Σε συμφέροντα Δήμων και ιδιωτών περιοχές «Natura» της Μαγνησίας

Παραχώρηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, καταγγέλλουν οργανώσεις

Κώδωνα κινδύνου κρούουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς, ενόψει έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας μας που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, κινδυνεύουν με σημαντική υποβάθμιση, λόγω της υπερεκμετάλλευσης. Τέτοιες περιοχές στη Μαγνησία είναι το Ανατολικό Πήλιο, η παραλία Κουκουναριών, η μισή Σκόπελος, η Αλόννησος και οι γύρω νησίδες.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3944/2015), σύμφωνα με την οποία η συλλήβδην παραχώρηση του αιγιαλού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινόχρηστο χαρακτήρα του παράκτιου οικοσυστήματος ως δημόσιου αγαθού και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών λόγω της υπερεκμετάλλευσης, πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο «πολλαπλών θεμάτων» νόμος 4384/2016 (ΦΕΚ 78 Α΄/26-4-2016). Με το άρθρο 56 παρατάθηκε η ισχύς της υπ’ αριθμ. ΔΔΠ0005159/586Β΄ΕΞ2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Περί παραχώρησης απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας» για μια ακόμα χρονιά, αγνοώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μέχρι και το 2015, η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού στις προστατευόμενες περιοχές γινόταν μόνο κατόπιν ελέγχου από πλευράς του ΥΠΕΝ του ειδικού αιτήματος που υπέβαλλε κάθε Δήμος, το οποίο (αίτημα) περιείχε αναλυτικό κατάλογο των σχεδιαζόμενων παραχωρήσεων, το είδος αυτών (δηλ. αν επρόκειτο για καντίνα, έπιπλα θαλάσσης ή θαλάσσια σπορ) και την ακριβή τους θέση (αποτύπωση σε χάρτη με συντεταγμένες), ώστε να είναι δυνατή η εποπτεία των τελούμενων δραστηριοτήτων εντός των παράκτιων προστατευόμενων περιοχών.

Πήλιο και Σποράδες

Οι περιοχές Natura 2000 στη Μαγνησία, ανήκουν το Ανατολικό Πήλιο από το ύψος του δάσους Ι.Μ. Φλαμπουρίου μέχρι τον Μυλοπόταμο, η Σκιάθος στην παραλία Κουκουναριών και την ευρύτερη περιοχή, η ανατολική Σκόπελος και το Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Β. Σποράδων, μαζί με ολόκληρη την Αλόννησο, οι νησίδες Κυρά Παναγιά, Πιπέρι, Ψαθούρα, Αγ. Γεώργιος, Αδελφοί, Λεχούσα και Γαϊδουρονήσια.
ΟΙ περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι με αυτή την εκ προτέρων αθρόα έγκριση παραχωρήσεων χρήσης αιγιαλού που σχεδιάζουν οι Δήμοι για την τρέχουσα θερινή περίοδο στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, ακυρώνεται η δυνατότητα αλλά και η υποχρέωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για άσκηση εποπτείας και ελέγχου των πράξεων των Ο.Τ.Α.
Η άσκηση ελέγχου εκ μέρους του ΥΠΕΝ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να αποφεύγονται αφενός υπεράριθμες παραχωρήσεις από πλευράς των Δήμων, με μοναδικό σκοπό την αποκόμιση μεγαλύτερων εσόδων, τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Διαδικασία για παράβαση άρθρων;

Τέλος, αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 4 και 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, λόγω της ελλιπούς προστασίας και πλημμελούς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 (αριθμός υπόθεσης 2014/2260) και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος θα αποτελέσει επιβαρυντικό στοιχείο για τη χώρα μας, καθώς με την εν λόγω εξέλιξη οι αιγιαλοί και παραλίες στις προστατευόμενες περιοχές έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.