Αξίωση των δημάρχων της Μαγνησίας η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας

Την ηγεσία του υπουργείου τα προβλήματα για αξιοπρεπή πρωτοβάθμια υγεία

Αναβάθμιση και στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς, προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρων, ζητούν δήμαρχοι της Μαγνησίας και η ΠΕΔ Θεσσαλίας, όπως διαπιστώθηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στα γραφεία της ΠΕΔ στο Βόλου, παρουσία του προέδρου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας Γιώργου Κωτσού, των δημάρχων Αλμυρού Δ. Εσερίδη, Ρ. Φεραίου Δ. Νασίκα, Ν. Πηλίου Ν. Φορτούνα και εκπροσώπων δημάρχων των Δήμων Ζαγοράς – Μουρεσίου, Σκιάθου και Σκοπέλου.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η πρόεδρος των Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Νέλλη Χονδρογιάννη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Βόλου, Κώστας Χατζησταματίου.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ Κ.Υ.1Στόχος της σύσκεψης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Κέντρα Υγείας του Ν. Μαγνησίας, ενώ ο Γ. Κωτσός τόνισε ότι η υγεία είναι πρώτιστος στόχος και προτεραιότητα για την κοινωνία και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Επιβάλλεται τα Κέντρα Υγείας που είναι ο πιο κοντινός θεσμός της υγείας προς τον πολίτη, να είναι εξοπλισμένα, τόσο με υλικοτεχνική υποδομή, όσο και στελεχωμένα με όλο το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορούν να παράσχουν με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία την πρωτοβάθμια υγεία στον πολίτη και να λειτουργούν ανασχετικά στην προώθηση των ασθενών στη δευτεροβάθμια υγεία που είναι τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μπλοκάρισμα και ανάγκη μετακίνησης των πολιτών», είπε ο Γιώργος Κωτσός.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με τη στελέχωση προσωπικού των Κέντρων Υγείας, των οδηγών που μετακινούν τα ασθενοφόρα και δήλωσε ότι εάν δεν εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας σχετικά με την υγεία στις απομακρυσμένες περιοχές, τότε το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο που και οι πολίτες δοκιμάζονται και ταλαιπωρούνται από οικονομικά και άλλα προβλήματα.

Πρόθεση της ΠΕΔ, σημείωσε ο πρόεδρος είναι, σε συνεργασία με τους φορείς της υγείας, να αναβαθμιστούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα αποκεντρωμένα Κέντρα Υγείας, ώστε να παράσχουν αξιόπιστη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους πολίτες.
Η ΠΕΔ θα μεταφέρει τα προβλήματα των δημάρχων ης Μαγνησίας και τα αιτήματα στο υπουργείο Υγείας και ο Γιώργος Κωτσός δήλωσε ότι «ελπίζουμε σε ευήκοα ώτα».

Όπως εξήγησε υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τον τομέα της υγείας συνολικά, κυρίως στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας, όπου υπάρχει τρομακτική έλλειψη προσωπικού, πολλές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και πολλές φορές η Αυτοδιοίκηση καλείται, στα όρια της νομιμότητας, να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων της υγείας, για να τους υποστηρίξει και να στηρίξει το έργο τους, στις όποιες ελλείψεις έχουν, είτε μεταφράζονται σε πετρέλαιο, είτε σε γραφική ύλη.
«Κι εμείς αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπάρχουν στα δημοσιονομικά της χώρας και στην υποστήριξη των θεσμών, αλλά και το κράτος θα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα, ώστε να νιώσει ο πολίτης της περιφέρειας ασφαλής στον τομέα της υγείας, που είναι καθοριστικός, ώστε κάποιος ιδιαίτερα μεγάλης ηλικίας, να παραμείνει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην περιοχή του», είπε ο Γιώργος Κωτσός προς τους δημάρχους της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.