Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα των δήμων – 95% η μείωση

Δραματική μείωση που φθάνει έως το 95% διαπιστώνουν στα τρέχοντα έσοδά τους λόγω του κορονοϊού ακόμη και εύρωστοι οικονομικά δήμοι και ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το κράτος προκειμένου να συνεχίζουν να στηρίζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και την καθημερινότητα των πολιτών.

Το οικονομικό βάραθρο που απειλεί μικρούς και μεγάλους δήμους διαπιστώθηκε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έγινε με τηλεδιάσκεψη και σε απευθείας δημόσια μετάδοση. Την πρόθεση της κυβέρνησης να μετρηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα εξέφρασε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος που παρενέβη στη συζήτηση.

Βασικές πηγές εσόδων για τους δήμους είναι τα δημοτικά τέλη που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, οι λογαριασμοί ύδρευσης-αποχέτευσης, τα ποσά που πληρώνουν επιχειρήσεις που ανέστειλαν λειτουργία (καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ) για μισθώματα σε δημοτικά ακίνητα, κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και τέλη παρεπιδημούντων, τα τροφεία και οι συνδρομές σε παιδικούς σταθμούς και χώρους άθλησης.

Ενώ οι επιπτώσεις των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος δεν έχουν ακόμη γίνει ορατές, δήμοι που έχουν μεγάλα έσοδα από επιχειρήσεις βλέπουν ήδη την διαφορά όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Τα έσοδα στο ταμείο μας αυτή την στιγμή σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένα κατά 95% ενώ στο πρώτο 15μερο του Μαρτίου η μείωση ήταν 60%», τόνισε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Αναμενόμενη τρύπα
Στο θέμα είχε αναφερθεί στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας για αναμενόμενη «τρύπα στον προϋπολογισμό των δήμων» και ακολούθησαν πλήθος άλλων αυτοδιοικητικών που τόνισαν ότι την ίδια στιγμή αυξάνονται τα έξοδα καθώς υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες στην καθαριότητα και τις κοινωνικές υπηρεσίες για τις οποίες γίνονται προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων και προμήθειες αναλώσιμων υλικών.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ.Ι.Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε πως απαιτείται άμεσα η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης κατά δύο μηνιαίες δόσεις. Η επιχορήγηση αυτή, μέσω των Κεντρικων Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) ξεπερνά τα 2 δισ. ετησίως και δίνεται σε 12 μηνιαίες δόσεις, οπότε ο κ. Ιωακειμιδης αλλά και άλλοι, όπως ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησαν να δοθούν κατ’αρχάς δύο δόσεις παραπάνω. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους περίπου 100 δήμους που βαρύνονται με τραπεζικά δάνεια με συνέπεια να μην μπορούν να μετακυλίσουν πληρωμές στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι χθες 31/3/2020, εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέσω της οποίας οι Δήμοι μπορούν να καλύπτουν οικονομικές «τρύπες» από έσοδα που δεν έρχονται και απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Η ΠΝΠ αναφέρει ότι θα μπορούν να παίρνουν χρήματα από τους ΚΑΠ και να τα επιστρέφουν άτοκα σε 18 δόσεις αλλά η λύση αυτή κρίθηκε ως ανεπαρκής από δημάρχους που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση.

Νέα δεδομένα
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρενέβη ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ο οποίος απαντώντας στα ερωτήματα των δημάρχων υποσχέθηκε να μετρηθούν οι συνέπειες της κρίσης και να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει ακάλυπτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βάζετε πλάτη, όπως και στην αρχή της οικονομικής κρίσης, με έναν τρόπο που είναι δυσανάλογος των δυνατοτήτων σας και τα βγάζετε πέρα», είπε και πρόσθεσε ότι η επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης μετά την υγειονομική κρίση θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για έργα των δήμων που θα αντικαταστήσει τον «Φιλόδημο». Εκεί ασκήθηκε κριτική από τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου. Ο κ.Κυρίζογλου σχολίασε ιδιαίτερα την πρόβλεψη ότι τα έργα αυτά θα κρίνονται από μια Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία, ουσιαστικά, όλα τα μέλη ορίζονται από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και δεν συμμετέχει η ΚΕΔΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.