«Σταθερή η ΝΔ-Χωρίς κέρδη το ΠΑΣΟΚ»

Τι είπε στη δισεβδομαδιαία ανάλυσή του στο Ράδιο Ένα, ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς Απ. Πιστόλας

Tο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να καρπώνεται δημοσκοπικά τα αποτελέσματα της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως τόνισε ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, σύμβουλος στρατηγικής και ιδρυτή της εταιρείας «Mastermind Analytics», Απόστολος Πιστόλας, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, τη στιγμή που κέρδη έστω και λίγα παρουσιάζουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Δεν φαίνεται να είναι το ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε τη διαδικασία, να καρπώνεται δημοσκοπικά τη σύγκρουση και την πόλωση. Λίγο ανεβαίνουν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας, αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ και αυτό έχει το ενδιαφέρον του. Ο κόσμος που αντιδρά αρέσκεται περισσότερο στον λαϊκισμό παρά στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο κ. Πιστόλας, με τις Ευρωεκλογές να έρχονται για ν’ αποτυπώσουν τη μάχη που θα γίνει από τα μικρότερα κόμματα στις επόμενες εκλογές.

Ενδιαφέρον για τα κόμματα που θα περάσουν το 3%

«Έχουμε πολλά κόμματα λίγο πάνω και λίγο κάτω από το 3%. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποια από τα κόμματα αυτά θα περάσουν το 3% και θα εκλέξουν ευρωβουλευτή και θα μείνουν στο παιχνίδι για τις εθνικές εκλογές. Αργούνε αυτές, αλλά άλλο είναι να έχει εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτή και άλλο να είναι στο 1-2%» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, «βλέπει» ότι για τη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει το κυβερνητικό ατού, αφού δημοσκοπικά εμφανίζεται συνεχώς ως η μοναδική κυβερνητική επιλογή για τη χώρα την παρούσα περίοδο, χωρίς πρόβλεψη αλλαγής στο εγγύς μέλλον. «Το να υπάρξει μία άλλη κυβερνητική εναλλακτική δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Κάθε ψήφος στη ΝΔ στις ευρωεκλογές του δίνει νέα δύναμη για να συνεχίσει και αποφεύγεται κάθε χαλαρότητα» ανέφερε ο κ. Πιστόλας.

Ποιο το ιδιαίτερο των επερχόμενων ευρωεκλογών

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ιδιαίτερο των επερχόμενων ευρωεκλογών είναι ότι οι πολίτες δεν θεωρούν σημαντικές εκλογές και εφόσον δεν συμπίπτουν περιφερειακές εκλογές, αναμένεται μεγάλη αποχή. «Επίσης οι ευρωεκλογές εκλαμβάνονται από αρκετούς, κακώς κατ’ εμέ, ως ένας τρόπος να σταλεί ένα μήνυμα και όχι για το ποιος θα υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι η ΝΔ είναι ακόμη πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά και δεν αμφισβητείται. Η αντιπολίτευση θέλει να κάνει το αντίθετο. Πχ ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι μπορεί μελλοντικά να χτυπήσει εκλογικά τη ΝΔ» σημείωσε επίσης.
Παράλληλα, ενόψει Ευρωεκλογών, ο κ. Πιστόλας σημείωσε ότι έχοντας έναν πόλο εξουσίας που έχει καταρρεύσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, έρχονται πολλές μικρότερες δυνάμεις στο προσκήνιο για να δούνε τι θα λάβουν και τι θέση θα έχουν στη διαπραγμάτευση, πχ για τη δημιουργία ενός ενιαίου πόλου. «Θέλει ο καθένας να είναι στο παιχνίδι και οι Ευρωεκλογές είναι η κατάλληλη εκλογική διαδικασία γι’ αυτό» σχολίασε σχετικά.
Τέλος, μετά την απόφαση για το δικαίωμα του κου Ανδρουλάκη να μάθει τους λόγους της παρακολούθησής του, αναρωτήθηκε: «Εάν μάθει, δεν θα πρέπει να μάθουμε κι εμείς μετά; Επί 1,5-2 χρόνια ζητάει να μάθει για τους λόγους της παρακολούθησης. Δεν πρέπει να μάθουμε κι εμείς;».

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης σε κείμενο: Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.