Κων. Σπίγγος τομεάρχης Υγείας ΜέΡΑ25: Κώδωνας κινδύνου για πανδημία και τον εμβολιασμό

Ζητά να «χτιστεί» ξανά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα μειώσει τους ασθενείς στις κλινικές Covid και στις ΜΕΘ

Κώδωνα κινδύνου κρούει το ΜέΡΑ25 για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τον εμβολιασμό και ζητά να χτιστεί ξανά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ασθενών στις κλινικές Covid και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο Κωνσταντίνος Σπίγγος νευρολόγος και τομεάρχης Υγείας του ΜέΡΑ25 μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή για το θέμα και τόνισε ότι είναι όλο και πιο ορατό ότι η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι της πανδημίας, απορρίπτει κατά επιλεκτικό τρόπο αυτά που δεν τη βολεύουν και επιλέγει να περιέχει μόνο κείνα που τη βολεύουν.
Όπως είπε, πολλά ζητήματα θα μπορούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, να κάνουν καταρχήν πιο αποτελεσματικό το σχέδιο που υπάρχει ως προς την πρόληψη νοσηλειών και θανάτων και να εξισορροπηθεί η οικονομική και κοινωνική. Ούτε το ένα ούτε το άλλο γίνονται αποτελεσματικά, διότι δεν εφαρμόζονται αυτά που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, αλλά επιλέγονται πολύ συγκεκριμένα και απορρίπτονται όλα τα υπόλοιπα.

«Υπάρχει τεράστια προχειρότητα και ανεπάρκεια στο θέμα των εμβολιασμών»

Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα, έχει βρει την αφορμή να εργαλειοποιήσει την πανδημία

Σύμφωνα με τον τομεάρχη υγείας του κόμματος, όλη η νεοφιλελεύθερη ατζέντα, έχει βρει την αφορμή να εργαλειοποιήσει την πανδημία προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και οπωσδήποτε να αποφύγει να κάνει πράγματα που θα ξαναφέρουν τα πράγματα προς τα πίσω, στη δική τους οπτική, δηλαδή στο να επαναφέρουν κεκτημένα, τα οποία ήδη έχουν καταπατήσει, για παράδειγμα να ξαναχτίσουν τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία, η οποία έχει διαλυθεί κατά τα μνημονιακά χρόνια.
Ο κ. Σπίγγος εξήγησε ότι η λογική θα υπαγόρευε να ξαναχτιστεί τόσο η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά κυρίως η πρωτοβάθμια, για να λειτουργεί κυρίως ως ανάχωμα σε αυτό που τώρα ζουν τα νοσοκομεία, αλλά αυτό δεν θέλουν να το κάνουν και να δώσουν χρήματα για να υπάρχει μια δημόσια περίθαλψη ποιοτική και λειτουργική ταυτόχρονα.
«Προφανώς δεν μπορούμε να χτίσουμε 10.000 κρεβάτια εντατικής. Εάν είχαμε όμως πρωτοβάθμια υγεία, που δεν έχουμε, θα μπορούσε να μην χρειάζονται τα τόσα κρεβάτια ΜΕΘ, γιατί αυτοί όλοι οι ασθενείς από κορωνοϊό που δεν χρήζουν αρχικά εισαγωγής στη ΜΕΘ, ένα ποσοστό θα επιδεινωθεί, ενώ εάν είχαμε πρωτοβάθμια περίθαλψη αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί πάρα πολύ και να μην καταλήξουν να επιβαρύνουν τα επείγοντα ούτε να χρειαστούν επείγουσα διασωλήνωση», τόνισε.

«Νόσος … της εντατικής»

Ο τομεάρχης Υγείας τόνισε ότι ο κορωνοϊός έχουμε καταλάβει ότι είναι νόσος της εντατικής, ενώ κατά βάθος είναι νόσος που ξεκινάει από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα απλά ιατρικά μέτρα και εάν αυτά δεν εφαρμοστούν ή υπάρξει παραμέληση, σε μεγάλο ποσοστό οδηγούμαστε στην εντατική. Για το θέμα των εμβολιασμών ο κ. Σπίγγος τόνισε ότι υπάρχει τεράστια προχειρότητα και ανεπάρκεια, οπότε το κεντρικό σχέδιο προορίζεται να καταρρεύσει και θα μείνουμε με ένα ακόμη καλοκαίρι αβεβαιότητας και έναν επερχόμενο χειμώνα που θα αντιμετωπίσουμε δυστυχώς ακριβώς τα ίδια προβλήματα.

Ο τομέας υγείας του ΜέΡΑ25

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του τομέα υγείας-πρόνοιας του ΜέΡΑ25, «πλέον γίνεται πασιφανές, ακόμη και για όσους και όσες δεν θέλαμε να το πιστέψουμε, ότι η στρατηγική έναντι της πανδημίας περιέχει κατά κυνικό τρόπο μόνο τα κομμάτια εκείνα που βολεύουν την κυβερνητική ατζέντα. Η στρατηγική της ΝΔ αγνοεί παντελώς όσα δεν τη βολεύουν και ούτε καν μιλάει ή μίλησε ποτέ για αυτά. Ο Τομέας Υγείας του ΜέΡΑ25 καλεί καθεμία και καθένα σκεπτόμενο στη χώρα, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, που προς το παρόν παρακολουθούν με παράλυση από τρόμο και σύγχυση, να καταλάβουν την άμεση συνάφεια μεταξύ της παράνοιας της καθημερινότητας που ζούμε και της κυβερνητικής μεροληψίας στην επιλογή των μέτρων κατά της πανδημίας. Η κατανόηση αυτή θα βοηθήσει παράλληλα να μετρήσουμε το βαθμό αφέλειας ή υποκρισίας κάθε κόμματ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.