Στην πρώτη συνεδρίαση για την Αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΛΠ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε και εκπροσωπήθηκε το Πανελλήνιο Δίκτυο Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων Ελλάδας.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο εκπροσωπήθηκε από την Ιωάννα Ουρανίτσα, Πρόεδρο του Αλιευτικού Αγροτικού Συλλόγου Αλοννήσου του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση:
Η παρουσία του Δικτύου στην πρώτη αυτή συνεδρίαση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η αναθεώρηση της ΚΑΛΠ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ελληνικής αλιείας και ιδιαίτερα της επαγγελματικής παράκτιας αλιείας, των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά στη θάλασσα και των οικογενειών που ζουν από αυτήν.
Από την πλευρά της επαγγελματικής παράκτιας αλιείας, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο:
Η νέα ΚΑΛΠ πρέπει να περάσει από τις εξαγγελίες στην πράξη και να δώσει πραγματική προτεραιότητα στον επαγγελματία παράκτιο αλιέα.
Η παράκτια αλιεία χρειάζεται δίκαιη πρόσβαση στους αλιευτικούς πόρους και στον θαλάσσιο χώρο, ουσιαστική οικονομική και θεσμική στήριξη, εφαρμόσιμους βιώσιμους κανόνες .
Χρειάζεται μια πολιτική που θα αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα της επαγγελματικής παράκτιας αλιείας και τη σημαντική συμβολή της στις παράκτιες και νησιωτικές κοινωνίες.
Ο επαγγελματίας αλιέας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως αποδέκτης περιορισμών και υποχρεώσεων, πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης και να έχει ουσιαστικό λόγο στις αποφάσεις που αφορούν το επάγγελμά του και τη θάλασσα στην οποία εργάζεται.
Παράλληλα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία του επαγγελματία παράκτιου αλιέα και της βιωσιμότητας της αλιευτικής οικογένειας. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν λόγο να παραμείνουν στο επάγγελμα και οι αλιευτικές κοινότητες να μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και να αναπτύσσονται.
Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές, η επαγγελματική παράκτια αλιεία δεν είναι απλώς ένας οικονομικός κλάδος, είναι ζωή, εργασία, παράδοση, κοινωνική συνοχή και αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής οικονομίας.
Οι επαγγελματίες παράκτιοι αλιείς δεν ζητούν προνόμια,
ζητούν δικαιοσύνη, ουσιαστική στήριξη και το δικαίωμα να συνεχίσουν να εργάζονται στην θάλασσα με αξιοπρέπεια.
Ζητούν μια θάλασσα στην οποία θα μπορούν να εργάζονται, να δημιουργούν και να μεγαλώνουν τις οικογένειές τους.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων Ελλάδας θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση της ΚΑΛΠ, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και μεταφέροντας στις αρμόδιες αρχές τη φωνή των επαγγελματιών παράκτιων αλιέων από όλη την Ελλάδα.
Η επαγγελματική παράκτια αλιεία δεν ζητά να της χαριστεί το μέλλον.
Ζητά να της δοθεί η δυνατότητα να το χτίσει.
Η φωνή των επαγγελματιών παράκτιων αλιέων πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των αποφάσεων.
Και σήμερα ήταν εκεί.
Η φωνή της επαγγελματικής παράκτιας αλιείας στην πρώτη ημερίδα για την Αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.































