Αλ.Μεϊκόπουλος: «Η Κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί το νερό παρά την αποτυχία του μοντέλου διεθνώς»

: «Η Κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί το νερό παρά την αποτυχία του μοντέλου διεθνώς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Όπως τονίζει, «συζητείται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που ξεκλειδώνει την ιδιωτικοποίηση νερού και διαχείρισης απορριμμάτων.

Η Κυβέρνηση, που κατέθεσε το νομοσχέδιο ημέρα εθνικού πένθους χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, βιάζεται στην εκπνοή της θητείας της να εκχωρήσει την εποπτεία του νερού σε ιδιώτες μεταχειριζόμενη, ως συνήθως, τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια αγαθά σαν να της ανήκουν.
Το νομοσχέδιο δίνει την τελική ώθηση για να ολοκληρωθεί κάτι που μεθοδευόταν από καιρό έχοντας πλέον μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία πρωτίστως έχει ως αρμοδιότητα να ρυθμίζει τον ανταγωνισμό και την αγορά, να παίρνει την εποπτεία από τα χέρια του Δημοσίου ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα αγορά υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που θα δημιουργηθεί.

Μπορεί η τάση διεθνώς να είναι η επαναδημοσιοποίηση του νερού, καθώς το ακριβότερο και συχνά όχι ποιοτικότερο νερό επισφράγησαν την αποτυχία του μοντέλου της ιδιωτικοποίησης και οδήγησαν την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. να αναθεωρήσουν την πολιτική τους ως προς το νερό, όμως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει σε επικίνδυνες μεταρρυθμίσεις σε αντίθεση όχι μόνο με τη διεθνή εμπειρία, αλλά και με προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ και συνταγματικές επιταγές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επαναδημοτικοποίηση του νερού στο Παρίσι το 2010 και το 2014 στο Βερολίνο σε πλήθος άλλων περιπτώσεων επανάκτησης του δημόσιου ελέγχου των δικτύων ύδρευσης παγκοσμίως.
Η επιλογή της Κυβέρνησης μπορεί να αποδοθεί μόνο σε λόγους ιδεοληψίας και σκοπιμότητας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.