Μ. Χρυσοβελώνη: «Στο πλευρό των εργαζομένων του εργοστασίου ΙΜΑΣ Α.Ε. και ΣΥΡΜΑ»

Η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, συναντήθηκε την Παρασκευή 12-9-2014 με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του «ΙΜΑΣ Α.Ε.» έξω από το χώρο του εργοστασίου, όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην άδικη απόφαση της εργοδοσίας για την εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας. Μετά από σχετική ενημέρωση που είχε η Βουλευτής από εκπροσώπους της διοίκησης του Σωματείου, απέστειλε επιστολή προς την εργοδοσία, ζητώντας την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ως άνω απόφαση, η οποία παραβιάζει τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.. Συγκεκριμένα η κα. Χρυσοβελώνη αναφέρει στην επιστολή της:

«Απευθύνομαι σε εσάς για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που αφορά στους εργαζόμενους του εργοστασίου σας στο Βόλο. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από πλευράς εργοδοσίας η εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας σε όλα τα τμήματα του εργοστασίου από 1η Σεπτεμβρίου στα πλαίσια των γενικότερων οργανωτικών και οικονομοτεχνικών μεταβολών στις οποίες έχει ήδη προβεί η διοίκηση.
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η απόφαση αυτή προκάλεσε την αναστάτωση των εργαζομένων, οι οποίοι προέβησαν σε επ’ αόριστον απεργία ενώ η διοίκηση της εταιρίας οδήγησε το σωματείο των εργαζομένων ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ Α.Ε. στο δικαστήριο με αγωγή που άσκησε στις 9-9-2014 με σκοπό να κηρύξει παράνομη την εν λόγω απεργία. Σύμφωνα όμως με την εκδοθείσα απόφαση του δικαστηρίου, οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν καθώς κρίθηκε ότι η εταιρία δεν έχει, βάσει των οικονομικών της στοιχείων, ουδεμία δικαιολογία να προβεί στην επιβολή εκ περιτροπής εργασίας που θα είχε ως συνέπεια μείωση του μισθού των εργαζομένων σε ποσοστό από 20 έως 25% . Επιπροσθέτως απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των εργαζομένων καθώς, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, κρίθηκε ότι η απεργία των εργαζομένων δεν είναι παράνομη και καταχρηστική εφόσον το σωματείο των εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ, προχώρησε στη λήψη της απόφασης για απεργία τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος. Τέλος κρίθηκε παράνομη και η απόφαση της εταιρείας να καταργήσει την ετήσια εκδρομή των εργαζομένων, η οποία περιλαμβάνεται μέσα στην επιχειρησιακή σύμβαση που λήγει το 2015.

Όπως ήδη γνωρίζετε, το Σωματείο των Εργαζομένων θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις καθώς θεωρεί ότι έχουν προσβληθεί τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων, κάτι που αποδεικνύεται και από την ως άνω δικαστική απόφαση. Επιπλέον, κατανοώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διάγει η χώρα μας, η οποία ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις και στην εταιρεία σας, αλλά και επειδή επιδιώκει την εξεύρεση λύσεων, οι οποίες θα διευκολύνουν και ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, η διοίκηση του σωματείου προτίθεται επιδιώκει τη συνεργασία με εσάς προς όφελος και των δύο μερών, δίχως όμως να προσβάλλονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Με όλη την εκτίμηση που τρέφω προς το πρόσωπό σας και προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ υμών και των εργαζομένων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και να προστατευτεί η εργασιακή ηρεμία, σας παρακαλώ να επανεξετάσετε τα δίκαια και νόμιμα αιτήματα των εργαζομένων, προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση προς όφελος και των δύο μερών.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.