Κλείνει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Αργαλαστή;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ζωοφιλικής Αδέσποτων Πηλίου

Ένα βήμα πριν κλείσει είναι το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Αργαλαστή, το οποίο συντηρεί γερμανίδα υπήκοος, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ζωοφιλικής Αδέσποτων Πηλίου, ο οποίος κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή ότι δεν εφαρμόζει τον νόμο 4830/2021, που ορίζει ότι ο εκάστοτε Δήμος είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του.

«Δυστυχώς δεν υπήρχαν τέτοια δείγματα στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο έχει διογκωθεί και προκαλεί αγανάκτηση στους δημότες, αλλά και στους επισκέπτες προκαλώντας ζημιά στον τόπο, στον τουρισμό αλλά και άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα ζώα», αναφέρει ο Νίκος Κλεφτοδήμος πρόεδρος της ζωοφιλικής.

Όπως αναφέρει, δεν θέλουμε να κάνουμε πολεμική. Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η Δημοτική Αρχή έκανε μερικά θετικά βήματα και αυτό γιατί πρέπει να εφαρμόσει το νόμο και γιατί υπάρχει η καθημερινή πίεση των πολιτών και της Ζωοφιλικής Αδέσποτων Πηλίου, αλλά με ένα λειψό πρόγραμμα στειρώσεων και με χορήγηση τροφών για τα ζώα του καταφυγίου δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Απλά κλείνουμε κάποιες τρύπες.

Η Ζωοφιλική τονίζει ο πρόεδρος, όλα αυτά τα χρόνια έβαλε πλάτη με τις λίγες δυνάμεις της, υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον Δήμο, περισυνέλεξε, θεράπευσε, εκπαίδευσε εκατοντάδες σκυλιά και έδωσε για υιοθεσία περισσότερα από οκτακόσια σκυλιά.

«Όλα αυτά με πολύ κόπο, θυσίες, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη, αλλά και με πολύ αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας. Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είμαστε εθελοντές. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση σε κανένα ούτε λογοδοτούμε σε κάποιον, παρά μόνο στην συνείδηση μας.
Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα έχουμε ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες.
Όλα αυτά τα καταφέραμε με την ύπαρξη του καταφυγίου της κ. Ανίκας Νόιμαν και πάνω από όλα με την δική της συμβολή. Δουλεύοντας 10- 12 ώρες ημερησίως όλο τον χρόνο 7 μέρες την εβδομάδα, με χιόνια, βροχές, καύσωνα, άρρωστη, με πυρετό, πάντα εκεί. Με χαμόγελο, ευγένεια και αγάπη να φροντίζει από 60 έως 105 αδέσποτα σκυλιά του Δήμου», αναφέρει ο κ. Κλεφτοδήμος.

Την ίδια στιγμή αναφέρει η Δημοτική Αρχή σφυρίζει αδιάφορα, όλα αυτά τα χρόνια προσέλαβε την εθελόντρια μια φορά για οκτώ μήνες και μια για δύο ως καθαρίστρια. Ευτυχώς που υπάρχει ένα ζευγάρι φιλόζωων που χρηματοδοτεί αυτή, την βοηθό τον χειμώνα, την διατροφή των εθελοντών που έρχονται από το εξωτερικό, καθώς και όλες τις επισκευές και την συντήρηση του καταφυγίου. Περισσότερα από 80.000 € σε τριάμισι χρόνια, τονίζει ο πρόεδρος της ΖΑΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Πάνω από ένα χρόνο το ζευγάρι έχει δηλώσει αδυναμία να συνεχίζει να χρηματοδοτεί μια δομή που φιλοξενεί τα αδέσποτα του Δήμου και όπου υπεύθυνος για την διαχείριση και χρηματοδότηση είναι μόνο ο Δήμος. Έτσι το καταφύγιο θα κλείσει. Παρότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την ενοικίαση ιδιωτικού χώρου και την κατασκευή καταφυγίου. παρότι που έχουν εγκριθεί 372000 € για την κατασκευή αδειοδοτημένου Δημοτικού καταφυγίου ,παρότι ήρθε απάντηση από την Ειδική Γραμματεία για τα ζώα, ότι θα δοθεί παράταση για τα μη αδειοδοτημένα καταφύγια και ο Δήμος μπορεί να πληρώνει τα λειτουργικά τους έξοδα».

Κλείνοντας ο κ. Κλεφτοδήμος ζητά αυτοί που οδηγούν στην απόφαση αυτή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαβεβαιώνει ότι η Ζωοφιλική θα προσπαθήσει να δώσει για υιοθεσία όσα περισσότερα σκυλιά βρίσκονται στο καταφύγιο, ενώ εκφράζει την ελπίδα η νέα Δημοτική Αρχή, όποια και αν είναι, να έχει πρόγραμμα, σχέδιο, οργάνωση, για να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα και η Ζωοφιλική θα είναι εκεί για να βοηθήσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.