Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας: Κατάλληλες για κολύμβηση οι ακτές της Μαγνησίας

Τι αναφέρει σε νέα ανακοίνωση

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, την προστασία των λουομένων και το περιβάλλον, ελέγχει συστηματικά τις ακτές κολύμβησης πραγματοποιώντας συστηματικές δειγματοληψίες θαλασσινού νερού.

Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου, οι δειγματοληψίες που έχουν γίνει έως σήμερα έδειξαν ότι οι ακτές κολύμβησης των Δήμων Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, είναι κατάλληλες για κολύμβηση, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί κατά τον πλέον επίσημο και υπεύθυνο τρόπο με την υπ’ αριθ. 250930/01-06-2024 Απόφαση Περιφερειάρχη «Χαρακτηρισμός καταλληλότητας θαλάσσιων Υδάτων», η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η πιστότητα των αναλύσεων του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, επιβεβαιώνεται απόλυτα από τη δειγματοληψία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Το σημείο περιοχής Λιμένος Βόλου (Μπουρμπουλήθρα – λίγο πριν την εκβολή της σήραγγας απορροής υδάτων της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό) δεν είναι καθορισμένο και δεν αφορά ακτή κολύμβησης, αναφέρει η υπηρεσία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι παράμετροι που ελέγχονται αφορούν μικροβιολογικές αναλύσεις σε εντερόκκοκους και κολοβακτηρίδια σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. H.Π. 8600/416/E103/2009 (ΦΕΚ 356/Β/26-2-2009) “Ποιότητα και μέτρα διαχείρισης των υδάτων κολύμβησης, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2006/7/ΕΚ «σχετικά με την διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και την κατάργηση της οδηγίας 76/160/ΕΟΚ», του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2006.
Το πρόγραμμα των συστηματικών ελέγχων θα συνεχιστεί εντός των επόμενων ημερών με συγκεκριμένη συχνότητα, μεθόδους και κανόνες και σε σημεία καθορισμένα / ανάλογα κωδικοποιημένα, με την διενέργεια δειγματοληψιών σε ακτές κολύμβησης που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας – Σποράδων γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που αφορούν τα θαλάσσια ύδατα των ακτών κολύμβησης στο Υπουργείο Υγείας, στους Δήμους και στα Λιμεναρχεία της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.
Οι πολίτες και οι φορείς έχουν δικαίωμα να λάβουν γνώση των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών που έχουν διενεργηθεί, υποβάλλοντας αίτηση στην προαναφερόμενη Υπηρεσία.

Επίσης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. H.Π. 8600/416/E103/2009(ΦΕΚ 356/Β/26-2-2009), η Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει πραγματοποιήσει δειγματοληψίες στις ακτές κολύμβησης του δικτύου παρακολούθησης ακτών κολύμβησης Περιφέρειας Θεσσαλίας και έχει εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου της 5ης Ιουνίου 2024, για την ενημέρωση των πολιτών και των φορέων, στο οποίο αναφέρεται ότι όλες οι ακτές κολύμβησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι κατάλληλες για κολύμβηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.