Ο Πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι

Ο Πύργος Νεμπόισα χτίστηκε το 1460 μ.Χ. και αποτελεί το αρχαιότερο κτίσμα του Βελιγραδίου. Εκεί εκτελέστηκαν επώνυμοι και ανώνυμοι Σέρβοι πατριώτες που αγωνίζονταν κατά του Τουρκικού ζυγού. Εκεί μεταφέρθηκε ο Ρήγας και μαζί με τους επτά συντρόφους του έζησαν τις τελευταίες 44 μέρες της ζωής τους και στραγγαλίστηκαν από τους Τούρκους στις 24 Ιουνίου του 1798.

Το 2002 ανακοινώθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος από τις υπηρεσίες του Δήμου Βελιγραδίου για εμπορική εκμετάλλευση του Πύργου, για να λειτουργήσει ως Καφετέρια – Αναψυκτήριο.

Μετά την είδηση αυτή με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Δήμο Φερρών, όχι μόνο δεν έγινε η μετατροπή του Πύργου σε καφετέρια, αλλά αποφασιστήκαν με τις Σερβικές Αρχές, η ανακαίνιση και αξιοποίηση του Πύργου ως Μουσείου.

Μετά από επισκέψεις του Γ. Σούρλα, ως Αντιπροέδρου της Βουλής, και συνεννοήσεις με το Δήμο Βελιγραδίου και την Κυβέρνηση, υπεγράφη Συμφωνία για αξιοποίηση του Πύργου ως Μουσείου.

Οι απαραίτητες πιστώσεις διατέθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ μέρος του κόστους καλύφθηκε από το Δήμο Βελιγραδίου.

Στο εσωτερικό του ένα επίπεδο αποτελεί μόνιμο εκθεσιακό – μουσειακό χώρο, αφιερωμένο στο έργο και την δράση του Ρήγα Βελεστινλή. Στα υπόλοιπα επίπεδα λειτουργούν εκθέσεις από τους αγώνες των Σέρβων για την ελευθερία αλλά και τους αγώνες των Βαλκανικών λαών. Εκτός του Πύργου, πέρα από τα έργα γεωστατικής και ανάπλασης, υπάρχει ένας ημιυπόγειος χώρος για εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις χωρητικότητας 500 ατόμων. Μάλιστα έτυχε αρχιτεκτονικού βραβείου το 2012, και θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία του Βελιγραδίου.

Στο χώρο αυτό, με πρωτοβουλία του Δ.Ι.Δ.Σ. «Ρήγας Βελεστινλής» θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά μετά από 217 χρόνια εκδηλώσεις, όχι μόνο για τον Ρήγα αλλά και για τους Συντρόφους του, με τη συμμετοχή των Δημάρχων Ρήγα Φεραίου, Λευκωσίας, Χίου, Καστοριάς, Ζίτσας και Βοΐου (όπως αναλυτικότερα περιγράφονται στην Πρόσκληση – Πρόγραμμα).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.