερα η Βουλή – Μπαίνει «ψαλίδι» στους μετακλητούς

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η πρώτη από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες και σκιαγραφήθηκαν στην τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών της δηλώσεων. Με εντολή του πρωθυπουργού μπαίνει «ψαλίδι» στον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων.

Αυτό αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση.

Πρόκειται για αυτήν που θα αφορά στο επιτελικό κράτος και η οποία όπως διασαφήνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή του παρθενική ενημέρωση των συντακτών θα «περιλαμβάνει την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και μια σειρά από άλλες διατάξεις που θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό, πιο επιτελικό».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τη κανονική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», στο πλαίσιο του νομοσχεδίου κάθε υπουργός θα δικαιούται μέχρι 9 μετακλητούς υπαλλήλους και δύο δημοσιογράφους ενώ αντίστοιχα οι υφυπουργοί θα δικαιούνται μέχρι 6 μετακλητούς υπαλλήλους ο καθένας και εάν χρειάζονται δημοσιογράφο αυτός θα καταλαμβάνει μια από τις έξι θέσεις.

Έως πέντε μετακλητούς -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- θα έχουν οι γενικοί γραμματείς, οι οποίοι ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο να συνεπικουρηθούν από μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους και αυτό γιατί μειώθηκε ο αριθμός τους –από 93, οι γενικές γραμματείες περιορίστηκαν σε πέντε– συγκεντρώνοντας περισσότερες αρμοδιότητες σε κάθε γραμματεία. Με τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος.

Έως την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα διεξαχθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Θα ξεκινήσει την Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη με την ψήφιση του από την Ολομέλεια.

«Φορτωμένη» η ατζέντα της Βουλής

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις πρώτες άμεσες μειώσεις φόρων και συγκεκριμένα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί και το τρίτο νομοσχέδιο για το οποίος χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα είναι «διυπουργικό». Υπό αυτό το πρίσμα θα περιέχει σειρά από διατάξεις σχετικές με την «ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, την κατάργηση του άσυλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια, την οργάνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις υπουργείων, με σκοπό την άμεση προώθηση του κυβερνητικού έργου».

Βουλή: Εντός της εβδομάδας αρχίζει το νομοθετικό έργο

Η συζήτησή του θα γίνει με την κανονική διαδικασία και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 31 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Από τα χρονοδιαγράμματα που ξεδιπλώνονται και για τα οποία έκανε λόγο ο κ. Πέτσας καθίσταται σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να αναμετρηθεί και με τον χρόνο καθώς δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο καθυστέρησης και όλα τα νομοθετήματα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου και πριν διακόψει για λίγες μέρες τις εργασίες της η Βουλή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.