Από το 2012 έχει να γίνει μεταμόσχευση στη Μαγνησία!

1η Νοεμβρίου Πανελλήνια Ημέρα δωρεάν Οργάνων - Μεταμόσχευσης

Πανελλήνια Ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης, η αυριανή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας «Άγ. Ανάργυροι» κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων και να βοηθήσουν ενεργά τους πάσχοντες συνανθρώπους μας που αναμένουν ένα μόσχευμα ως δώρο ζωής. Για τον αυριανό εορτασμό θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης για τον σακχαροδιαβήτη στο Βόλο, στις 19.30 στο ξενοδοχείο “Park”.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν.Μαγνησίας, με την ευκαιρία της αυριανής ημέρας, κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων, γιατί τα τρία τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα και στον νομό Μαγνησίας πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, το 2013 και το 2014 μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία μεταμόσχευση, παρά μόνο από πτωματικό δότη παρά μόνο μία φέτος από ζώντα δότη (πατέρα σε γιο).

Την ίδια στιγμή, τονίζει ο Σύλλογος, οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 30%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό μας και επί το πλείστον νέοι άνθρωποι.
Οι νεφροπαθείς εκτιμούν ότι την τελευταία τριετία στο νομό μας έχουν γίνει πολύ λίγες δωρεές οργάνων, ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση.

Στο Ν. Μαγνησίας σήμερα υπάρχουν 150 αιμοκαθαρόμενοι, 30 περιτοναϊκής κάθαρσης και περίπου 47 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. «Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού μας υπάρχουν 65 με 70 νεφροπαθείς που περιμένουν το δώρο της ζωής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας, είναι η ίδια η ζωή και το μήνυμα του αυριανού εορτασμού είναι να προβληθεί η δωρεά ως μια γνήσια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας, να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων και να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης, αναφέρουν οι «Άγιοι Ανάργυροι».

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι για την αύξηση των δυνητικών δοτών και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας χρειάζεται να γίνει πράξη ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 από την Βουλή των Ελλήνων και τα Μ.Μ.Ε. με την συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να πραγματοποιούν τακτικές ενημερώσεις και ημερίδες και όχι να περιμένουμε κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου για να αναδείξουμε το θέμα.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και στην ενημέρωση για τον σακχαροδιαβήτη. Γι’ αυτό, θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ημερίδες από ειδικευμένους ιατρούς. Ημερίδα θα γίνει και στην πόλη μας απόψε στο ξενοδοχείο Park και ώρα 7:30 το απόγευμα. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.