Κουνέλι με βανίλιες σερβιρισμένο πάνω σε τηγανητές χυλοπίτες

Αν βρεθείτε σε φιλικά σπίτια στην Κρήτη, θα ακούσετε συχνά να σας προτείνουν να σας κάνουν το τραπέζι λέγοντας «να σφάξω ένα κουνέλι να σε φιλέψω». Συνήθως το τηγανίζουν και μετά ρίχνουν κρασί στο τηγάνι για να κάνουν τη σάλτσα του. Δοκιμάστε συνταγές με κουνέλι, δια χειρός Γιάννη Μπαξεβάνη.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) koynei-thumb-large
Για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι μαλακό
3 αβγά
λίγο αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
Για το κουνέλι:
1 κουνέλι 1 – 1,5 κιλό
10 βανίλιες
5 κρεμμύδια μέτρια
750 ml κόκκινο κρασί
2 ξύλα κανέλας
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχάρι
2 κλαδάκια θρούμπι
4-5 σκελίδες σκόρδου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζω μια ζύμη για χυλοπίτες και την αφήνω να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσω το κουνέλι.

Κόβω το κουνέλι σε κομμάτια με τα κόκαλα. Τα περνάω από το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο, τσιγαρίζω λίγα μέτρια κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα και σκελίδες σκόρδου ολόκληρες.

Ρίχνω και το κουνέλι και προσθέτω βανίλιες κομμένες στα τέσσερα, 2-3 ξύλα κανέλας, λίγους σπόρους γλυκάνισο αστέρια, δάφνη, μπαχάρι και θρούμπι.

Βάζω ένα καλό κόκκινο κρασί. Έχω πάντα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη ζωμό από κόκαλα και βάζω λίγο στην κατσαρόλα (αν δεν έχετε, ρίξτε λίγο κρασί παραπάνω ή λίγο νερό). Μόλις βράζει 8-10 λεπτά το κουνέλι, ρίχνω μέσα και λίγες μίνι πατάτες, άμα δεν θέλω να κάνω χυλοπίτες τηγανητές. Βάζω την κατσαρόλα σκεπασμένη στο φούρνο στους 180°C περίπου για 40 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα του κουνελιού).

Όταν το κουνέλι είναι έτοιμο, ανοίγω το φύλλο ψιλό όπως για να κόψω χυλοπίτες. Όσο πιο λεπτό τόσο καλύτερα, κόβω το φύλλο με το μαχαίρι ακανόνιστα τριγωνάκια. Λίγο πριν σερβίρω, τα τηγανίζω σε ελαιόλαδο (όπως τηγανίζω τις δίπλες).

Σερβίρω σε βαθύ πιάτο τις χυλοπίτες τηγανητές και στη μέση επάνω το κουνέλι με μπόλικη σάλτσα. Δηλαδή δεν θέλω να βρέξω όλες τις χυλοπίτες, θέλω να είναι άλλες τραγανές και άλλες μουσκεμένες από τη σάλτσα, για να κάνω παιχνίδι τραγανό- μαλακό στο στόμα σε κάθε μπουκιά.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης επιμελείται την κουζίνα στα «6 Κλειδιά» στην Άφησσο, στο ξενοδοχείο KivoArt & GourmetHotel και στο εστιατόριο KivoCreativeGreekCuisine νησί της Σκιάθου.

Δείτε εδώ την γευστική αρμονία του Βασίλη Κατσάρου για τη συγκεκριμένη συνταγή

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.