Την ενίσχυση του ΠΕΔΥ Βόλου ζητά ο Γ. Καλτσογιάννης

Την άμεση αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω της ενίσχυσης σε ιατρικό προσωπικό της Μονάδας του ΠΕΔΥ Βόλου και της αύξησης των ιατρικών εξετάσεων που μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς, ζητά μεταξύ άλλων ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Καλτσογιάννης ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίο Δραμητινό.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι λόγω των τελευταίων νόμων του Υπουργείου Υγείας υποχρεώνονται να καταβάλλουν οι ίδιοι όλο και περισσότερα χρήματα για να εξεταστούν.

«Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης για εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο της υγείας. Ωστόσο οι νέες δομές που έχουν δημιουργηθεί αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης, με συνέπεια την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων στη Μαγνησία» τόνισε ο κ. Καλτσογιάννης και πρόσθεσε πως «στη Μονάδα ΠΕΔΥ του Βόλου οι γιατροί που έχουν απομείνει, δεν ξεπερνούν τους 25 εκ των οποίων οι δέκα και πλέον είναι οδοντίατροι. Έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τότε που το Υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα καλυφθούν τα κενά σε πολύ σημαντικές ειδικότητες γιατρών που λείπουν. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα και οι ασφαλισμένοι δεν έχουν άλλο υπομονή. Άμεσα, λοιπόν το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα και να τοποθετήσει μόνιμους γιατρούς στο ΠΕΔΥ Βόλου».

Παράλληλα ο περιφερειακός σύμβουλος τόνισε πως από την 1η Σεπτεμβρίου με απόφαση του Υπουργείου Υγείας έχει επέλθει ένα σημαντικό «ψαλίδι» στον αριθμό εξετάσεων που μπορούν να υποβληθούν οι ασφαλισμένοι σε γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, όχι μόνο είναι περιορισμένος ο αριθμός των ασφαλισμένων που εξετάζονται δωρεάν κάθε μήνα, αλλά πλέον μειώνονται και τα είδη εξετάσεων που σε πολλές περιπτώσεις είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία του πληθυσμού. Και αυτή η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της μείωσης μέχρι και 50% του πλαφόν που έβαλε το υπουργείο για την Μαγνησία αλλά και πανελλαδικά όσον αφορά τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις».

Ο ίδιος τόνισε πως με τέτοιες συνθήκες η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν αναβαθμίζεται, αλλά υποβαθμίζεται, χάνει τον ρόλο που πρέπει να έχει για την προάσπιση της υγείας του πολίτη.
«Είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο Υγείας να λάβει πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ως πολίτες εισπράττουμε την αγωνία των γιατρών να παρέχουν ασφαλή και ποιοτική ιατρική υπηρεσία προς τους ασφαλισμένους και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο η αφαίρεση του δικαιώματος των πολιτών για δωρεάν και άμεση πρόσβαση στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» κατέληξε ο κ. Καλτσογιάννης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.