Νίκη Χατζηκυριάκου στο Ράδιο Ένα: «Όνειρα για τα παιδιά Ρομά στον Βόλο, αλλά χωρίς την αναγκαία στήριξη…»

φωτογραφία αρχείου
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Στο 6ο Οικολογικό Αειφόρο Γυμνάσιο, το 30,32% του μαθητικού δυναμικού είναι ρομά

Το γεγονός η Πολιτεία πρέπει να ενσκήψει πάνω στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές ρομά και όλοι να αγκαλιάσουν αυτά τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο για να μάθουν, επεσήμανε μεταξύ άλλων η Νίκη Χατζηκυριάκου, Διευθύντρια 6ου Οικολογικού Αειφόρου Γυμνασίου Βόλου στο πλαίσιο του μαθητικού συνεδρίου με θέμα «Ο ρόλος της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας στην ένταξη των Ρομά – Ιστορίες εκπαίδευσης που μας εμπνέουν» που ολοκληρώθηκε χθες στον Βόλο.

Μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, αναφέρθηκε στο θέμα που ανέπτυξε στο συνέδριο για τον ρόλο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην ένταξη των Ρομά, προτείνοντας να καθιερωθεί και να γίνει πανελλήνιο, σημειώνοντας ότι: «υπάρχουνε πολλοί Ρομά σε όλη την Ελλάδα και μόνο μέσω της εκπαίδευσης, μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε παιδί αυτό το οποίο χρειάζεται, να αποκτήσει γνώσεις, να καλλιεργήσει τις αξίες και τις δεξιότητές του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να δημιουργήσει περισσότερες δυνατότητες για το μέλλον του και να μπορέσει μόνος του να διαμορφώσει το δικό του μέλλον».
Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα μίας ρομά μαθήτριας γυμνασίου, η οποία ανέφερε ότι θέλει να γίνει καρδιολόγος μεγαλώνοντας, ενώ μίλησαν και ρομά παιδιά που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και μετέφεραν πόσο δύσκολο ήταν όλο αυτό για να το πετύχουνε και όπως πρόσθεσε η κ.Χατζηκυριάκου, «εφόσον είναι άνθρωποι που είναι γύρω μας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα πρέπει να κάνουμε κάτι να είμαστε όλοι μαζί…».

Ισότιμα παιδιά στην κοινωνία

Η καθηγήτρια, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν στερεότυπα, πρέπει να είμαστε μαζί με τα παιδιά αυτά, να τα εκπαιδεύσουμε σε μία καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία. Ισότιμα τα παιδιά στην κοινωνία. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι».
Στο 6ο Οικολογικό Αειφόρο Γυμνάσιο, το 30,32% του μαθητικού δυναμικού είναι ρομά, από τα οποία πέρυσι βάσει στατιστικών, από τα 57 παιδιά σε Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου, τα 11 πήραν απολυτήριο κι όπως συμπλήρωσε η Διευθύντρια «ένα ποσοστό δηλαδή 20 – 30% κατορθώνει και παίρνει και απολυτήριο και πάει στο Λύκειο» σημειώνοντας ότι το σχολείο λειτουργεί και ως «γέφυρα» ανάμεσα στην κοινωνία και στην οικογένεια. Η ίδια μέσα από συζητήσεις με νεαρές μαμάδες, προσπαθεί να τις οδηγήσει να φοιτήσουνε στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και πολλές φορές η έκβαση είναι θετική, όπως και με περιπτώσεις παππούδων οι οποίοι είναι νέοι 50 – 55 ετών. «Αν το καταφέρουμε αυτό, να ξέρετε ότι θα ζήσουμε πολύ καλύτερα και εμείς και εκείνοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πανελλήνιο συνέδριο

Η κ. Χατζηκυριάκου δεν έκρυψε και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε όλο αυτό το εγχείρημα, σημειώνοντας ότι, αν το συνέδριο που προτείνει η ίδια καθιερωθεί ετήσιο πανελλήνιο , θα λάβει μια άλλη διάσταση, όπως επίσης πρότεινε τα τμήματα που έχουν ρομά μαθητές να είναι λιγότερα από 27 που είναι σήμερα, να γίνει μάξιμουμ 20 ή ακόμη και 15, εξηγώντας ότι «μέσα σε ένα τμήμα υπάρχουν διάφορα επίπεδα μαθητών. Δεν μπορούμε ταυτόχρονα να κάνουμε διαφοροποιημένη διδασκαλία μέσα σε 45 λεπτά». Μάλιστα δεν έκρυψε και τον ενθουσιασμό και ικανοποίηση των παιδιών και των γονέων και ακόμη και στις «τιμωρίες» μαθητές και γονείς είναι συνεργάσιμοι και κατανοούν γιατί επιβλήθηκε η τιμωρία.

Όνειρα VS Ελλείψεις σε ΖΕΠ

Η Διευθύντρια, ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι όλα τα παιδιά θέλουν να μορφωθούν κι αν εκπαιδευτούν και οι γονείς τα πράγματα θα είναι καλύτερα, ωστόσο επανέλαβε ότι απαιτείται δουλειά από όλους τους εκπαιδευτικούς.Ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό.Χρειάζεται και η Πολιτεία να συνδράμει. Σύμφωνα με την Διευθύντρια μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει τμήματα ΖΕΠ – ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, με φιλολόγους που αναλαμβάνουν τους μαθητές που δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουνε, για να ενσωματωθούνε με τα υπόλοιπα τμήματα. Όπως τόνισε «Είναι πολύ σημαντικό και αυτό. Πρέπει σε εμάς που έχουμε πολλά παιδιά να μας στέλνουν, αλλά, ακόμα δεν έχουνε στείλει τίποτα. Κανονικά προβλέπεται για να μπορέσουνε τα παιδιά να ενσωματωθούνε γιατί έρχονται από το δημοτικό χωρίς να ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν».

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Αναστασία Φύσσα

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.