Στα όριά τους οι εργαστηριακοί γιατροί στη Μαγνησία- Χρωστούν από 80.000 έως 180.000 ευρώ

Φώτης Χατζηδημητρίου: «Οι τιμές στις μικροβιολογικές εξετάσεις είναι ίδιες από το 1991»

Στα όριά τους φαίνεται πως βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί και στη Μαγνησία, οι οποίοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έχει προκηρυχθεί κλείνοντας ουσιαστικά τα εργαστήριά τους και δηλώνοντας ότι εδώ και 12 χρόνια εργάζονται και δεν γνωρίζουν πότε και πόσα χρήματα θα εισπράξουν από τον ΕΟΠΥΥ . Στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη μίλησε ο Αλμυριώτης μικροβιολόγος κ. Φώτης Χατζηδημητρίου, εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή οι εργαστηριακοί γιατροί χρωστούν από 80.000 έως 180.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου το τσεκ απ των ασφαλισμένων ουσιαστικά το πλήρωναν οι εργαστηριακοί γιατροί τα τελευταία 12 χρόνια, με το κράτος να μην τους παρέχει το ποσοστό που τους οφείλει.

«Είναι σαν να υπάρχει ένα pass 100 ευρώ, ο ασφαλισμένος να πληρώνει συμμετοχή 15 ευρώ και τα υπόλοιπα να πρέπει να τα βάλει το κράτος. Όμως το κράτος εδώ και 3-4 χρόνια μας αποζημιώνει περίπου 30 ευρώ και τα υπόλοιπα τα βάζουμε εμείς από την τσέπη μας», εξήγησε ο ίδιος σημειώνοντας πως πριν από 12 χρόνια έγινε μία συμφωνία με την τρόικα λόγω μνημονίων για τον εξορθολογισμό των εξετάσεων.

«Περάσανε τα 8 πρώτα χρόνια, το κράτος είπε ότι αφού το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων το πληρώνουν οι μικροβιολόγοι, γιατί να βρούμε λύσεις; Εμείς προσφέρουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας εδώ και 12 χρόνια. Ό,τι είχαμε βγάλει το έχουμε χάσει και οι νέοι γιατροί πλέον μόνο χρωστάνε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μάλιστα,  επεσήμανε ότι το ποσό που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις που ανέρχεται στα 21 εκ. ευρώ δεν επαρκεί, καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το ποιος και κάθε πότε θα κάνει εξετάσεις.

« Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό, όποτε θέλω γράφω εξετάσεις και κάνω. Στην Κύπρο έως τα 45 έτη  δεν επιτρέπεται να κάνεις τσεκ απ δωρεάν εκτός εάν είσαι άρρωστος. Από 45 έως 60 ετών δικαιούσαι  ένα τσεκ απ τον χρόνο. Στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα που κάνουν και 10 φορές τον χρόνο. Δεν υπάρχει ένας έλεγχος», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Οι εξετάσεις για το ζάχαρο και τη χοληστερίνη έχουν τιμές του 1991!

Ο ίδιος αναφέρθηκε όμως και στις τιμές των εξετάσεων και τις συνέκρινε με την τιμή της …φέτας.

«Η φέτα το 1991 είχε 1000 δραχμές το κιλό. Οι εξετάσεις για το ζάχαρο και τη χοληστερίνη είχαν 770 δραχμές και τώρα έχει  2,26 ευρώ και 980 δραχμές και τώρα έχει 2,88 ευρώ αντίστοιχα. Σήμερα η φέτα πήγε στην τιμή των 12-13 ευρώ το κιλό. Σήμερα το ζάχαρο αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 0.79 ευρώ. Υπάρχει κάτι που σήμερα πληρώνουμε λιγότερο απ’ ότι το ‘90; Μόνο τις μικροβιολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδημητρίου.

Σημείωσε δε, ότι την ίδια στιγμή τα αντιδραστήρια και  τα μηχανήματα για ένα εργαστήριο βρίσκονται  στα ύψη. «Για να αλλάξεις μηχανήματα σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο χρειάζονται 80.000 -100.000 ευρώ. Δυστυχώς σε αυτό το διάστημα δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε και πρέπει να πληρώνουμε σε χρυσάφι τη συντήρηση των μηχανημάτων μας», συμπλήρωσε.

Εξήγησε δε και πως ο ΕΟΠΥΥ «παίρνει» χρήματα από τους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο χρωστούν μονίμως μεγάλα ποσά, που ανέρχονται ακόμη και στις 180.000 ευρώ.

«Επειδή είναι κλειστός ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις και δεν φτάνουν οι εξετάσεις για όλο τον χρόνο, όταν τελειώνει ο χρόνος έρχεται ο ΕΟΠΥΥ και μας λέει σας έδωσα 50.0000 για τις εξετάσεις που κάνατε, έπρεπε να σας δώσω 100.000. Από τις 50.000 όμως δώστε μου πίσω τις 20.000 γιατί η υπέρβαση ήταν μεγαλύτερη και είστε υποχρεωμένοι να επιστρέψετε ένα ποσό. Εμείς λέμε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε αυτά τα λεφτά και ο ΕΟΠΥΥ λέει θα σας βάλω σε 120 δόσεις.

