Τα λάθη που οδήγησαν στο θάνατο του 11χρονου στο δημοτικό σχολείο

Μια σειρά λαθών συνθέτουν το παζλ των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο του 11χρονου παιδιού στις Σέρρες, το οποίο σκοτώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του από πόρτα που εκσφενδονίστηκε κατά τη διάρκεια μετατροπής του καυστήρα σε λέβητα με γεωθερμία.

Το έργο της μετατροπής του καυστήρα σε λέβητα με γεωθερμία στο 9ο Δημοτικό Δχολείο στις Σέρρες, σύμφωνα με όλους τους φορείς θα έπρεπε να γίνει τις ώρες που δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο για να μην είναι τα παιδιά στο χώρο.

Μεγάλο λάθος ήταν ότι οι υπεύθυνοι για την αλλαγή είχαν σε λειτουργία τον λέβητα όσο έκαναν την μετατροπή του.

Μάλιστα την στιγμή των εργασιών, όχι μόνο είχαν διάλειμμα τα παιδιά, αλλά εξαιτίας του ότι έβρεχε οι μικροί μαθητές βρίσκονταν στον χώρο έξω από το λεβητοστάσιο όπου υπάρχει υπόστεγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της ανείπωτης τραγωδίας, στο σχολείο αλλά σε διαφορετικό σημείο, βρισκόταν και το αδερφάκι του 11χρονου.

«Μπαλάκι» ευθυνών
Την ώρα που οι γονείς του 11χρονου θρηνούν για τον άδικο χαμό του παιδιού τους, ένα “πινγκ-πονγκ” ευθυνών παίζεται πάνω στην τραγωδία.

Ο διευθυντής του σχολείου μιλάει ευθέως για ανευθυνότητα των ατόμων που είχαν αναλάβει το έργο της μετατροπής του λέβητα σε καυστήρα με γεωθερμία, ενώ είχε εκφράσει τη διαφωνία του για το έργο. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι «ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου. Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό, το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω».

Θρήνος και οργή για τον 11χρονο μαθητή που σκοτώθηκε στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Υποστήριξε πως απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. “Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Δήμαρχος Σερρών: Δεν είναι πρέπον να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις αυτή τη στιγμή
Μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης απάντησε στις καταγγελίες του διευθυντή του σχολείου. “Με ειδοποίησαν στο γραφείο μου και μου είπαν ότι έγινε μία έκρηξη στον λέβητα ενός σχολείου. Αυτό που ξέρω είναι ότι γίνονταν εργασίες αντικατάστασης του λέβητα με άλλο σύστημα με γεωθερμία’. Περιμένουμε τις απαντήσεις, να δούμε τι ακριβώς συνέβη και έγινε αυτή η έκρηξη. Υπάρχουν εμπειρογνώμονες, η αστυνομία. Περιμένουμε τη διερεύνηση αυτού του τραγικού γεγονότος, θα φτάσει μέχρι εκεί που πρέπει. Για την μνήμη του παιδιού δεν είναι πρέπον αυτή τη στιγμή να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις. Υπάρχει μία διερεύνηση του θέματος, υπάρχει ένας εργολάβος ο οποίος ήταν στο έργο που γινόταν εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχουν τα συστήματα ασφαλείας που έπρεπε να λειτουργήσουν. Είμαστε εδώ να δούμε τί ακριβώς δεν έγινε και είχαμε αυτή την τραγική εξέλιξη”.

Εισαγγελική Παρέμβαση
Για την τραγωδία που σημειώθηκε στο 9ο Δημοτικό της πόλης και στοίχισε τη ζωή σε έναν μαθητή της έκτης τάξης, ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε την άμεση διερεύνηση ευθυνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Σερρών, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την ημέρα της κηδείας του 11χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

Ρεπορτάζ: Άννα – Τριανταφυλλιά Τσούτσα, newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.