Περιοδείες των Οικολόγων Πράσινων στα καμένα: Πελοπόννησος και Βόρεια Εύβοια

Στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Βόρειας Εύβοιας πραγματοποίησαν επίσκεψη το Σάββατο 13 Αυγούστου τα στελέχη των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Έλενα Μπότση, Συνεκπρόσωπος, Χριστίνα Ευθυμιάτου και Θεόδωρος Σκαμάγκος, Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Είχε προηγηθεί, την Τρίτη 10/8, επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας από το Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Συνεκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, Ηλία Παπαθεοδώρου μαζί με τον Ευρωβουλευτή των Γάλλων Πράσινων Yannick Jadot.

Στόχος των επισκέψεων ήταν να καταγραφούν αναλυτικά τα προβλήματα που δημιούργησαν και ανέδειξαν οι πρόσφατες πυρκαγιές. Αλλά και να διαμορφωθούν δράσεις αλληλεγγύης και προτάσεις προς την Κυβέρνηση και το Ευρωκοινοβούλιο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, για την ανακούφιση των πληγέντων, της τοπικής οικονομίας και του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών, που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα και προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης.

Για την επίσκεψη στη Βόρεια Εύβοια
Κατά την επίσκεψή στη Βόρεια Εύβοια, οι εκπρόσωποι της ΠΓ των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ συναντήθηκαν με κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν ενεργά στη μάχη με τη φωτιά, στην περιοχή του Δήμου Ιστιαίας και τις Ροβιές και μίλησαν μαζί τους για τα τραγικά γεγονότα της πυρκαγιάς, τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε υποδομές, φυσικό περιβάλλον, αγροτικές και δασικές δραστηριότητες.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις πευκοδάσους, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους πάνω από 465.000 στρ. άγριας ζωής, βοσκοτόπων και υποδομών, ενώ το γειτονικό Τελέθριον όρος με το μοναδικό στην Εύβοια δρύινο δάσος σώθηκε την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων τραγικά λάθη και παραλήψεις έγιναν τόσο στη διαχείριση του δάσους όσο και κατά την κατάσβεση. Η απομάκρυνση σπασμένων κλαδιών που προκάλεσε ο προηγούμενος χιονιάς δεν επετράπη από το δασαρχείο στους κατοίκους, ώστε να καλύψουν τις οικιακές τους ανάγκες. Σκοπός όπως φαίνεται ήταν να δοθούν εργολαβίες μέσω διαγωνισμών, μετά την αντιπυρική περίοδο, δηλαδή από το ερχόμενο φθινόπωρο. Οι αντιπυρικές ζώνες ήταν είτε κλειστές από τα κλαδιά, είτε ανεπαρκείς. Πυροσβεστικά οχήματα δεν υπήρχαν, ενώ τα εναέρια μέσα ήταν για μέρες ανύπαρκτα λόγω ελλιπούς συντήρησης ή αποστολής τους στα μέτωπα της Αττικής. Με διαταγές εκκένωσης των οικισμών και εντολές οι κάτοικοι απωθήθηκαν από τις αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές από το έργο της κατάσβεσης, ενώ όσοι οικισμοί και οικίες σώθηκαν ήταν αποτέλεσμα της ανυπακοής κάποιων κατοίκων που έμειναν για να σώσουν τα σπίτια τους και το δάσος.

Οι συνέπειες της καταστροφής του δάσους για τους κατοίκους που ζούσαν σε μεγάλο βαθμό από αυτό είναι τεράστιες. Οι ρητινοκαλλιεργητές και παραγωγοί ξυλοκάρβουνου, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι και ελαιοπαραγωγοί στις περιοχές που καταστράφηκαν, έμειναν χωρίς αντικείμενο. Επαγγέλματα που φρόντιζαν την αειφόρο διαχείριση του δάσους καταστράφηκαν για γενιές και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, εφόσον είτε πρέπει να μεταναστεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα για την βόσκηση μελισσιών, είτε να στραφούν σε άλλου τύπου αγροτικές ή άλλες δραστηριότητες. Η αγωνία αυτή αποτυπώνεται σε φράση ντόπιου «καλύτερα να είχαν καεί τα σπίτια παρά οι καλλιέργειες και τα δάση».

Τα άμεσα αιτήματα που έχει αυτή τη στιγμή η περιοχή συνοψίζονται ως εξής:
1. Να ξεκινήσουν άμεσα πριν τις φθινοπωρινές βροχές τα αντιπλημμυρικά έργα. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις περιοχές με μεγάλες κλίσεις και μαλακό αργιλώδες έδαφος, που σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθούν νέες καταστροφές στα χωριά από λασποκατολισθήσεις και στο περιβάλλον με τη διάβρωση του εδάφους.
2. Να δοθούν ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους και στήριξη με χρηματοδοτικά μέσα παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία για την αποκατάσταση των ποιμενικών εγκαταστάσεων και άλλων αγροτικών υποδομών που καταστράφηκαν από τη φωτιά.
3. Να προστατευτούν τα δάση που απέμειναν και οι περιοχές Natura από νέες πυρκαγιές.
4. Τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μετά την πυρκαγιά με πρόβλεψη προστασίας και ανθεκτικότητας των οικισμών (οδοί διαφυγής, ανθεκτικές στη φωτιά φυτεύσεις, περιμετρική ζώνη πυροπροστασίας κ.λπ.).
5. Να ισχύσει απαγόρευση βόσκησης στα αναδασωτέα, αλλά με παράλληλη στήριξη της κτηνοτροφίας σε δάση με υπερβλάστηση.
6. Να προτιμηθεί η φυσική αναδάσωση σε συνδυασμό με ειδικά μελετημένες και εστιασμένες αναδασώσεις στα πέριξ των οικισμών και σε αγροτικές ζώνες με προτίμηση στα παραγωγικά δέντρα (αρωματικά, μελισσοκομικά, κτηνοτροφικά) και τα πυρόφυτα.
7. Να υπάρξει σχέδιο προσαρμογής και στήριξης, ώστε να παραμείνει ο πληθυσμός στον τόπο του και να στηριχθεί η τάση επιστροφής νέων με όνειρα και σχέδια για ήπιο και εναλλακτικό τουρισμό, αγροτική παραγωγή και βιοκαλλιέργειες από νέους αγρότες που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιστιαίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και σε περιοχές που δεν επλήγησαν μεν από τις πυρκαγιές, καταστράφηκαν ωστόσο οικονομικά, ενώ δεν εμπίπτουν στις αποζημιώσεις, εκφράζοντας το αίτημα, η αναστολή χρεών να ισχύσει όχι μόνο για 6 μήνες, όπως έχει εξαγγελθεί, αλλά τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ ενημέρωσαν για την καμπάνια συγκέντρωσης και αποστολής ζωοτροφών και τροφίμων στους πληγέντες, καθώς και για τις δωρεές βιβλίων του Πράσινου Ινστιτούτου σε σχολεία με αντικείμενο την προστασία του δάσους και της φύσης, αλλά και των παραγωγικών αναδασώσεων, καθώς και για πρωτοβουλίες και προτάσεις για την αποτελεσματική προστασία των δασών και την αειφόρο διαχείριση και αποκατάστασή τους μετά την καταστροφή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.