Αδικίες σε βάρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χρεώσεις δημοτικών τελών

Ο επικεφαλής των "Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης" του Δήμου Αλμυρού Νίκος Τσάνης.

Βολές κατά της Δημοτικής αρχής Αλμυρού εκτοξεύει ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης κ. Νίκος Τσάνης, με αφορμή τις χρεώσεις των δημοτικών τελών που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις για το 2015, όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» κατέθεσε στο Δ.Σ. για διαβούλευση, επεξεργασμένη πρόταση κλιμακωτών και αναλογικών χρεώσεων, την οποία στήριξε και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωτική Δημοτική Κίνηση:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 25/5, η δημοτική πλειοψηφία χωρίς ουσιαστική επεξεργασία, με προχειρότητα και άκαιρα (για όσους πληρώνουν μέσω ΔΕΗ) προχώρησε σε απόφαση για νέες χρεώσεις δημοτικών τελών επαγγελματικών χώρων για το 2015.
Σύμφωνα με αυτή, σε όλες τις επιχειρήσεις διατηρούνται οι ίδιες υψηλές χρεώσεις ενώ υπάρχει μια αρχικά σοβαρή έκπτωση για βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις (καταστήματα, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες) γίνεται εξίσωση των χρεώσεων σε στεγασμένους και μη στεγασμένους χώρους στα πρώτα 6.000 τ.μ. η οποία θα είναι εξοντωτική (αν εφαρμοστεί!!!) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (βιοτεχνίες, μάντρες οικοδομών και ξυλείας, βενζινάδικα, μηχανουργεία κλπ.) που απαιτούν μεγάλους χώρους λειτουργίας.

Καταπατώντας κάθε έννοια ισονομίας – ισοτιμίας και σε προφανή αντίθεση με την υφιστάμενη νομοθεσία έλαβε ξεχωριστές αποφάσεις χρεώσεων για δύο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με την αιτιολογία ότι υπερβαίνουν τα 6.000 τ.μ. Ιδιαίτερα στην μια εκ των περιπτώσεων η χρέωση από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο είναι μόνο στο 43% της αντίστοιχης κατηγορίας και μόνο στο 30% των καταστημάτων. Η αιτιολογία της δημοτικής πλειοψηφίας ήταν: «με βάση τα χρήματα που συμφωνήσαμε προσαρμόσαμε τους συντελεστές» !!!

Επίσης η δημοτική αρχή δήλωσε αδυναμία να απαντήσει στο τι ισχύει για αρκετές ακόμη μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας που ξεπερνούν τα 6.000τ.μ. (σε στεγασμένους και μη χώρους), καθώς και άγνοια αν, ίσως, σε κάποιες δεν χρεώνονται καθόλου ή δεν χρεώνονται τα αναλογούντα δημοτικά τέλη.

Η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» κατέθεσε στο Δ.Σ. για διαβούλευση, επεξεργασμένη πρόταση κλιμακωτών και αναλογικών χρεώσεων, η οποία υπάρχει αναλυτικά στην ιστοσελίδα «almyroskp.gr» και στήριξε η «Λαϊκή Συσπείρωση», που περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

1. Ελάφρυνση των καταστημάτων και όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της τοπικής αγοράς και των επιχειρήσεων που στηρίζουν την κάθετη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας (τυροκομεία, ελαιοτριβεία, εμπορίας – συσκευασίας – μεταποίησης αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων κ,α. ) με μειώσεις που αρχίζουν από 23%. Διατήρηση των υφιστάμενων χρεώσεων μέχρι τα 6000τμ μόνο σε τράπεζες, μεγάλα market και βιομηχανίες υψηλής όχλησης.

2. Σε όλες τις περιπτώσεις (καταστήματα, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες):
– Η χρέωση για αποθηκευτικούς χώρους και υπόγεια να γίνεται στο 50% της πραγματικής επιφάνειας ( μείωση 50%).
– Διάκριση χρεώσεων στεγασμένων και μη στεγασμένων χώρων. Οι χρεώσεις των μη στεγασμένων χώρων σε όλες τις περιπτώσεις της κλίμακας να μην υπερβαίνουν το 35% της χρέωσης των στεγασμένων ( μειώσεις από 65% και άνω)

3. Σε περίπτωση πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που τα δημοτικά τέλη ξεπερνούν τις 100.000€, μόνο για το τμήμα άνω των 100.000€ στην βάση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών μπορεί να γίνει έκπτωση μέχρι 60%.

4. Δημοτικός φόρος (0,17€/τ.μ.) και ΤΑΠ (0,30ο/οο€/τ.μ) διατηρούνται οι υφιστάμενες χρεώσεις.
Η λογική της υλοποίησης μιας τέτοιας πρότασης (αποτελεί τμήμα της συνολικής πρότασης που έχουμε καταθέσει από τον Γενάρη στο Δ.Σ. για δημοτικά τέλη κατοικιών και επιχειρήσεων) προϋποθέτει τη σωστή ορθολογική χρέωση όλων, όπως προβλέπει ο νόμος. Θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του Δήμου, ανεξάρτητα των μειώσεων, και θα δώσει την δυνατότητα από την μία να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες και από την άλλη να γίνει μελλοντικά μείωση των δημοτικών τελών στην βάση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά κατέφυγε σε προσωπικές επιθέσεις ώστε να μη μας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε την πρόταση μας, γιατί προφανώς επιδιώκει να μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο από όργανο ελέγχου, κριτικής, διαβούλευσης και συναίνεσης, σε όργανο ταχείας διεκπεραίωσης αποφάσεων και επικρότησης της πολιτικής της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.