Έχουμε υπογράψει τρεις φορές με τον ΕΟΠΥΥ πρόγραμμα των 120 δόσεων. Έως το 2033 χρωστάμε χρήματα και τώρα δεν μπορούμε να βγούμε σε σύνταξη. Ήδη 13 μικροβιολόγοι υπέβαλαν χαρτιά για σύνταξη  και σύνταξη δεν θα πάρουν ποτέ γιατί χρωστούν από 120.000 έως 150.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Είναι ένα τεχνητό χρέος που μας το επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ. Εάν πάθει κάτι ένας μικροβιολόγος τα χρέη αυτά κληρονομούνται από τα παιδιά τους», είπε ο ίδιος σημειώνοντας ότι πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή ένας εργαστηριακός γιατρός 47 ετών και έγινε αγώνας από τους συναδέλφους του για να μην πάρουν το σπίτι από την οικογένειά του.

Υπογράμμισε δε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί χρωστούν από 80.000 έως και 180.000 ευρώ με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι χρωστά 104.000 ευρώ.

Το κράτος φωτογράφισε εταιρεία και ώθησε προς τα εκεί τους ακτινολόγους

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε σε ένα γεγονός στο οποίο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής δημοσιότητα και έκανε λόγο για ώθηση του κράτους σε συγκεκριμένη εταιρεία, προκειμένου να προμηθευτούν νέα μηχανήματα οι εργαστηριακοί γιατροί.

« Βάλανε τα ποιοτικά κριτήρια στους ακτινολόγους, τους υποχρεώσανε να αλλάξουν μηχανήματα και δεν θα έχουν clawback. Τα μηχανήματά τους κοστίζουν εκατομμύρια. Το κράτος αντί να τους πει ότι υπάρχουν κι άλλες εταιρείες, τους είπε να πάνε σε συγκεκριμένη εταιρεία φωτογραφίζοντάς τη. Τα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων αυτών αυτής της εταιρείες επιφέρουν μείωση, ενώ τα υπόλοιπα δεν επιφέρουν μείωση», αποκάλυψε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Δημιουργούν ένα μοντέλο υγείας χωρίς γιατρούς

Εκείνο που προσπαθεί το κράτος να κάνει, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου είναι να δημιουργήσει ένα μοντέλο υγείας χωρίς γιατρούς.

«Ο ασφαλισμένος  θα πηγαίνει σε ένα αιμοληπτήριο, δεν θα υπάρχει γιατρός, θα παίρνει αίμα μία βοηθός ή νοσηλεύτρια, θα στέλνεται στα κεντρικά, θα παίρνουν απαντήσεις σε 1-2 εβδομάδες και δεν θα ενημερώνει κανείς τι σημαίνουν οι δείκτες και δεν θα υπάρχει το κεντρικό πρόσωπο, ο μικροβιολόγος ή ο ακτινολόγος», σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε και στη δυσκολία που υπήρχε για την οργάνωση της κινητοποίησης των εργαστηριακών ιατρών, καθώς καθένας από αυτούς έχει ατομική σύμβαση.

«Πριν 20 μέρες ο Υπουργός κατέθεσε μία τροπολογία στις 12 το βράδυ και λέει απαγορεύεται η επίσχεση των εργαστηριακών γιατρών. Απαγορεύεται δηλαδή να έχω ανοιχτό το ιατρείο και να μην παίρνω παραπεμπτικά. Όποιος έρχεται να κάνει εξετάσεις θα πληρώνει τις εξετάσεις.

Την ίδια τροπολογία,  ενώ πέρασε κατά πλειοψηφία,  την άλλη μέρα την αλλάζει και λέει όποιος από τους μικροβιολόγους – εργαστηριακούς δεν εξυπηρετεί τον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ αυτόματα καταγγέλλεται η σύμβασή του  για 18 μήνες. Μας λέει ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε, δεν επιτρέπεται να κάνουμε τίποτα, παρά να εκτελούμε», επεσήμανε και τόνισε ότι εδώ και έναν χρόνο οργανώνεται αυτή η κινητοποίηση, με τον Βόλο να έχει ποσοστό συμμετοχής πάνω από 95% με κλειστά τα 51 από τα 54 εργαστήρια, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα με ποσοστό συμμετοχής στο 100%.

Στον αγώνα αυτό των εργαστηριακών γιατρών συμμετέχουν ως το Σάββατο και οι Κλινικές του Βόλου, ενώ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να στραφούν στο Νοσοκομείο για τις εξετάσεις έως ότου διαρκέσει η κινητοποίησή τους.

«Απευθύνουμε κάλεσμα και στους ασφαλισμένους. Τους θέλουμε μαζί. Αγωνιζόμαστε και γι’ αυτούς. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και για το καλό των πολιτών. Θέλουμε να τους δίνουμε τις καλύτερες εξετάσεις, να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου ιατρικές εξετάσεις» κατέληξε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.