Άννα Ευθυμίου: Προχωράμε στην «αποσωλήνωση» της οικονομίας, με κλαδική στήριξη επιχειρήσεων

Υπογράμμισε στο «Ράδιο ΕΝΑ» η δικηγόρος και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ

Πολλά έχουν γίνει για την ενίσχυση της γυναίκας στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία, όμως χρειάζονται να γίνουν κι άλλα και ουσιαστικά βήματα, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, η δικηγόρος και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννα Ευθυμίου με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Η ίδια επεσήμανε πως είναι διαπαραταξιακό το θέμα των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για τις γυναίκες και υπογράμμισε σχετικά με το ελληνικό metoo, πως ήρθε η ώρα η πολιτεία μέσα από τις νομοθετικές της παρεμβάσεις, που έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει να προστατεύσει τα θύματα κακοποίησης αλλά και εργασιακού εκφοβισμού. Η κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε όμως και στην πανδημία και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την στήριξη της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας και τόνισε τη σπουδαιότητα του πλάνου, που υπάρχει από την κυβέρνηση, για την στήριξη των επιχειρήσεων και μετά την «αποσωλήνωση» της οικονομίας.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, πιστεύετε ότι η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία έχουν φτάσει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα;

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά βήματα κι αυτό το λέω και μετά λόγου βιωματικής γνώσης και μετα λόγου ενσυνείδησης που ασχολούμαι με όλα αυτά τα ζητήματα, καθώς είμαι και στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή. Είναι μία ημέρα όχι γιορτινή, αλλά να θυμόμαστε εμείς οι γυναίκες ότι πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας, γιατί το θέμα της διεκδίκησης, των ίσων δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών είναι θέματα που αφορούν όλες τις γυναίκες, είναι ένα θέμα διαπαραταξιακό. Έχω επισημάνει και στη Βουλή πως θα πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Ισότητας το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και τον εργασιακό εκφοβισμό. Ειδικά για τον εργασιακό εκφοβισμό έχω ασχοληθεί εκτεταμένα και ως εργατολόγος.
Πιστεύω πως έχουν καταφέρει αρκετά οι γυναίκες, όμως υπάρχει δρόμος μακρύς στο κομμάτι στο κομμάτι του να μπορέσει να συμφιλιωθεί η οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή. Προσωπικά είμαι μητέρα δύο παιδιών, το μικρότερο παιδί μου είναι 18 μηνών, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, μάχιμη δικηγόρος και το βλέπω πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσεις να ταιριάξεις τη γέννηση, την ανατροφή των παιδιών με το ελεύθερο επάγγελμα πολύ δε περισσότερο και με το λειτούργημα του πολιτικού. Επομένως χρειάζεται να διευκολύνουμε τις γυναίκες. Το είπα και στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό όπου πράγματι δίνοντας αυξημένα κονδύλια η κυβέρνηση έχει αυτή τη στοχοθέτηση, να δημιουργηθούν καινούργιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, να βρεθούν κι άλλοι τρόποι ώστε η γυναίκα να μπορέσει να απασχολείται στην εργασία της και η απασχόλησή της να είναι αμειβόμενη. Αυτή τη στιγμή έρχεται κι ένα εργασιακό νομοσχέδιο που θα δίνει τα ίδια δικαιώματα και στους πατεράδες, ώστε η γυναίκα να μπορέσει λίγο να ελαφρύνει το πολύπλευρο αυτό ρόλο της για να μπορέσει να ασχοληθεί και με την εργασιακή της σταδιοδρομία και πορεία. Χρειάζεται να κάνουμε πολλά πράγματα, η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, έχει αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι κι εμείς ως Βουλευτές με μια συντονισμένη πολιτική δράση να μπορούμε να συντονιστούμε καλύτερα για να βοηθήσουμε τις γυναίκες, διότι οι ρόλοι είναι δύσκολοι, μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας, πολιτικός πολλές φορές και πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να συντονιστούν.

Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα της παρενόχλησης και κακοποίησης και είναι γεγονός ότι άνοιξαν πλέον στόματα για περιστατικά που έγιναν σε βάρος γυναικών σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους, πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση; Ήταν ίσως η αφορμή και η ευκαιρία για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους;

