Κ. Παπανάτσιου: «Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς – There is no Planet B»

«Η κλιματική αλλαγή, αποτελεί ένα από τα κυριότερα πεδία όπου ο άνθρωπος πρέπει να δράσει άμεσα τα επόμενα χρόνια. Η ρύπανση, η μόλυνση των εδαφών της θάλασσας και της ατμόσφαιρας, η αποψίλωση μεγάλων και μικρών δασών, η εξαφάνιση φυτικών και ζωικών ειδών, είναι ζητήματα που επειγόντως ζητούν αντιμετώπιση και λύση». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Όπως τονίζει, «οι λύσεις θα βρεθούνε μόνο αν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο κατανοήσουμε και δράσουμε με τη προοπτική μιας κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Λύσεις, όπου η ευημερία και ανάπτυξη προχωρούν ταυτόχρονα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Η κλιματική αλλαγή, με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε υποδομές και καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, επηρεάζει το συλλογικό μας μέλλον και βάζει στο πλάνο δομικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με την παραγωγή, την κατανάλωση και τον τρόπο ζωής των σύγχρονων κοινωνιών.
Σε τοπικό επίπεδο η Μαγνησία δοκιμάζεται πολλαπλά. Η διαχείριση των απορριμμάτων θέτει τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά και το κάθε πολίτη ξεχωριστά, προ των ευθυνών τους. Το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης στο Βόλο απαιτεί να βρεθούν άμεσα απαντήσεις και λύσεις. Η χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, χωρίς σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που περιμένουμε να λύσει. Παράλληλα, τα φυσικά αγαθά όπως το νερό και ο αέρας θα πρέπει να προστατεύονται και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά από όλους και ο δημόσιος χαρακτήρας τους.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η περιβαλλοντική πολιτική έχει σαφές κοινωνικό αντίκτυπο και πρόσημο. Διαπερνά παράλληλα, όλες τις πολιτικές που ακολουθεί η χώρα. Ο αγώνας για την πρόοδο, τη δημοκρατία και τη βιωσιμότητα συμπορεύεται με τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε στην ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και σε εμβληματικές δράσεις για μία κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή και κλιματική μετάβαση. Δημιουργήσαμε το νέο καθεστώς των ΑΠΕ και τις ενεργειακές κοινότητες.
Από το Υπουργείο Οικονομικών θεσμοθετήσαμε ένα νέο συνολικό και ολοκληρωμένο πλάνο σχετικά με τον Αιγιαλό και την παραλία με στόχο την χρηστή διαχείριση των δημόσιων αγαθών, την προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα της πρόσβασης στους ελεύθερους χώρους.
Αντίθετα, τον περασμένο μήνα, εν μέσω υπό-λειτουργείας του Κοινοβουλίου, η ΝΔ επέλεξε να ψηφίσει άρον-άρον το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Ο νόμος 4865/2020 χαρακτηρίσθηκε από πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων τουλάχιστον αντί – περιβαλλοντικός. Ενώ, περισσότερα από 120 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες, φορείς προστατευόμενων περιοχών (ΦΔΠΠ), εργαζόμενοι στους Φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα, εξέφρασαν αντιρρήσεις.
Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται παγκόσμια οι φωνές που πιέζουν για αλλαγή κατεύθυνσης! Είναι ο καιρός λοιπόν, που όλοι πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, να ευαισθητοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε σήμερα ένα καλύτερο αύριο.
Να θυμηθούμε τέλος, ότι τον πλανήτη μας δεν τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.