Χρ. Μπουκώρος: Δεν καλύπτουν τη μεταφορά μαθητών απομακρυσμένων περιοχών

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών απομακρυσμένων περιοχών και τον άδικο αποκλεισμό, από την παροχή του επιδόματος μετακίνησης, των γονέων που μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο με το αγροτικό τους όχημα.
Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: “Η υφιστάμενη νομοθεσία για τη μεταφορά μαθητών ορίζει ότι για την εκτέλεση των δρομολογίων αρμόδιες είναι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες αναθέτουν σε επαγγελματίες οδηγούς, την εκτέλεση των δρομολογίων είτε μέσω λεωφορείων είτε μέσω μισθωμένων ταξί. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις τα προτεινόμενα δρομολόγια μένουν αδιάθετα, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από επαγγελματίες, καθώς κρίνονται οικονομικά ασύμφορα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η νομοθεσία ορίζει ότι η μεταφορά των μαθητών δύναται να πραγματοποιηθεί από τους γονείς με τα δικά τους οχήματα. Στους γονείς αυτούς που εκτελούν μόνοι τους τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών καταβάλλεται ένα γονικό επίδομα, μια ημερήσια δηλαδή αποζημίωση για τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο. Το πρόβλημα αυτό συναντάται κυρίως σε ορεινές, νησιωτικές και σχετικά δυσπρόσιτες περιοχές όπου υπάρχουν τέτοια αδιάθετα δρομολόγια.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανακύψει ένα ζήτημα αναφορικά με την αποζημίωση των γονέων που μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, και οι οποίοι χρησιμοποιούν το αγροτικό τους όχημα. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν εγκρίνουν τη δαπάνη του γονικού επιδόματος σε όσους γονείς εκτελούν δρομολόγιο μεταφοράς μαθητών με το επαγγελματικό τους όχημα, το οποίο τυγχάνει να είναι και το μοναδικό αυτοκίνητο που διαθέτει η οικογένεια.
Εξάλλου, με την οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος συντήρησης πάνω του ενός αυτοκινήτου, πολλές οικογένειες έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος που δεν τις εξυπηρετεί, με αποτέλεσμα να διατηρούν μόνο το επαγγελματικό τους όχημα με το οποίο καλύπτουν τις εργασιακές τους ανάγκες. Το πρόβλημα αυτό εστιάζεται κυρίως στους αγρότες γονείς – κηδεμόνες, οι οποίοι μένουν σε χωριά που δεν υπάρχει Δημοτικό και τα παιδιά πρέπει να μετακινούνται καθημερινά στο πλησιέστερο σχολείο, γειτονικών δημοτικών διαμερισμάτων.
Επίσης, η ΚΥΑ αναφέρει ότι οι μαθητές μπορούν να βρίσκονται μέχρι 90 λεπτά σε οριοθετημένες στάσεις, περιμένοντας να περάσει κάποιο λεωφορείο που εκτελεί δρομολόγιο μεταφοράς μαθητών σε εκείνη την περιοχή ή κάποιο λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό στην πράξη, καθώς οι μικροί μαθητές δεν μπορούν να μένουν εκτεθειμένοι για 90 λεπτά μέσα στη βροχή ή το κρύο, σε περιοχές αγροτικές ή ορεινές, περιμένοντας το λεωφορείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν καθημερινά τη διαφορά σε ταξί που εκτελούν άλλα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών από περιοχές που βρίσκονται πλησίον των δικών τους, προκειμένου να μεταφερθούν και τα δικά τους παιδιά στα σχολεία τους.
Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αναθεωρηθεί η διάταξη που καθορίζει ότι εντός 90 λεπτών το παιδί μπορεί να βρίσκεται εκτεθειμένο στο κρύο και στους κινδύνους περιμένοντας το όποιο λεωφορείο εκτελεί κάποιο δρομολόγιο που να διευκολύνει τη μετακίνησή του. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί πλέον συγκεκριμένη διάταξη για όσους γονείς διαθέτουν μόνο ένα αυτοκίνητο, το επαγγελματικό. Δεν πρέπει να παρεμποδίζονται οι μικροί μας μαθητές από την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στα διδακτήριά τους, όπου και αν βρίσκονται αυτά.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πώς προτίθεται να επιλύσει το ζήτημα με τις ημερήσιες αποζημιώσεις στους γονείς που εκτελούν τη μεταφορά των παιδιών τους από και προς τα σχολεία τους και οι οποίοι διαθέτουν μόνο επαγγελματικό όχημα;” καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.