Θεωρώ ότι το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης ή του εργασιακού εκφοβισμού διεθνώς γνωστό με τον όρο mobbing δεν είναι μία τάση που εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Έχει βαθιές ρίζες, είναι κάτι που τώρα άνοιξαν τα στόματα, η πολιτεία πρέπει να αδράξει την ευκαιρία αυτή, να μπορέσει να θεσμοθετήσει διαδικασίες προς δύο κατευθύνσεις. Ο Πρωθυπουργός ήδη ανακοίνωσε κάποια μέτρα από το βήμα της Βουλής και είναι προς την πολύ σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ ότι πρωτίστως πρέπει να λειτουργήσουμε και προληπτικά, δηλαδή πρέπει να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε αυτές τις γυναίκες κι οποιονδήποτε που έχει πέσει θύμα παρενόχλησης, κακοποίηση ή εκφοβισμού, γιατί αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όλους, ακόμη και ανήλικους και άνδρες, να μιλήσει.
Χρειάζεται να θεσμοθετήσουμε μία επίσημη διαδικασία καταγγελιών ακόμη και ανώνυμων και φυσικά να ξεπεράσουμε το ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, που είναι αυτό του κοινωνικού στιγματισμού, αυτό το όποιος μιλάει, ήθελε και τα έπαθε. Σκεφτείτε έναν εργαζόμενο να καταγγείλει τον εργασιακό εκφοβισμό που μπορεί να δεχτεί από κάποιον εργοδότη . Πως να το καταγγείλει όμως; Θα βοηθηθεί την απόλυση ιδίως σε τέτοιες δύσκολα οικονομικά εποχές, μετά τη μνημονιακή κρίση και την υπάρχουσα του covid. Ακόμη κι αν το κάνει θα φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να βρει πουθενά αλλού δουλειά. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι το προληπτικό στάδιο κι από κει και πέρα θα ληφθούν και πολιτικές πρόνοιας. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για μια ευρύτερη νομοθετική ρύθμιση για τις παραγραφές τέτοιου είδους αδικημάτων. Θα βρεθεί ο τρόπος, η ουσία όμως είναι μία. Ο στόχος της νομοθετικής αυτής ρύθμισης είναι να ξέρουν τα θύματα ότι ο θύτης θα βρει μια δίκαιη τιμωρία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και τα ίδια θα νιώθουν προστατευμένα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση μελετάται μια νομοθετική ρύθμιση για να έρθει το δυνατόν γρηγορότερα προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Έχετε καταθέσει κι εσείς προτάσεις , αν δεν κάνω λάθος, με στόχο την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων;

Ναι, έχω καταθέσει κι εγώ προτάσεις. Ήδη, όταν μίλησε η κ. Μπεκατώρου, πήγα στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και είπα πως πρέπει να ληφθεί κοινοβουλευτική δράση και πράγματι μετά ήρθε όλη αυτή η σωρεία καταγγελιών και έδειξε πόσο επιτακτικό ήταν να γίνει αυτό. Οι προτάσεις μου είναι στο στάδιο το προληπτικό και το κατασταλτικό, όπως προείπα.
Θα πρέπει να ενσωματωθεί και η σύμβαση για την εργασία που προωθεί η Ε.Ε. και πρέπει να γίνει και νόμος του ελληνικού κράτους. Η κυβέρνηση θα το φέρει σε ευλογο χρονικό διάστημα.

Πως βλέπετε να βαδίζουμε στο μέτωπο της πανδημίας; Τι σας επισημαίνει ο κόσμος για την κατάσταση;

Ευχή και ελπίδα είναι να τελειώσει σύντομα όλο αυτό, να προσέχουμε πολύ και να τηρούμε τα μέτρα γιατί πραγματικά είναι πολύ βασικό να τηρείς τα μέτρα για να ξεφύγεις από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Κι εγώ ως βουλευτής κινούμαι έντονα κι επειδή τηρώ τα μέτρα, έχω … γλιτώσει δυο-τρεις φορές από αυτό. Προφανώς είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, κανένας δεν την είχε ξαναζήσει παγκοσμίως. Η κυβέρνηση έχει ένα διττό προσανατολισμό. Πρώτον είναι η υγεία, καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνει έχουν στόχο τη διαφύλαξη της υγείας και της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια η στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών, που είναι ένα πολύ δύσκολο πράγματα. Παραλάβαμε ένα σύστημα υγείας και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από την μνημονιακή κρίση με πάρα πολλές συγγενείς αδυναμίες. Δεν μπορούμε να φτάσουμε να το κάνουμε άριστο, όμως σ’ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει βήματα κι αυτά είναι σημαντικά και διαρκώς προστίθενται τρόποι για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Από την άλλη, είναι η στήριξη της οικονομίας, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των μικρομεσαίων που έχουν πληγεί.
Πρέπει και το έχω πει και από τη Βουλή να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί είναι επιχειρήσεις άμεσης απόδοσης , δίνουν οκτώ στις δέκα θέσεις εργασίας και αποτελούν ένα εξισορροπιστικό αντίβαρο στη «μονοκαλλιέργεια» του τουριστικού προϊόντος , που είδαμε ότι λόγω του covid επλήγη η οικονομία. Η κυβέρνηση έχει δώσει καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα έρθουν κι άλλα με καλύτερα κριτήρια και ευνοϊκότερους όρους, έρχεται και η επιδότηση παγίων δαπανών που ήταν και δική μου πρόταση στους Υπουργούς που έχω θίξει τα ζητήματα αυτά. Από την αρχή της πανδημίας έχω έρθει σε επαφή με όλους τους παραγωγικούς φορείς και είναι πολύ σημαντικό να αφουγκραζόμαστε, να μεταφέρουμε αλλά να τα μετουσιώνουμε σε προτάσεις για να υποστηρίζουμε το κυβερνητικό έργο. Σ’ αυτό το πλαίσιο όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχω καταθέσει προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων, για τη συγκράτηση της αγοράς και του κόσμου της αγοράς εργασίας, για το πως θα μπορέσουμε να τους τονώσουμε ακόμη περισσότερο, πως θα μπορέσει το πρόγραμμα Συνεργασία να λειτουργήσει καλύτερα κ.α.
Η προσπάθεια αυτή έχει μια δυναμική εξέλιξη κι αναλόγως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τώρα θα πάμε σε ένα δεύτερο στάδιο αυτό της «αποσωλήνωσης» της οικονομίας, με κλαδική στήριξη επιχειρήσεων που το έχουν ανάγκη και είναι καλό και η κυβέρνηση το δημιουργεί, να υπάρξει και ένα πλάνο οικονομικό για το πως θα γίνει αυτή η στήριξη γιατί έτσι θα εφησυχαστούν και αυτές οι επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.