Ιρανοί φιστικοπαραγωγοί στη Μαγνησία

«Η κρίση μας “κούνησε” και μας έστρεψε σε τέτοιες καλλιέργειες» δήλωσε ο κ. Θ. Αγραφιώτης

Στη Μαγνησία βρέθηκε προ ημερών αντιπροσωπεία φιστικοπαραγωγών από το Ιράν και υπάρχει προοπτική συνεργασίας με φυτώρια στην περιοχή του Δήμου Ρ. Φεραίου, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις ποικιλίες τους, ενώ είχαν συνεργασία και με το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Η κρίση οδήγησε αγρότες στη λύση πιο αποδοτικών καλλιεργειών στον κάμπο της Μαγνησίας, εκμεταλλευόμενοι αναξιοποίητα και χωρίς νερό χωράφια, που μέχρι πρότινος νοικιάζονταν για βαμβακοκαλλιέργειες, καθώς με τις αροτραίες καλλιέργειες, οι αγρότες πλέον όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούν να ζήσουν.

Τα παραπάνω άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, αποκάλυψε μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο υπεύθυνος των ομώνυμων φυτωρίων Θεόδωρος Αγραφιώτης, τεχνολόγος – γεωπόνος, που τόνισε ότι ήδη στο Στεφανοβίκειο υπάρχει καλλιέργεια του πεκάν (υποτρόπιου Βραζιλιάνικου καρυδιού), που ανήκει στην ελίτ των καρυδιών και συγκαταλέγεται στις «σούπερ τροφές».

Ο κ. Αγραφιώτης, δήλωσε ότι μετά από συνεννόηση που προηγήθηκε, προ ημερών δέχτηκε στις εγκαταστάσεις των φυτωρίων (22ο χλμ. ΠΕΟ Βόλου – Λάρισας, μεταξύ Ριζομύλου και Στεφανοβικείου), την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ένωσης Φιστικοπαραγωγών και Μεταποιητών Κελυφωτού Φιστικιού του Ιράν (Ιranian Pistachio Association).

Όπως εξήγησε, οι Ιρανοί παραγωγοί φιστικιού, επισκέφθηκαν την Αίγινα και στη συνέχεια τον Μώλο, όπου είδαν διάφορους παραγωγούς και είχαν συναντήσεις με Επιμελητήρια, ενώ μετά από επαφές, επισκέφθηκαν τα φυτώρια Αγραφιώτη, ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη και σήμερα όπου έχουν επαφές με δημόσιους φορείς σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Ψάχνουν νέους ορίζοντες και συνεργάτες
«Σκοπός της επίσκεψης των Ιρανών ήταν να βρουν νέες ποικιλίες και ιδέες για την καλλιέργεια του φιστικιού», τόνισε ο κ. Αγραφιώτης, που πρόσθεσε ότι το Ιράν είναι πολύ υπερδύναμη στην καλλιέργεια και μεταποίηση και κατέχει πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κελυφωτού φιστικιού.
«Παρά το γεγονός ότι έχουν τα πρωτεία, ψάχνουν και βρίσκουν νέους ορίζοντες και συνεργάτες», σημείωσε ο υπεύθυνος των φυτωρίων Αγραφιώτη.
Όπως ανέφερε, οι αλλοδαποί φυστικοπαραγωγοί έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ποιότητα των Ελληνικών κελυφωτών φιστικών και, μετά την ενημέρωση που είχαν για τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών, που στη συνέχεια πωλούνται στην Ελληνική αγορά στους παραγωγούς, έμειναν ενθουσιασμένοι από τις καινοτόμες μεθόδους που χρησιμοποιούνται.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αγραφιώτη, οι Ιρανοί παραγωγοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για να υπάρξει συνεργασία στο μέλλον, σχετικά με την προμήθεια φυτών για δοκιμή Ελληνικών ποικιλιών κελυφωτών φιστικιών.
«Υπάρχει προοπτική συνεργασίας, για να δώσουμε, αλλά και να πάρουμε, καθώς έχουν μεγάλη τεχνογνωσία και μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες εκτάσεις χωρίς νερό, καθώς πρόκειται για μια άνυδρη χώρα» σημείωσε ο Θεόδωρος Αγραφιώτης.

Συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Ο υπεύθυνος των φυτωρίων, τόνισε ότι στον τομέα της καλλιέργειας υπάρχει καινοτομία και για τα υποκείμενα των καλλιεργειών της φιστικιάς, υπάρχει άμεση συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια, απ’ όπου έρχονται υποκείμενα, τα οποία είναι πολύ παραγωγικά και αποδοτικά.
Όπως ανέφερε, στόχος της τεχνογνωσίας και της συνεργασίας που γίνεται και με άλλα ξένα Πανεπιστήμια, είναι η αύξηση της παραγωγής φιστικιού και η αντοχή των Ελληνικών ποικιλιών σε παθογόνα που δημιουργούν κάποια προβλήματα.
Οι αγρότες, τόνισε ο κ. Αγραφιώτης, αρχίζουν και σκέφτονται σοβαρά πιο αποδοτικές καλλιέργειες, διότι οι αροτραίες καλλιέργειες δεν αποφέρουν κέρδος για να ζήσει μια οικογένεια.

Πιο αποδοτικές καλλιέργειες
«Εδώ και τρία χρόνια η κρίση που έχει αγγίξει όλη την Ελλάδα, μας «ταρακούνησε» και «ξύπνησε» πολλούς από μας, να στραφούμε σ’ αυτές τις καλλιέργειες και όχι μόνο», τόνισε ο κ. Αγραφιώτης.

Όπως εξήγησε, ο κόσμος άρχισε να καλλιεργεί εγκαταλειμμένες εκτάσεις, πολλές από τις οποίες μισθώνονταν για καλλιέργεια βάμβακος και η κατάσταση αυτή παρακίνησε και τον ίδιο να ασχοληθεί επιστημονικά με φυτώρια πιο αποδοτικών καλλιεργειών.
Σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη, εκτός από την καλλιέργεια κελυφωτού φιστικού, υπάρχουν και άλλες καλλιέργειες από τις οποίες οι αγρότες προσδοκούν υψηλά εισοδήματα, όπως το καρύδι Καλιφόρνιας και το πεκάν, το υποτροπικό Βραζιλιάνικο καρύδι, που είναι νέα καλλιέργεια στον Ελληνικό χώρο.
Όπως εξήγησε, το πεκάν είναι η ελίτ των καρυδιών, είναι πολύ θρεπτικό και συγκαταλέγεται στα super foods, με πολλά Ωμέγα λιπαρά και μεγάλη αξία για την υγεία του ανθρώπου.
Ήδη, ανέφερε ο κ. Αγραφιώτης, υπάρχει παραγωγική καλλιέργεια του πεκάν στο Στεφανοβίκειο.

Λύση για την κρίση οι αποδοτικές καλλιέργειες
«Άλλες αποδοτικές καλλιέργειες, τόνισε είναι οι ξηροί καρποί, τα δένδρα και οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια που μπορεί να ευδοκιμήσει στην Ελληνική γη όπως τα αρωματικά φυτά, που μπορούν να καλλιεργηθούν σε άγονα, υποβαθμισμένα και χωρίς νερό χωράφια, για να αξιοποιηθούν τα εργατικά χέρια και των άλλων μελών της οικογένειας, τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα και οι αγρότες», ήταν η δήλωση του κ. Αγραφιώτη.
Οι εγκαταστάσεις του φυτωρίου Αγραφιώτη (μεταξύ Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, 22 χλμ. ΠΕΟ Βόλου – Λάρισας) είναι ανοιχτές για όποιον ενδιαφέρεται για να ενημερωθεί για τις νέες ποικιλίες, σημείωσε ο Θεόδωρος Αγραφιώτης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.