Παρέμβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών ζητά η μείζονα αντιπολίτευση

Παρέμβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών ζητά η μείζονα αντιπολίτευση στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, αφού όπως καταγγέλλει ο δήμος χρεώνει με δάνειο τους δημότες. Όπως αναφέρει η μείζονα αντιπολίτευση σε σχετική ανακοίνωση «Σε πλήρη εκτροχιασμό έχουν οδηγηθεί τα οικονομικά του Δήμου Ρήγα Φεραίου από τη σημερινή δημοτική αρχή, σε διάστημα μόλις ενός χρόνου από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, παρά την υγιή οικονομική κατάσταση που παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, γεγονός που οδηγεί την παράταξή μας να ζητήσει την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Έτσι, πέρα από την αύξηση-φωτιά που επέβαλε στα δημοτικά τέλη στις αρχές του χρόνου, τώρα προτίθεται να προχωρήσει και σε δάνειο επιβαρύνοντας με χρέος τους δημότες για να καλύψει την τρύπα των 380.000 ευρώ που δημιούργησε μέσα σε λίγους μήνες.
Να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε στην πιο δύσκολη αυτοδιοικητική περίοδο για τα οικονομικά της χώρας να παραδώσει μια υγιή κατάσταση μειώνοντας τα τέλη κατά 10% και χωρίς να πάρει δάνειο ούτε ένα ευρώ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου:
Την 1-9-2014 που ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή ο δήμος είχε πλεόνασμα 421.000 € (δηλαδή ταμείο 1.175.000 € και υποχρεώσεις 754.000 €)
Στις 31-12-2014 μετά από τέσσερις μήνες διαχείρισης διαπιστώνεται ότι ο δήμος έχει για πρώτη φορά από τη λειτουργία του Καλικρατικού Δήμου Ρήγα Φεραίου, αρνητική θέση ( τρύπα ) -108.500 € (ταμείο 917.834 € – υποχρεώσεις 1.026.588 € ).
Δηλαδή στην οικονομική διαχείριση των τριών τελευταίων μηνών του 2014, η παρούσα δημοτική αρχή με υπεύθυνους τον δήμαρχο κ. Νασίκα και αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Παπαρούνα, έκανε δαπάνες οι οποίες ξεπέρασαν τα όρια και τις οικονομικές δυνατότητες των χρηματικών αποθεμάτων του δήμου, απορρόφησε όλο το πλεόνασμα και δημιούργησε αρνητική οικονομική θέση, τρύπα κατά -108.549 €.
Τέλος, από τα στοιχεία του Ιουνίου ο δήμος δυστυχώς έχει αρνητική θέση, τρύπα -380.000 € ( έχει χρηματικά διαθέσιμα 580.000 € και τιμολογημένες υποχρεώσεις 960.000 €), χωρίς να υπολογίζονται, διότι δεν γνωρίζουμε, τις υποχρεώσεις που δεν έχουν βεβαιωθεί.

Είναι φανερό ότι σε σύντομο διάστημα δεν θα έχει να πληρώσει ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων και για το λόγο αυτό εσπευσμένα καταφεύγει στην αναζήτηση δανείου .

Να επισημάνουμε ότι, μέσα στο 2015, δεν έχουν έρθει προς συζήτηση στα αρμόδια θεσμικά όργανα, οικονομική επιτροπή και δημοτικό συμβούλιο, οι οικονομικές εκθέσεις – ισολογισμοί τριμήνου, όπως επιβάλλεται από τον νόμο. Ο λόγος και η σκοπιμότητα της καθυστέρησης οφείλεται στην προσπάθεια της σημερινής δημοτικής αρχής, με κάθε τρόπο να αποκρύψει την τραγική και άθλια κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τα οικονομικά του δήμου στο διάστημα διαχείρισης μόλις λίγων μηνών.

Εμείς, από τη θέση μας ως μείζονα αντιπολίτευση, είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει τον εκτροχιασμό στον οποίον οδηγούνταν τα οικονομικά του δήμου. Επισημάναμε ότι αυτή η κακή, ανεύθυνη και αλόγιστη διαχείριση θα οδηγήσει τον δήμο σε οικονομικό αδιέξοδο.
Μετά την διαπίστωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί δεν περιορίστηκε μόνον σε επισημάνσεις και προτροπές έχει ζητήσει από τον Μάρτιο να της δοθούν οικονομικά στοιχεία για τις δαπάνες των καυσίμων άλλα η δημοτική αρχή αρνείται πεισματικά να τα δώσει και προφανώς όλοι αντιλαμβανόμαστε τον λόγο.

Τονίσαμε επίσης ότι εάν συνεχιστεί αυτή η αλόγιστη και ανεύθυνη διαχείριση ούτε τα έσοδα από τις υπέρογκες και δυσβάσταχτες αυξήσεις των τελών ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας και ύδρευσης (από 40 % έως και 500 % ) που επέβαλε η σημερινή δημοτική αρχή και επιβάρυναν τους δημότες στη δύσκολη περίοδο της κρίσης θα μπορέσουν να καλύψουν το οικονομικό κενό.
Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της, να πάρει υπεύθυνη θέση, να αναλογιστεί τους κινδύνους και να πάρει τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για να προστατευθούν τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών.
Δυστυχώς όμως, οι παρατηρήσεις και οι παραινέσεις μας έπεσαν στο κενό.
Όχι μόνο δεν έγιναν διορθωτικές κινήσεις, αλλά συνέχισαν με αμείωτο, αλόγιστο και ανέλεγκτο ρυθμό τη σπατάλη των χρημάτων των δημοτών.
Η ανικανότητα και η άγνοια στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου από τη σημερινή δημοτική αρχή, ελλοχεύει κινδύνους και υπονομεύει την προοπτική και το μέλλον του δήμου και των δημοτών.
Ως κοινωνία βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης τα αποτελέσματα των χρεών που δημιουργήθηκαν από την κεντρική διοίκηση του κράτους.
Είναι αδιανόητο να φορτώνουμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο δυσβάστακτα χρέη στους συνδημότες μας.
Διότι οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί.

Η ευθύνη για αυτή την κακή εξέλιξη των οικονομικών στον δήμο ανήκει στον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο οικονομικών, αλλά και σε όλη την ομάδα πλειοψηφίας, η οποία πρέπει να αναλάβει της ευθύνες της. Και είναι προς τιμήν των δύο δημοτικών συμβούλων, κ.κ. Βαγγέλη Παρσά και Ευθ. Κουραβέλα που διαχώρισαν τη θέση τους και δεν συναίνεσαν σε αυτή την κατάσταση.

Εμείς από την πλευρά μας ως μείζονα αντιπολίτευση έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση, αφενός να ενημερώσουμε τους δημότες, αφετέρου να ζητήσουμε την παρέμβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών, με στόχο να σταματήσουμε την κατρακύλα των οικονομικών στο δήμο και να δούμε που έχουν δαπανηθεί τα χρήματα των δημοτών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.