Αυξημένα και χωρίς ηλικιακά όρια τα καρδιολογικά περιστατικά

Ενημέρωση και επίδειξη για το κοινό από προσωπικό του ΕΚΑΒ

Ανησυχητική αύξηση και χωρίς ηλικιακά όρια είναι τα καρδιολογικά περιστατικά, που παρουσιάζονται ακόμη και σε παιδιά, ενώ ο Βόλος είναι «γυμνός» στην εγκατάσταση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, που προβλέπονται από την νομοθεσία και είναι υποχρεωτικοί για δημόσιους και ιδιωτικούς πολυσύχναστους χώρους.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπεύθυνος του γραφείου εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Ξενοφών Λέτσας, που σήμερα βρέθηκε στο Βόλο, με εκπαιδευτές και πλήρωμα του ΕΚΑΒ, έκαναν ενημέρωση για τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές και πως μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει ένα καρδιακό επεισόδιο μέχρι να φθάνει ασθενοφόρο. Η δράστη έγινε στην Πλατεία Αγ. Νικολάου και αρκετοί ήταν οι περαστικοί που ανταποκρίθηκαν.

«Η εγκατάσταση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών προβλέπεται από την νομοθεσία κι είναι υποχρεωτικά για δημόσιους και ιδιωτικούς πολυσύχναστους χώρους, αλλά η κοινωνία δεν έχει ξυπνήσει. Η εκπαίδευση αλλά και η ανάπτυξη ενός δικτύου απινιδωτών, χρησιμεύει ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης θανάτων από καρδιακή ανακοπή και μάλιστα να μειωθούν τα ποσοστά αναπηριών σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή, αλλά δεν έλαβαν τη σωστή θεραπεία και αγωγή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τον κ. Λέτσα, ελάχιστοι είναι οι χώροι στο Βόλο που έχουν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή εκτός φυσικά από τα ασθενοφόρα. Όπως ανέφερε «είναι άσχημο να περιμένει κάποιος να έρθει ο απινιδωτής, όταν μπορεί να έχει απινιδωτή σε ένα χώρο δημόσιο που προβλέπεται κιόλας», ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και κοινωνική αφύπνιση για το θέμα.

Αυξήθηκαν τα καρδιολογικά
Αυξημένα κατά πολύ είναι τα καρδιολογικά περιστατικά, που δεν έχουν πλέον ηλικιακά όρια, σύμφωνα με τον Ξενοφώντα Λέτσα, που τόνισε ότι η καρδιακή ανακοπή δεν αφορά τα μικρά παιδιά, καθώς τα αίτια της ανακοπής είναι είτε συγγενείς καρδιοπάθειες, είτε απόφραξη αεραωγού από ξένο σώμα και είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα της καρδιακής ανακοπής πρώτον κυρίως από την αλλαγή χρώματος.

Για τους ενήλικες ανέφερε ότι τα αίτια είναι αμιγώς καρδιολογικά εκεί απαιτείται και ΚΑΡΠΑ και απινίδωση, ενώ στα παιδιά αρκεί να γίνει απόφραξη αεραγωγού ή ΚΑΡΠΑ και εμφυσήσεις.
Ο κ. Λέτσας τόνισε ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα καρδιολογικά περιστατικά σε ενήλικες, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επικίνδυνες ηλικιακές ομάδες. «Εάν κάποιος ακολουθήσει τα όσα δείχνουμε στον κόσμο και κάνει συμπιέσεις, εμφυσήσεις και χρήση απινιδωτή (αν υπάρχει), τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιακές ανακοπές θα ξεπεράσουν το 60%», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.