Επικρίσεις για το νομοσχέδιο Δημόσιας Διοίκησης και τη διαχείριση του προσφυγικού

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 24-2-2016, επί του νομοσχεδίου για τη «Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης» αναφέρθηκε αρχικά στην αύξηση των προσφυγικών ροών, τονίζοντας τη κακή διαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης λόγω της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το εθνικό οδικό δίκτυο έχει γεμίσει από καραβάνια καταταλαιπωρημένων προσφύγων που δεν μπορούν να πάνε ούτε βόρεια, προς την Ειδομένη, ούτε να επιστρέψουν νότια, προς την Αθήνα.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι στο Νομό Μαγνησίας, στα ΣΕΑ Αλμυρού, βρίσκονται για πάνω από 48 ώρες περισσότεροι από πεντακόσιοι εγκαταλειμμένοι πρόσφυγες. Οι αιτιάσεις των Υπουργών ότι: «Θα φτιάξουμε νέα hot spot, θα φτιάξουμε νέα κέντρα φιλοξενίας ανοιχτού τύπου», είναι ένας κρυφός σχεδιασμός, για τον οποίο δεν ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγαλύτερες αντιδράσεις και συνωμοσιολογία απ’ όσες θα δημιουργούσε ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός, τον οποίο θα γνώριζε ο ελληνικός λαός. Για παράδειγμα ο Βόλος, μια πόλη, η οποία γνωρίζει από προσφυγιά θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί. Πρόκειται όμως για ένα βάρος, το οποίο όσο περισσότερο μοιράζεται, τόσο ελαφρύτερο γίνεται. Θα έπρεπε ο σχεδιασμός να είναι αρτιότερος και πιο διαφανής, θα έπρεπε να είναι ενημερωμένος ο ελληνικός λαός, και να μην υπάρχει η εντύπωση ότι κάποιες περιοχές υπερφορτώνονται και κάποιες άλλες αδικούνται, διότι είναι άγνωστη η δυναμική και η εξέλιξη του ζητήματα. Μετά το τέλος της ομιλίας επιχείρησε να απαντήσει στο βουλευτή ο Υπουργός Επικρατείας κ. Α. Φλαμπουράρης.
Εν συνεχεία, ο βουλευτής Μαγνησίας αναφερόμενος στο επί συζήτηση νομοσχέδιο επεσήμανε ότι η «Διαφάνεια, αντικειμενικότητα και αποτελεσματικότητα», όπως τιτλοφορείται το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση είναι πολύ ωραίες λέξεις, με υψηλές στοχεύσεις που όμως δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο περιεχόμενό του, το οποίο μόνο ως ελλιπές μπορεί να χαρακτηριστεί. Σύμφωνα με τον κ. Μπουκώρο ακρογωνιαίος λίθος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, θα έπρεπε να ήταν η θέσπιση μίας και μόνο περιοριστικής διάταξης, προς τους πολιτευτές, Βουλευτές, πρώην Υπουργούς στο να καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις στην ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης, θέσεις Γενικών Γραμματέων, θέσεις Προέδρων οργανισμών και διοικήσεων, θέσεις Γενικών Διευθυντών αλλά και το αντίστροφο. Δηλαδή, μία διάταξη η οποία θα περιόριζε για ικανό χρονικό διάστημα Γενικούς Διευθυντές, μέλη διοικήσεων οργανισμών, Προέδρους οργανισμών, και Γενικούς Γραμματείς να πολιτευτούν στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας, όπως επεσήμανε, παρά το γεγονός ότι εισέπραξε πολλούς επαίνους από συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ για την εν λόγω πρόταση που κατέθεσε και στις Επιτροπές, εντούτοις δεν είδε να συμμερίζονται τις απόψεις του και οι κυβερνώντες. Διαφορετικά θα επιδείκνυαν πολιτική τόλμη, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα της κοινωνίας, για δεκαετίες ολόκληρες, να κοπεί ο ομφάλιος λώρος κράτους – κόμματος. Αντιθέτως, η κυβέρνηση με τα κριτήρια που θεσπίζει προσπαθεί να δημιουργήσει, για παν ενδεχόμενο, έναν κομματικό στρατό, ώστε να προωθούνται στελέχη της στην υψηλόβαθμη ιεραρχία του δημοσίου. Καταλήγοντας, ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι αδυνατεί να φρουρήσει τα σύνορα της Δημόσιας Διοίκησης και κόμματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.