Πάνω από 5.300 οι ωφελούμενοι το 2023, από την Πρόταση Ζωής!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Πολύπλευρο το έργο του φορέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ Ευθύμη Ζιγγιρίδη

Πάνω από 5.300 είναι οι ωφελούμενοι στο Ν. Μαγνησίας, των δράσεων του φορέα πρόληψης κατά των ναρκωτικών «Πρότασης Ζωής» για το 2023, που είναι μεγάλος αριθμός και για πρώτη φορά ξεπεράστηκαν οι 5.000 εξυπηρετούμενοι.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Πρότασης Ζωής Ευθύμης Ζιγγιρίδης, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι για να εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, συνέβαλαν και δύο επιστήμονες από το ΕΣΠΑ, που μερίμνησε να «δώσει» για τρία χρόνια κάποιους επιστήμονες, η βοήθεια των οποίων, ήταν πολύ σημαντική.

Όπως ανέφερε εκτός από την πρόληψη κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών (ναρκωτικά, κάπνισμα, αλκοόλ, τζόγος, ίντερνετ), η Πρόταση Ζωής ασχολείται με σχέσεις γονέων – παιδιών, σχέσεις καθηγητών – μαθητών, σχέσεις καθηγητών – γονέων, με τη διαχείριση του στρες και του άγχους, ακόμη και με τη διαχείριση της θλίψης, ενώ οι επιστήμονες ασχολήθηκαν ενεργά και βοήθησαν στις καταστάσεις εντός της οικογένειας που δημιουργήθηκαν μετά την καραντίνα στη διάρκεια της πανδημίας.

«Απέναντι στο σχέδιο νόμου»

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η «Πρότασης Ζωής» ιδρύθηκε το 1998, για να κάνει δράσης πρόληψης κατά της χρήσης ναρκωτικών και η τεχνογνωσία των επιστημόνων του φορέα είναι τεράστια καθώς δουλεύουν στην πρόληψη, στο κομμάτι της ψυχοκοινωνικής υγείας παιδιών και γονέων, στις σχέσεις των εκπαιδευτικών με τα παιδιά, αλλά και σε θέματα διαχείρισης άγχους και στρες.
Ο ίδιος επανέλαβε, ότι ο φορέας όπως και άλλοι ανάλογοι φορείς στην χώρα, είναι απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που θέλει να εξαλείψει τα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΚΑ, ΚΕΘΕΑ για να φέρει έναν νέο φορέα, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασίσει κάτι, παρά έχει αλλάξει τρεις φορές το σχέδιο νόμου και βλέπει τις αντιδράσεις, που είναι ακόμη έντονες.

«Δωρεάν υπηρεσίες»

Ο κ. Ζιγγιρίδης ανέφερε ότι υπάρχουν κέντρα πρόληψης που λειτουργούν με ένα και δύο άτομα, η Πρόταση Ζωής είναι από τους… «τυχερούς» φορείς, με 6 άτομα, ενώ κατά καιρούς γίνονται πρακτικές επιστημόνων από Πανεπιστήμια, που επίσης βοηθούν την κατάσταση. Όπως είπε το Δ.Σ. τους στηρίζει και προσπαθεί να κάνει τη δουλειά τους πιο εύκολη και λειτουργική.
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Κέντρου Πρόταση Ζωής είναι δωρεάν και μπορεί να απευθυνθεί ο καθένας για βοήθεια τηλεφωνικά ή δια ζώσης, κατ’ ιδίαν ή να μπουν σε ομάδες γονέων ή ομάδες εκπαιδευτικών, για να μπορέσουν να λύσουν ή να περιορίσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ή να κάνουν προληπτικές δράσεις για να προλάβουν καταστάσεις.

Ημέρα πρόληψης
κατά των ναρκωτικών

Σήμερα 26 Ιουνίου είναι η ημέρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών και η Πρόταση Ζωής όπως κάθε χρόνο, κάνει διάφορες συμβολικές δράσεις και σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 9.30 το βράδυ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Βόλου θα γίνει προβολή ταινίας στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο, με ελεύθερη είσοδο και προαίρεση κάποιος να πάει τρόφιμα για οικογένειες που είναι σε οικονομική ανέχεια. Πρόκειται για την ταινία “For good days”, που πραγματεύεται την προσπάθεια μιας νέας να αποτοξινωθεί από τον εθισμό των ναρκωτικών και την αντίδραση της μητέρας της, που μια είναι καχύποπτη μαζί της και μια την υποστηρίζει και τη στηρίζει…

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου στο ανοιχτό θέατρο της Ν. Ιωνίας, θα γίνει θεατρική παράσταση της ομάδας «Σκηνοπαίχτες», που έχει να κάνει με σχέσεις γονέων – παιδιών και είναι έμπνευση της περιόδου της καραντίνας στην πανδημία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.