«ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ»: Κάθετος στην καύση RDF και SRF από την LAFARGE – ΑΓΕΤ

Θεωρώντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής καύση για τα συγκεκριμένα υλικά

Κάθετα αντίθετος στην καύση RDF και SRF από την LAFARGE – ΑΓΕΤ είναι το πανελλαδικό δίκτυο γεωπόνων, παραγωγών και καταναλωτών «ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ», θεωρώντας ότι «δεν υπάρχει ασφαλής καύση για τα συγκεκριμένα υλικά».

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «θεωρώντας ότι το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE – ΑΓΕΤ είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους φορείς που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο θέμα αυτό με ξεκάθαρα επιστημονικά κριτήρια.

Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ, εκπροσωπώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο γεωπόνων, παραγωγών και καταναλωτών που στηρίζουν την βιολογική γεωργία και τον παραδοσιακό σπόρο, είναι κάθετος στην καύση RDF και SRF από την LAFARGE – ΑΓΕΤ και ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του για την πορεία των κινητοποιήσεων. Όπως επίσης και για τα επίσημα «σκανδαλώδη» αποτελέσματα της ανάλυσης των υλικών που εισέρχονται στους χώρους του εργοστασίου.

Θεωρώντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής καύση για τα παραπάνω υλικά και ότι αυτά επιβαρύνουν ανεπιστρεπτί τη δημόσια υγεία κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον γεωργικό τομέα. Η επιμόλυνση του εδάφους και των υδάτων, υπόγειων και υπέργειων, με τα παράγωγα της καύσης υποβαθμίζει τα γεωργικά προϊόντα και την ποιότητα της παραγόμενης τροφής. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (W.H.O.) θεωρεί τα τοξικά ισομερή των διοξινών, διβενζοφουρανίων και αναλόγων διοξινών P.C.B.’s, ως ισχυρά καρκινογόνες ουσίες και σύμφωνα με την Ε.Ε. το 90% της ποσότητας των διοξινών που προσλαμβάνει ένας μέσος Δυτικοευρωπαίος οφείλεται σε κατανάλωση επιβαρυμένων τροφίμων. Για το λόγο εαυτό έχουν θεσπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σειρά μέτρων (Κανονισμός Ε.Κ. 466/2001 της 8ης Μαρτίου 2001, όπως τροποποιήθηκε με τον υπ’αριθμόν 2375/2001 Κανονισμό του Ε.Σ., Οδηγία 2002/69/Ε.Κ. 26/07/2002, Οδηγία 2002/70/Ε.Κ. 26/07/2002), τα οποία υποχρεώνουν τα κράτη μέλη σε πρόγραμμα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών και βιομηχανικών ρυπαντών και διοξινών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Ας μην ξεχνάμε τις επιπτώσεις που είχε στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα η ανίχνευση διάφορων χημικών ουσιών στα τρόφιμα και τα πρόσφατα ευρωπαϊκά σκάνδαλα που προέκυψαν από την αυξημένη ανίχνευση διοξινών.

Στις 5-6 Μαϊου 2018 ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ και η Α.Π.Ο.Δράσης διοργανώνουν διήμερο για τον Παραδοσιακό Σπόρο και τον Οικολογικό Μπαξέ και καλούν μέσα από το πρόγραμμα του διήμερου συμμετοχή ΣΤΟ ΠΑΜΒΟΛΙΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Μαΐου 2018 στις 12.00 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.