Αργ. Κοπάνας: «Στο διάλογο για καταδυτικά, χωρίς προκαταλήψεις και προειλημμένες αποφάσεις»

Την άποψή του καταθέτει ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

Την άποψή του αναφορικά με τη δημιουργία των καταδυτικών πάρκων, συζήτηση η οποία έχει ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, καταθέτει ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Αργύρης Κοπάνας.
Στην γραπτή άποψή του, αναφέροντας τα εξής:

«Συζήτηση έχει ανοίξει τόσο σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου και Δημοτικών Συμβουλίων όσο και μέσα στους κόλπους συλλόγων επαγγελματιών και ομάδων πολιτών για τη δημιουργία ή όχι καταδυτικών πάρκων σε Παγασητικό και Σποράδες.
Καταρχήν, η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να φοβίζει κανέναν. Είναι μια συζήτηση χρήσιμη και εποικοδομητική, που σε κάθε περίπτωση ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά όλων, ώστε να αντιδράσουμε σωστά και έγκαιρα στα ερεθίσματα και τις προκλήσεις της εποχής.
Η πρώτη σκέψη, που έρχεται στο νου μας, είναι ότι σ’ ένα υφεσιακό δημοσιονομικό περιβάλλον, ελαχιστοποίησης των μέσων και εκμηδενισμού των πόρων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καταβάλλει μια επίπονη και επίμονη προσπάθεια, αναζητώντας ακόμη και τις τελευταίες «χαραμάδες», μέσα από τις οποίες θα περάσουν αχτίδες φωτός, ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας για την περιοχή μας.
Η ένταξη στο ΕΣΠΑ των καταδυτικών πάρκων, της «δυνατότητας» ακριβέστερα δημιουργίας των πάρκων αυτών, απορρέει από αυτή τη λογική και προσπάθεια.
Ο τουρισμός ήταν ανέκαθεν το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Η «αιχμή του δόρατος» της οικονομικής ζωής του τόπου μας. Δεν πρέπει, όμως, να μένουμε σε διαπιστώσεις και να εφησυχάζουμε στα όποια μέχρι σήμερα καλά αποτελέσματα.
Οφείλουμε να προχωρήσουμε με φαντασία και έμπνευση, να ενισχύσουμε με θετικά και δυναμικά στοιχεία την ταυτότητά μας, να εμπλουτίσουμε και να διευρύνουμε το τουριστικό προϊόν μας με επιπλέον επιλογές θεματικού τουρισμού, να ανοίξουμε μπροστά μας νέους ορίζοντες πέρα από το στερεότυπο μοντέλο «ξαπλώστρα-ομπρέλα-παραλία».
Είναι ανάγκη να στρέψουμε τη ματιά μας στο μέλλον, δημιουργώντας ευκαιρίες και δυνατότητες περαιτέρω τουριστικής κίνησης, επισκεψιμότητας και ανάπτυξης.
Το σκεπτικό αυτό προφανώς εξυπηρετεί η ιδέα της δημιουργίας καταδυτικών πάρκων και υποβρύχιων μουσείων και όχι ασφαλώς «το ξεπούλημα της θάλασσας και του αιγιαλού σε «σκοτεινά» συμφέροντα», όπως καταγγέλλουν ανυπόστατα, εξωπραγματικά και λαϊκίστικα κάποιοι…
Άλλωστε, φορείς διαχείρισης των πάρκων θα είναι οι οικείοι Δήμοι και αυτό για εμάς είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο!
Η διείσδυση στην «αγορά» του καταδυτικού τουρισμού μπορεί να είναι επωφελής, κερδοφόρα και να δώσει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση. Το συμπέρασμα αυτό δεν εξάγεται απερίσκεπτα, αυθαίρετα και επιπόλαια, αλλά εδράζεται σε στοιχεία, αριθμούς και παραδείγματα:
-Μισό εκατομμύριο καταδύσεις πραγματοποιούνται ετησίως στους ελληνικού βυθούς.
-Σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των αυτοδυτών ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια.
-Στην Ευρώπη οι αυτοδύτες φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια, από τους οποίους εκτιμάται ότι το 70% επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς. Ο ετήσιος τζίρος από τις εξορμήσεις τους υπολογίζεται στα 2 δις ευρώ, καθώς οι περισσότεροι ευρωπαίοι δύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο. Εκτιμάται δε ότι δαπανούν στο ταξίδι αυτό από 400 ευρώ την ημέρα.
-Πολλά μέρη στον κόσμο ζουν από τον καταδυτικό τουρισμό πχ Ακάμπα στην Ιορδανία, Ελάτ στο Ισραήλ, Ρας Αα Καυμάν στην Αίγυπτο, Μαλίντι στην Κένυα, Νησιά Κέυμον στην Καραιβική.
-Το 27% του ΑΕΠ της Μάλτας προέρχεται από τις καταδύσεις.
-Στα νησιά Medes της Ισπανίας, οι Αρχές έχουν αναγκαστεί να επιβάλλουν πλαφόν 1500 δυτών την ημέρα, λόγω της τεράστιας ζήτησης.
Τα καταδυτικά πάρκα εξασφαλίζουν τουρισμό υψηλού οικονομικού επιπέδου για σχεδόν 12 μήνες το χρόνο, ενώ, όπως τεκμηριωμένα υποστηρίζεται, συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας και την αναγέννηση των αλιευμάτων. Ψάρια και άλλα είδη, που αναπαράγονται ανεμπόδιστα εντός των ορίων των πάρκων, διαχέουν τους απογόνους τους εμπλουτίζοντας τα αλιευτικά αποθέματα των γύρω περιοχών, ενισχύοντας εν τέλει την παράκτια αλιεία.
Όπως ήδη γνωστοποιήθηκε θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Βόλο για την πληρέστερη ενημέρωση όλων γύρω από τη δημιουργία των καταδυτικών πάρκων. Και στη συνεδρίαση αυτή δεν θα συγκρουστούν και δεν θα αντιπαρατεθούν αντίθετες και διαφορετικές απόψεις. Με νηφαλιότητα θα κατατεθούν και θα αξιολογηθούν όλες οι απόψεις!
Από τη συζήτηση πρέπει να αναδειχθεί και να «αναδυθεί» κάτι πολύ σημαντικό: ότι μπορούμε να συμφωνούμε, να συναποφασίζουμε, να συνεργαζόμαστε, να συνεργούμε προς όφελος της περιοχής μας και των ανθρώπων της!
Οι αλιείς μας ανησυχούν μήπως η δημιουργία των καταδυτικών πάρκων συρρικνώσει, περιορίσει, δυσχεράνει ακόμη και ακυρώσει τη δραστηριότητά τους. Τον προβληματισμό αυτό των αλιέων τον προσεγγίζουμε με απόλυτη κατανόηση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συναινέσει κανείς στον «αφανισμό» ενός παραδοσιακού, ιστορικού επαγγέλματος, που είναι συνυφασμένο με την οικονομική ζωή και φυσιογνωμία του τόπου μας!
Γι’ αυτό το λόγο θα εξετάσουμε ψύχραιμα όλες τις πτυχές, όλες τις παραμέτρους, όλες τις λεπτομέρειες, όλα τα ενδεχόμενα.
Ωστόσο, αυτό, που χρειάζεται είναι να προσέλθουμε στο διάλογο χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς ιδεοληψίες…Διότι δεν θα αποφασίσει κανείς μόνος του και αγνοώντας τους υπολοίπους, αλλά θα αποφασίσουμε όλοι μαζί με γνώμονα το κοινό καλό και το γενικό συμφέρον, που επιτάσσει η μία δραστηριότητα να μην αναιρεί, θίγει ή «οχλεί» την άλλη, αλλά να συνυπάρχουν αρμονικά και οι δύο -αλιεία και καταδυτικά πάρκα- επιδρώντας μάλιστα ευεργετικά η μία στην άλλη!
Αυτή η «ισορροπία» είναι εφικτή και αν γίνει πραγματικότητα, τότε θα έχουμε πετύχει το στόχο και θα έχουμε κάνει ένα καθοριστικό βήμα προς τα εμπρός, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.