Φυλάκιση και βαρύ πρόστιμο σε ζευγάρι για «μαϊμού» άδειες διαμονής

Που εκδόθηκαν στον Πειραιά από άτομο που ζητούσε 1500 € από τον καθένα

Σε φυλάκιση 13 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης, καθώς και σε 6.000 € χρηματική ποινή ο καθένας, καταδίκασε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ένα ανδρόγυνο Αλβανών, κατοίκων Σκιάθου που κατηγορούνταν για χρήση πλαστών πιστοποιητικών και της υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Πρόκειται για έναν 34χρονο και την 32χρονη σύζυγό του, που έχουν ένα παιδί 4 ετών και συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη, αφού έκαναν αίτηση στο Γραφείο Ενημέρωσης Φορολογουμένων Σκιάθου για να εκδώσουν ΑΦΜ, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν πλαστές άδειες διαμονής και ενημερώθηκε η Αστυνομία που τους συνέλαβε. Οι δύο κατηγορούμενοι δικάστηκαν χωριστά, πρώτα η γυναίκα και στη συνέχεια ο άνδρας και ως μάρτυρες κατέθεσαν ένας αστυνομικός του Α.Τ. Σκιάθου και μια γυναίκα κάτοικος του νησιού που τους γνωρίζει.

Ο μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε ότι οι άδειες δεν ήταν γνήσιες, κάτι που προκύπτει από την αλληλογραφία που είχε το γραφείο της Εφορίας με το υπουργείο. Η γυναίκα μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει το ζευγάρι από τότε που ήρθε από την Αλβανία και εγκαταστάθηκε στη Σκιάθο, το 2006, είναι ήσυχοι άνθρωποι, κοιτάζουν τη δουλειά τους και πασχίζουν εδώ και χρόνια να είναι νόμιμοι στην Ελλάδα. Η 32χρονη γυναίκα κατέθεσε ότι ήρθε παράνομα στη χώρα μας το 2006 με τον σύζυγό της και εγκαταστάθηκαν στη Σκιάθο, όπου ζει η αδελφή της και όλα αυτά τα χρόνια, έψαχναν να βρουν τρόπο για να είναι νόμιμοι, ωστόσο τελευταία άλλαξε ο νόμος που τους δίνει δικαίωμα μετά από επτά χρόνια παραμονής να δικαιούνται άδεια διαμονής. Η ίδια είπε ότι το 2014 πήγε στην Αλβανία για να γεννήσει το παιδί της και επέστρεψε ξανά στη χώρα μας το 2016.
Για την άδεια παραμονής, κατέθεσε ότι έκαναν αίτηση πηγαίνοντας να βρουν κάποιο υπηρεσιακό παράγοντα στον Πειραιά, όπως τους συμβούλεψαν, έκαναν την αίτηση, πλήρωσαν 300 € για παράβολα και μετά από 9 μήνες περίπου τους ενημέρωσαν τηλεφωνικά να πάνε να παραλάβουν τις άδειες διαμονής, που τους έδωσε ένα άτομο στο διάδρομο μιας υπηρεσίας, όπως ανέφερε, χωρίς να γνωρίζει ποια είναι αυτά. Η 32χρονη είπε ακόμη ότι ο άνθρωπος που τους έβγαλε τις άδειες ζήτησε 1500 € συνολικά, για να τις εκδώσει νωρίτερα, όμως δεν του έδωσαν τα παραπάνω χρήματα.
Στη συνέχεια, με τις άδειες διαμονής, η γυναίκα και ο σύζυγός της πήγαν στο Γραφείο Ενημέρωσης Φορολογουμένων, για να εκδώσουν ΑΦΜ, ώστε να μπορούν να ασφαλιστούν η ίδια ο σύζυγος και το παιδί της, αλλά στη συνέχεια τους κάλεσε η Αστυνομία, που είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις άδειες και τους συνέλαβε.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου τους είπε ότι τις συγκεκριμένες άδειες τις πουλάνε στο εμπόριο και ότι οι ίδιοι βρισκόταν παράνομα στη χώρα μας, για οκτώ χρόνια και δεν τους έλεγξε κανείς. Από την πλευρά του ο 34χρονος αλλοδαπός, είπε ότι έβγαλε με την ίδιο τρόπο με τη σύζυγό του την άδεια διαμονής και μετά από αναμονή εννέα μηνών, νόμιζαν ότι οι άδειες ήταν γνήσιες και στη συνέχεια πήγαν στο γραφείο φορολογουμένων για να εκδώσουν ΑΦΜ, ώστε η οικογένεια να είναι ασφαλισμένη.

Ο εισαγγελέας έδρας τόνισε ότι όντως έγινε καταστρατήγηση του νόμου και ζήτησε να ληφθεί υπόψη ότι δικάζεται ένα ζευγάρι που προσπαθεί να ριζώσει κάπου και να επιβιώσει, προσφέροντας υπηρεσίες στην περιποίηση ηλικιωμένου άνδρα η γυναίκα και σε δουλειές περιστασιακές ο άνδρας. Πρότεινε δε να κριθούν ένοχοι με ελαφρυντικά ταπεινών αιτίων και να επιβληθεί χρηματική ποινή 1500 € στον καθένα.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου απέρριψε τα ελαφρυντικά και καταδίκασε και τους δύο σε φυλάκιση 13 μηνών με αναστολή και δικαίωμα έφεσης και χρηματική ποινή 6000 € στον καθένα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.