Απογοητευμένοι οι αγρότες των Μικροθηβών από τη συνάντηση με Τσίπρα

Απογοητευμένοι από τη σημερινή μαραθώνια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν οι αγρότες του μπλόκου Μικροθηβών, δια στόματος του μέλους της συντονιστικής επιτροπής Χρήστου Πάντζιου, που τους εκπροσώπησε στη συνάντηση.

«Από τον πρωθυπουργό δεν δόθηκε καμία δέσμευση επί των αιτημάτων που καταθέσαμε και δεν μπήκε καν στη διαδικασία να τα εξετάσει», δήλωσε ο Χρήστος Πάντζιος, που σε αντίθεση με κύκλους της κυβέρνησης που εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συνάντηση, ο ίδιος έκανε λόγο για απογοήτευση.

«Όχι μόνο δεν δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά χάσαμε κι αυτά που είχαμε», ήταν η δήλωση του νέου αγρότη.
Οι αγρότες επιστρέφουν στο μπλόκο των Μικροθηβών και θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση της μετά από γενική συνέλευση, με πιθανότερο σενάριο να σκληρύνουν τη στάση τους.

Σημειώνεται ότι ο προτάσεις του κατέθεσε ο πρωθυπουργός προς τους αγρότες είναι
Για το ασφαλιστικό: Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021, κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021, δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική και Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.
Για το φορολογικό: Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών και θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή, τους ανέφερε και παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, όπως ένταξη του κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες, ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή και ομαλοποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, καθώς και στήριξη νέων αγροτών μέχρι 40 χρονών και επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.